Tasbih kaffarah bacaan selepas majlis ilmu,zikir

Syukur kepada Allah yang menjadikan hambanya tidak lain tidak bukan untuk beribadah kepadanya. meh kita sama-sama amalkan bacaan tasbih kafarah, moga Allah menerima keampunan kita.

KIFARAH ke  KAFFARAH??

KIFARAH bermaksud DENDA, jadi lain maksudnya, jangan tersilap pulak lah ya.

Daripada Abu Hurairah RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “Sesiapa yang duduk dalam satu majlis, dan melakukan banyak salah dan silap, maka sebelum dia meninggalkan majlis itu dia menyebut:

Daripada Abu Barzah Aslami RA berkata: Rasulullah SAW pernah menyebut pada hujung usia baginda apabila baginda hendak bangun meninggalkan sesuatu majlis:

Maka berkata seorang lelaki: Wahai Rasulullah, sesungguhnya engkau telah menyebut suatu ucapan yang mana tidak pernah engkau ucapkan sebelum ini. Berkata (Rasulullah SAW): “Ia merupakan kaffarah (penebus dosa) terhadap apa yang berlaku dalam majlis”

Di riwayatkan daripada Aisyah RA bahawa apabila baginda bangun daripada majlis, baginda akan membaca:

Saya bertanya: kenapa tuan sering membaca doa ini?

Baginda menjawab: Sesiapa yang membaca doa ini pada penutup majlis maka akan di ampunkan kesilapan-kesilapan yang berlaku dalam majlis tersebut.

Hadis dikeluarkan oleh Imam Tirmizi dari Abi Hurairah dan beliau mengatakan hadis ini hasan sohih. Imam Abu Daawuud juga ada mengeluarkan hadis yang sama makna dengan hadis ini dari beberapa orang sahabat.

Namun, kadang-kadang ada orang selepas majlis, ada ayat berbunyi seperti ini, kita sudahi majlis kita dengan tasbih kaffarah dengan surah Al-As. Maksud kita membaca surah ini, adalah agar kita ingat bahawa demi masa manusia itu sesungguh dalam kerugian, kecuali orang yang beriman, beramal solah, berpesan-pesan pada kebaikan, dan kesabaran.

Adapun amalan membaca Surah Al-Asr sebelum mengakhiri suatu majlis mungkin diambil dari amalan para sahabat Nabi SAW ini:

At-Thabrani telah menyebutkan daripada Ubaidillah bin Hafs berkata: “Dua orang sahabat Rasulullah SAW apabila mereka berjumpa, mereka tidak pernah berpisah melainkan salah seorang membaca Surah Al-Asr sehingga akhirnya, kemudian mereka saling memberi salam antara satu sama lain”

Mohon, betulkan sekiranya ada salah dan silap.

Sumber Blog Dr Waina. kereta mayat blog

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Tasbih kaffarah bacaan selepas majlis ilmu,zikir , 9.5 out of 10 based on 13 ratings

Comments

  1. says

    Al-hamdulillah…ada yg dah amal lama, tapi dah lama tinggal… memang slalu dibaca ketika tutup majlis ilmu, masa sekolah dulu kami amal baca 3x kemudian disusuli surah Al-Asr…

    saya kongsikan tasbih dalam bentuk font arabic..tuan/puan boleh copy & edit bagi cantik2 pastu print kalau nk…

    sila layari:
    Tasbih kaffarah arab font…

    insya-Allah, kalau ada sesiapa nk saya taip dzikir-dzikir, ayat2 Quran, hadith2 dalam font arabic, saya akan usahakan….

    kita share ye….
    TQ Admin…
    mdsaf_kyo recently posted..Anda juga boleh terima cek seperti sayaMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. asmat bt zahariman says

    alhamdulillah skrg ney diamalkan kat matrik and tahu maksudnya///harap berkekalan///trima kasih kngsi ilmu yg bermanfaat

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. nur ain says

    salam alaik….tq bnyk2,,tp sy nk tnye…tasbih kafarah ni bkn ayat al quran kn….tp ia adalah hadith…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. says

    tasbih ni selalu di amalkan sejak sekolah menengah selepas selesai majlis taklim atau usrah, semoga Allah memberkati majlis tersebut dan beroleh rahmatNya
    anuarkarimz recently posted..Melabur Untuk Saham AkhiratMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      ya masa sekolah dulu memang diamalkan …. selepas kelas..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      owh ,, sekarang sudah tahu…. kan.. syukur…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      alhamdulillah, semoga ia bermanfaat untuk diri sendiri dan kita semua..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      bagus2.. hampir semua tempat mengamalkannya..amin..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. says

    Perkongsian ilmu yg baik :-) Ramai masih menganggap kiffarah sbnrnya

    Doa ni mmg selalu dibaca utk penutupan sesuatu majlis. Sampai skang di company bEe tetap mempraktikkan amalan tersebut…. :-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      syukurlah… masih lagi mengamalkan.. sesuatu yang bermanfaat…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. says

    barang siapa yg bila ditanya tentang sesuatu ilmu lalu dia menyembunyikannya maka di akhirat kelak Allah akan kekang dia.. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      insyallah ilmu yang ada harus dikongsikan bersama-sama…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  7. says

    zikr selalu buat entri yang sesuai di hari jumaat
    tahniah dan thanks
    tehr recently posted..Rukun IslamMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      selagi boleh… dulu memang banyak post entri kerohanian..sekarang dah kurang sikitla.. seminggu sekali jer..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  8. says

    terima kasih atas tazkirah yang de beri,,makn byk yg perlu kita amalkan sebenarnya dlm khdupan ni..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      syukurlah… berkongsi selagi boleh…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      terima kasih kembali…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. says

    tima kasih berkongsi.. dulu time sekolah mmg selalu.. tulla, time sekolah mmg tmpat utk belajar perkara baik.. dan sgt mudah..
    fiezaradzi recently posted..Jom Kita MakanMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      disekolah banyak benda yang kita dapat…. belajar,, syukur

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      sebelum start mula majlis kena start alfatihah.. atau doa yang biasa2

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  10. says

    masih ramai yg menyebut tasbih kiffarah..dah gtau pun masih taknak ubah..geram jgk kdg2..lain maknanya..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      sabau2… cik adele..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      syukurlah..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      syukur2x…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  11. says

    waktu belajar dulu..mmg slalu diamalkan selepas abihnya majlis..tp skrg ni da jarang sgt guna

    hurm..baru tau maksud sebenar zikir ni. selama ni hanya baca tanpa memahami maksud nya
    chii recently posted..Chii marah !! grrrMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      owh bagus2x..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge