Selamat Menyambut Hari Pekerja 2020 kepada Seluruh Warga Malaysia.
“Pekerja dan Cabaran Budaya Norma Baharu”
Penularan virus COVID-19 kini jelas muncul sebagai ancaman utama dunia. Kesan-kesan besar yang ditinggalkannya bukan sahaja dari segi kesihatan dan ekonomi sahaja. Malah ia juga menjejas kehidupan seharian, amalan budaya dan kegiatan keagamaan umat Islam di mana-mana sahaja.
Memang cabaran untuk di zaman ini sangat mencabar ditambah lagi dengan keadaan ekonomi kita sangat mencabar. Biarpun badan kerajaan sudah memberi bantuan yang cukup banyak buat rakyat, kita sebagai rakyat haruslah berusaha dan fikir jalan penyelesaian apabila laluan sudah diberikan.
PERUBAHAN DAN PENYESUAIAN DALAM COVID19.
Ketika berdepan dengan krisis sebegini, respons kita yang paling utama adalah melakukan perubahan dan penyesuaian.
Pada waktu yang sangat genting ini, kehidupan kita sudah tidak boleh menjadi kehidupan yang biasa lagi. Namun, kehidupan harus diteruskan. Ia harus diteruskan dengan perubahan dan penyesuaian.
Kita harus berfikiran positif, rasional, berani dan serius dalam menyesuaikan diri dengan norma-norma baru. Ini sahaja jalan keluar yang kita miliki. Dengan cara begini, kehidupan kita dapat diteruskan dengan baik dan sediakala.
Perubahan utama yang harus kita lakukan ketika ini adalah perubahan dari segi pemikiran dan cara respons kita. Kita harus memahami bahawa setiap dari kita mempunyai peranan yang besar dalam usaha menangani penularan virus COVID-19. Pemikiran yang positif, semangat, keyakinan, kesabaran serta kerjasama antara satu sama lain adalah benteng dan kekuatan kita. Ia mampu mengubah keadaan.
“Pekerja dan Cabaran Budaya Norma Baharu”
Maksud disini ialah mungkin kita sebagai pekerja terpaksa membiasakan satu sop yang baru dalam kerja terutamanya dalam hal kebersihan. Memanglah kalau sebelum ini kita masuk kerja terus masuk. Kali ini kita ada leceh sikit, sebelum masuk kerja kena check suhu. Ada gap dalam satu meter sebelum masuk kerja.
Setiap beberapa ketika kita perlu membersihkan diri sekiranya ada kontak dengan orang luar, sop (garis panduan) harus dilakukan seperti biasa.
Mula-mula kita mungkin agak janggal dan rasa leceh. Namun semua percayalah ini adalah perkara yang kita harus lakukan jika mahu elakkan rantaian covid19 terus berlaku.
Cabaran yang lain ialah kita mungkin tak boleh buat apa-apa perhimpunan dalam tahun ini, meeting pun lebih kepada online sahaja.
Selamat hari pekerja buat semua!!
Leave a Reply