Harap tahun ini kes kehilangan jari, kaki, buta mata dan hilang nyawa tiada kepada mereka yang bermain mercun.Tak pasti tahun ini, sudah ada kes-kes yang macam dekat atas nie ke? Kalau ada bagitau.
Hampir acap setiap tahun ada sahaja berita yang tidak menggembirakan. Berikutan dengan peringatan kepada anak-anak kecil, supaya jangan main mercun diharapkan janganlah ada kes-kes yang tidak diigini berlaku.
Biarpun banyak penyeludupan mercun yang dilakukan berjaya dihidu oleh pihak berkuasa seperti polis dan kastam. Namun, sebenarnya masih ada banyak lagi gerakan-pgerakan undercover yang tak kantoi! (macam pengalaman je aku nie)
Siapa yang harus dipersalahkan?
Ya, ketika ibu-bapa sedang sibuk mengerjakan sembahyang terawikh di masjid/surau. Ketika inilah anak-anak kecil/remaja bermain mercun diluar pengetahuan mereka. Nak salahkan penjual pun agak susah juga.
Tanpa penjual, tiadalah pembeli, tiada permintaan , tiadalah barang tuh (demand and supply). Nak mengharapkan penguatkuasa mencari dan menyiasat siapa yang jual, main dan macam mana dapatkan stok memang tak terlarat dibuatnya, mereka pun manusia biasa ada, mahukan kehidupan seperti orang lain.
Sanggup beli dengan harga mahal.
Segelintir mereka ini, sanggup berbelanja untuk menghabiskan wang mereka untuk membeli mercun yang tiada faedahnya. Samalah waktu kecil dulu. Bila dah raya pun beli lagi, guna duit raya yang dapat tuh.
Anak polis pun main mercun.
Segelintir anak penguatkuasa pun kadang-kadang turut serta bermain mercun. Sepatutnya menjadi contoh kepada anak-anak yang lain supaya tidak bermain mercun. Jangan jadikan ibubapa sebagai lesen untuk terus bermain main mercun dengan sesuka hati.
Pengawasan.
Kalau nak main mercun sekalipun, haruslah adanya pengawasan dari ibubapa dan orang ramai. Tapi mesti ramai tak setuju main mercun nie. Entahla, no komen. Cerita mengenai jangan main mercun disini.
Orang melayu ni terlampau kreatif. Semua nak buat mercun yang bunyi dia lagi kuat dari orang lain. Dorang ingat tukang buat mercun di China tu, takde yang putus jari ke sebab mercun tu meletup? Dah kurang meriah Hari raya Cina sebab mercun di haramkan.
kreatif buat duit ,business kan bagus….huhu… nie kearah ala2 taliban lak…
jangan main mercun nnti terputus jari..buta mata huhu…takut hooo..
hurm betul tuh…. jaga2… ha!
Aku time kecik suka main meriam buluh…pakai carbide..tapi orang tua yang buatkan …berdentum satu kampung 🙂
aku buat sendiri… sama dengan member2 budak kampung..hehe… malam raya fight sampai subuh….. tak ingat…
zik sebenarnya pihak polis yang buat rampasan tu..akan bawa sebahagian mercun tu,ini bukan cerita rekaan..tetapi ada berlaku kat sarawak ni…dimana polis yang buat rampasan..diorang bawak balik sebahagian mercun tu..ada yang dijual..secara senyap-senyap..dan ada yang diorang sendiri main…. 🙁
tak boelh pakai jugak rupanya polis nie… ada pernah dengar cerita macam nie kat semenanjung… huhu
tak payah tunggu raya …time tengok bola pun ada mercun
hehe… time main bola tak semua orang pergi tengok bola…tapi kat tv boleh tengok gak..eheh
setiap kali menjelang musim hari raya sudah pasti akan kedengaran bunyi mercun..
sudah semestinya bro…huhu
nak kena hati2 main mercun ni,silap aribulan jadi glongan OKU :cheerful:
ok lagi jadi oKU ..kalau arwah terus… selamat!!
PAsal anak polis tu, maybe bapak dia bat rampasan. Then bagi kat anak2. Senario ni memang dah biasa terjadi. So. memang susah nk banteras kalau sikap jujur tak di terapkan
sukar dibendung… ambil kesempatan atas lesen besau… huhu
gile besar mercun tu ..tp seronoklah masa kecik2 main mercun.kalaulah orang malaysia ni ada etika main mercun,mungkin hari ni leh main lagi.
“Jam Terbesar Di Dunia ,Mecca Royal Clock Hotel Tower”
tu kalau meletup
salah tempat mau
hancur kepala tu Mel
jangan main2..he he :sick:
salam..
moralnya jangan beli
mercun..bila dah beli
kita menggalak penjualan
bila dah beli kita nak main
bila dah main..sendirik mau ingat
molotop..putuih jari..dah nyusah
kan orang lain,nak nganto spital
he he.. :whistle:
betul tuh…. jangan main mercun!!
itu yg sedikit menghairankan, yg di rampas banyak, yang berdentum2 tiap malam pun banyak jugak huhuhu
hah sapa tuh yang main… depa jugak tuh… duk tangkap orang… last2 anak sendiri yang main…
Hati2 main mercun yer…. :biggrin:
hehe… kalau tak raya kat hospital lah jawabnya..
Org dulu pandai main mercun…cuba tengok kita skg semua masih ada sepuluh jari….hahaha 🙂
hehe…. dulu pun gak main… tapi takdala sampai putus2 nie.. sendiri mau ingat…
budak2 lg dilarang lg dia nak buat.. da ilang jari bru nk insaf.. tapi rasanya skang da smkin bkurangan dr dulu2 lg teruk..
erm ….harap2 dah takda la…lepas nie….
orang dewasa yang ajar / galakkan budak2 main mercun
time raya, musim balik kampung, abang2 dan kakak2 pakcik makcik yang balik dari perantauan, siap bawa balik mercun berbagai gaya, beri kat adik2 di kampung
[mereka tak sayang duit + jari adik2]
…payah nak buang tabiat ni
membaziaq…. amalan syaitan…
aku kurang skt dgn mercun ni..alergic dgn bunyi,.bole bt telinga pekak klu duk dgr yg mercun bunyi kuat2 tu.,huhu
kt kg main juga, tapi pastikan jauh dari rumah org, sbb ye la, takut juga org kg tak suker kan…
org sekarang kreatif sgt.. dulu kecik2 main mercun gak, tapi tak de la terputus jari ke pe ke.. ni bila dah kreatif, mula la hilang anggota badan.. huhuu.. utamakan keselamatan.. seronok tu kejap je..
seronok yang tak berkekalan…. dah la perabis duit….
Salam…
Tak dapat nak atasi masalah ni. Barang rampasan tu akan dijual secara senyap2 jgk.
erm setuju!!
jiran sebelah rumah kat kampung tu askar..tiap2 tahun bawa balik mercun penuh 1 bonet..dah la main kat padang sekolah..risau pulak kot2 sekolah terbakar nanti..
ish2… banyak gila… confirm dapat dari rampasan nie…
uish dah lama aku xsentuh mercun ni..hihi..tpi aku lbh suka main bunga api drpd mercun..kui3. :angel:
bunga api …bunga raya takda ke?? hik2
fuyoooo…mercun KLCC terbaik!!! kalo ada kat perlis nie…kompem2 aku dah men…hahaha
hehe… dah dirampas…deme bagi anak2 diaorang main pulak..huhu
dah diharamkan benda ni tapi masih boleh bolos dinegara kita huu..
sebab nak untung…permintaan tinggi
hehe….. lama tak masuk port ke bro….
sudah semestinya….
ikutkan pengalaman aku… susah mau cakap menda2 macam gini ada pro dan kontra… yang putus jari tu oleh kerana nak merasa yang lebih bagus dan lebih kuat… tapi dengan cara yang salah… mercun KLCC tu … kena cari tu…. huhuhuhu….
hehe klcc… mahal tuh….
hehe bunga api boleh tahan sikit, jgn layan meriam kabat sudah.. :biggrin:
meriam dah macam perang….
bile ade orang nk main..ade orang tukang buat..bile ade orang tukang buat..ade orang tukang seludup..bila ade seludup..ade tukang jual..bila ade tukang jual..ade ade orang nak main…
pastu ulang lagi rantaian ni…hhohoo :blink:
hihi…pusing2 smpai pening…
huhu. dorng xpkar la men mercun. aha. men bunga api je la sng. hahah. xde pom2. 😛
mercun bawang jela..hik2
Tapikan tahun ni kureng ckit berita perihal kemalangan mercun..
Yang selalu dgr ialah kes pembuangan bayi je…
hah tuhla pasal bro… okla dah kurang pasal mercun , tapi pasal buang bayi pulak…
serius.. aku paling takut main mercun
hehe…memang meriah dan seronok main mercun nie, aku tak tahulah kenapa ada yang putus jari, putus tangan…sebab, dari muda sampai sekarang, saya dan kawan-kawan sekampung main, masih selamat…
tapi bagi kanak-kanak, lebih elok belikan mercun yang selamat…dan masa mereka main, pastikana ada pengawasan ibu bapa
belikan diaorang mercun bawang… hehe
bila tiba hari raya,
semua orang bergembira…
bnyak kes2 krtikal disebabkn main mercun, tapi adakah diorg ambik iktibar? semestinya TAK!! itulah rakyat malaysia….
entahla… budak2 nie pikir pasal keserokan jer tuh
ye betol tu.anak polis main mercu.
jiran dpn umah aku.pak sedare die.keja
polis.kira rampasan le tu.