Selamat datang ke Zikri Husaini Store Dismiss

  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Zikri Husaini

Str Login Sumbangan Tunai Rahmah 2024

  • Tentang Penulis
    • Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka
    • Pertanyaan
    • DMCA
    • Tolong buat Artikel ini (request article)
      • Hantar/Kongsikan Artikel Anda disini!
    • Pengiklanan
  • Disclaimer
    • Privacy Policy
  • Affiliate Area
  • My account
  • Shop
    • Cart
      • Checkout
    • Goods / services / delivery policy
    • Refund policy
    • Terms and conditions
    • Contact Us :
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Ekonomi / Bajet 2020, cukai baru bagi golongan mewah

Bajet 2020, cukai baru bagi golongan mewah

Zik · Oct 12, 2019 · Leave a Comment

Share this on WhatsApp

bajet 2020, belanjawan 2020,

Masih lagi dalam mood bajet 2020.

Seperti yang kita sedia maklum, kutipan sst memanglah jauh beza berbanding sst. So nak cari kelompongan sst alternatif mencari sumber kewangan bagi kerajaan kena cari mekanisme yang lebih efisen. Jangan membebankan rakyat, rakyat harus diutamakan.

Jadinya kerajaan akan memperkenalkan kategori pendapatan baru bagi golongan yang mempunyai pendapatan boleh cukai melebihi RM2 juta setahun.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata kategori cukai pendapatan baru, yang diumumkan di bawah Bajet 2020, akan berkuatkuasa bagi tahun kewangan akan datang.

“Bagi memastikan struktur cukai pendapatan yang lebih progresif, banjaran (kategori) baru bagi pendapatan bercukai melebihi RM2 juta akan diperkenalkan dan dikenakan cukai pada 30 peratus iaitu kenaikan dua peratus daripada kadar 28 peratus sedia ada.

“Kenaikan ini akan hanya memberi kesan ke atas kira-kira dua ribu orang berpendapatan tinggi di negara ini,” katanya di Dewan Rakyat ketika membentangkan Belanjawan 2020 semalam.

cukai bajet, bajet 2020,

Golongan yang berpendapatan antara RM1 juta dan RM2 juta masih akan membayar kadar cukai sebanyak 28 peratus.

Sebelum ini, golongan yang memperolehi lebih daripada RM2 juta dianggap dalam kategori yang sama seperti pendapatan antara RM1 juta.

Lim berkata dalam usaha untuk meningkatkan kutipan cukai, kerajaan juga bercadang untuk memperkenalkan Nombor Pengenalan Cukai atau Tax Identification Number (TIN) kepada semua individu yang mencecah usia 18 tahun bermula 2021.

“Untuk memastikan inisiatif ini dapat dilaksanakan dengan lancar, sesi libat urus akan diadakan dengan pihak berkepentingan pada tahun hadapan,” katanya

 

Share this on WhatsApp

Ekonomi bajet 2020, cukai bagi golongan mewah dalam bajet 2020, cukai baru bagi golongan mewah

About Zik

Berkongsi ilmu tentang, isu semasa, sukan, ekonomi, akademik, bijak wang, lelaki kacak dan peringatan untuk manfaat bersama-sama. Insyallah. Lanjut tentang penulis disini
PERINGATAN!! Pihak Zikri Husaini Dot Com, tidak bertanggungjawab atas komen pembaca. Ia adalah pandangan peribadi pembaca dan tidak mewakili pandangan dan pendirian kami. Pihak kami berhak memadam komen yang tidak wajar atau dianggap keterlaluan. So, just be nice ok.

CNY PROMO LAZADA 2024

Blogger Kacak Semalaya. Sebarang pertanyaan boleh tanya di contact@zikrihusaini.com Read More…

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laman Website/ Blog ini didaftarkan dibawah syarikat ZIKRI TECHNO ENTERPRISE (JR0050749-T) beralamat di POS 157, KAMPUNG PARIT NO2, JALAN YUSOF, 83610, MUAR, JOHOR.