Cara menjadi presenter yang berkesan!

Salam semua, apa khabar?? Alhamdullillah selesai sudah, perbentangan final year project. Banyak juga soalan-soalan membunuh (killing question) dari external verifier, sehingga tak terjawab. Keputusan lepas atau tidak, masih dalam 50-50. Harapannya semoga lepas.

Muka AKU yang serius 300%

 

Ya, sempena baru lepas perbentangan, ingin membicarakan mengenai cara menjadi presenter yang bagus dan berkesan.

1. Bersedia dari segi fizikal dan mental. (Jangan gubra Ok!)

2. Alatan yang cukup untuk perbentangan. Termasuklah slide, power-point presentation, serta bahan-bahan yang lain dirasakan ia perlu seperti poster, nota kecil. (untuk rujukan jika lupa ketika perbentangan).

3. Harus belajar memiliki teknik vocal dan suara yang bagus (dah macam af lak) dalam melontarkan idea-idea yang bernas dalam perbentangan. Pastikan audience,  external, verfier, pensyarah, rakan-rakan sekelas, ataupun bakal-bakal investor dengar suara kita dengan jelas.

4. Buat nota kecil (cube note). Yang ni kena ada, walaupun anda sudah arif. Manalah tahu jika ada yang terlupa ke nanti. Tapi jangan kerap melihat nota. Hanya lihat apabila perlu sahaja.

5. Pandang audience kita, (eyes contact), jangan duk tengok slide jer. Present pun jangan  mendatar je ayat kita, perlu ada klimaks dan ikut tone juga. Mata melihat orang yang beri markah/menilai denan penuh keyakinan. Ingat, muka jangan takut-takut.  Konfiden perlu ada.

 

Eyes contact, komunikasi mata diantara dua hala yang perlu ada!

 

6. Sekiranya kita nervous, (gementar) tarik nafas dalam-dalam dan lepas, tarik balik. Insyallah, akan jadi lebih yakin. Biasanya apabila kita gementar, jantung kita akan berdegup lebih cepat daripada biasa dan kadang-kadang boleh menjadikan anda mengah (walaupun tidak jogging atau bersukan). Aku beritahu begini kerana pernah alaminya. Tarik nafas untuk beberapa kali dan jantung anda akan kembali ok.

7. Mendapat jawab soalan dari audience, verifier, external verifier dengan penuh keyakinan dan semangat. Dan kalau diaorang takda soalan, kita pulak yang bagi soalan.

8. Muka mestilah sentiasa senyum dan serius (ikut tone dan masa yang betul), walaupun kita sakit, ataupun tengah marah, sedih dan sebagainya (be professional k!).

9. Ini yang paling penting, jangan lupa baca doa, sekurang-kurang baca Bismillahirahmmanirrahim. Ataupun, baca

ISTIFAR -3X
SELAWAT NABI  S.A.W. -3X
AL-FATIHAH -1X   insyallah Allah akan permudahkan urusan kita.

Sekiranya anda semua ada pendapat lain, dan komen mengenai pendapat ini, boleh sahaja komen diruangan bawah ini. Aku mengakui, pastinya anda semua leih banyak pengalaman dalam menjadi presenter dalam organisasi ataupun perniagaan, pelajaran dan sebagainya.

Penutup:

Semoga anda dan aku berjaya menjadi presenter yang berkesan, tak semestinya presentation yang kita buat akan  terus berjaya untuk kali pertama, dalam menyakinkan, menarik perhatian audience, investor ataupun sesiapa sahaja. Perlu adanya latih, latih dan latih untuk kita terus maju kehadapan.

Penulis juga mengakui, bukan seorang presenter yang baik (tadi present mula-mula dah gagap, dekat tengah-tengah baru ok). Kena tegur, dia cakap 1st minute is the impression to convince our customer/investor to believe our product./ service yang bakal kita present.

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

  1. vannie says

    I agree!.. I experience reporting or presenting before when I was studying. It’s really good when you’re prepared physically and mentally.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge