Tasbih kaffarah bacaan selepas majlis ilmu,zikir

Syukur kepada Allah yang menjadikan hambanya tidak lain tidak bukan untuk beribadah kepadanya. meh kita sama-sama amalkan bacaan tasbih kafarah, moga Allah menerima keampunan kita.

KIFARAH ke  KAFFARAH??

KIFARAH bermaksud DENDA, jadi lain maksudnya, jangan tersilap pulak lah ya.

Daripada Abu Hurairah RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “Sesiapa yang duduk dalam satu majlis, dan melakukan banyak salah dan silap, maka sebelum dia meninggalkan majlis itu dia menyebut:

Daripada Abu Barzah Aslami RA berkata: Rasulullah SAW pernah menyebut pada hujung usia baginda apabila baginda hendak bangun meninggalkan sesuatu majlis:

Maka berkata seorang lelaki: Wahai Rasulullah, sesungguhnya engkau telah menyebut suatu ucapan yang mana tidak pernah engkau ucapkan sebelum ini. Berkata (Rasulullah SAW): “Ia merupakan kaffarah (penebus dosa) terhadap apa yang berlaku dalam majlis”

Di riwayatkan daripada Aisyah RA bahawa apabila baginda bangun daripada majlis, baginda akan membaca:

Saya bertanya: kenapa tuan sering membaca doa ini?

Baginda menjawab: Sesiapa yang membaca doa ini pada penutup majlis maka akan di ampunkan kesilapan-kesilapan yang berlaku dalam majlis tersebut.

Hadis dikeluarkan oleh Imam Tirmizi dari Abi Hurairah dan beliau mengatakan hadis ini hasan sohih. Imam Abu Daawuud juga ada mengeluarkan hadis yang sama makna dengan hadis ini dari beberapa orang sahabat.

Namun, kadang-kadang ada orang selepas majlis, ada ayat berbunyi seperti ini, kita sudahi majlis kita dengan tasbih kaffarah dengan surah Al-As. Maksud kita membaca surah ini, adalah agar kita ingat bahawa demi masa manusia itu sesungguh dalam kerugian, kecuali orang yang beriman, beramal solah, berpesan-pesan pada kebaikan, dan kesabaran.

Adapun amalan membaca Surah Al-Asr sebelum mengakhiri suatu majlis mungkin diambil dari amalan para sahabat Nabi SAW ini:

At-Thabrani telah menyebutkan daripada Ubaidillah bin Hafs berkata: “Dua orang sahabat Rasulullah SAW apabila mereka berjumpa, mereka tidak pernah berpisah melainkan salah seorang membaca Surah Al-Asr sehingga akhirnya, kemudian mereka saling memberi salam antara satu sama lain”

Mohon, betulkan sekiranya ada salah dan silap.

Sumber Blog Dr Waina. kereta mayat blog

Comments

 1. says

  Al-hamdulillah…ada yg dah amal lama, tapi dah lama tinggal… memang slalu dibaca ketika tutup majlis ilmu, masa sekolah dulu kami amal baca 3x kemudian disusuli surah Al-Asr…

  saya kongsikan tasbih dalam bentuk font arabic..tuan/puan boleh copy & edit bagi cantik2 pastu print kalau nk…

  sila layari:
  Tasbih kaffarah arab font…

  insya-Allah, kalau ada sesiapa nk saya taip dzikir-dzikir, ayat2 Quran, hadith2 dalam font arabic, saya akan usahakan….

  kita share ye….
  TQ Admin…
  mdsaf_kyo recently posted..Anda juga boleh terima cek seperti sayaMy Profile

 2. asmat bt zahariman says

  alhamdulillah skrg ney diamalkan kat matrik and tahu maksudnya///harap berkekalan///trima kasih kngsi ilmu yg bermanfaat

 3. nur ain says

  salam alaik….tq bnyk2,,tp sy nk tnye…tasbih kafarah ni bkn ayat al quran kn….tp ia adalah hadith…

 4. says

  Perkongsian ilmu yg baik :-) Ramai masih menganggap kiffarah sbnrnya

  Doa ni mmg selalu dibaca utk penutupan sesuatu majlis. Sampai skang di company bEe tetap mempraktikkan amalan tersebut…. :-)

 5. says

  waktu belajar dulu..mmg slalu diamalkan selepas abihnya majlis..tp skrg ni da jarang sgt guna

  hurm..baru tau maksud sebenar zikir ni. selama ni hanya baca tanpa memahami maksud nya
  chii recently posted..Chii marah !! grrrMy Profile

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge