
Khadam merupakan filem seram psikologi arahan Shamyl Othman yang menggabungkan elemen mistik Nusantara, drama kekeluargaan dan emosi mendalam. Filem ini dibintangi oleh Datuk Remy Ishak, Aghniny Haque, Siti Khadijah Halim, Zarra Zhaff dan Karl El.
Sinopsis:
Melor (Aghniny Haque) kehilangan ibunya dan secara tidak rela terpaksa mewarisi khadam keluarganya – satu entiti mistik yang telah menjadi warisan turun-temurun. Pada mulanya, Melor menyangka dia masih mampu mengawal kuasa tersebut.
Namun, keadaan berubah apabila khadam itu mula mengambil alih kehidupannya sedikit demi sedikit, malah menjelma sebagai versi dirinya yang lebih “sempurna”. Entiti tersebut mula merampas peranannya sebagai isteri dan ibu, sekali gus mengancam keselamatan anak perempuannya. Melor kini terpaksa berlawan dengan masa dan kuasa gelap itu sebelum kehilangan keluarga dan identitinya buat selama-lamanya.
Dalam filem ini, Datuk Remy Ishak memegang watak Awang, suami kepada Melor. Wataknya digambarkan sebagai seorang suami yang sukar meluahkan perasaan, menyebabkan hubungan mereka semakin renggang ketika Melor bergelut dengan ancaman mistik yang semakin menguasai hidupnya.
Berbeza daripada filem seram biasa yang hanya bergantung kepada elemen kejutan, Khadam mengetengahkan kisah tentang pengorbanan seorang ibu, trauma keluarga, warisan saka dan konflik emosi, menjadikannya sebuah filem seram yang sarat dengan nilai dramatik di samping unsur mistik.
trailer filem Khadam
KHADAM (2026)
Genre: Seram
Tarikh Tayangan: 11 Jun 2026
Maklumat Filem
- Pengarah: Shamyl Othman
- Penulis Skrip: Fariza Azlina
- Produksi: Red Communications & Komet Productions
Barisan Pelakon
- Aghniny Haque sebagai Melor
- Datuk Remy Ishak sebagai Awang
- Siti Khadijah Halim sebagai Manis
- Jun Lojong sebagai Nek Mak
- Zarra Zhaf sebagai Puteh
- Karl El sebagai Hitam
Lagu Tema (OST)
Tajuk: Tak Berlagu
Penyanyi: Ernie Zakri
Komposer: NJWA & Rendra Zawawi
Lirik: NJWA
Sinopsis Ringkas
Selepas kematian ibunya, Melor terpaksa mewarisi satu rahsia keluarga yang telah lama disembunyikan – sebuah khadam yang diwarisi turun-temurun. Apa yang pada mulanya disangka mampu dikawal akhirnya bertukar menjadi mimpi ngeri apabila entiti itu mula mengambil alih kehidupannya. Demi menyelamatkan keluarga dan dirinya sendiri, Melor perlu berdepan kuasa gelap yang sanggup melakukan apa sahaja untuk menjadi “tuan” kepada manusia.
Khadam mula menghantui pawagam seluruh Malaysia bermula 11 Jun 2026.

Leave a Reply