Pilihanraya Parlimen Tanjung Piai hari ini penentuan pertembungan 6 penjuru. Kalau ikut yang lepas, PRU 14, PH menang tipis jer tuh. Kali ini ada bantuan dari undian PAS, kemungkinan besar mungkin BN boleh menang besar dalam PRK kali ini. Ditambah lagi dengan kempen yang hardcore dari cytro dan juga ceramah-ceramah dari semasa ke semasa. Undian pun tak pasti berapa peratus. Ada penurunanlah, tapi itulah keputusan adalah dari badan SPR bebas tidak boleh ikut mana-mana parti baik dari kerajaan atau pembangkang.
LAPORAN LANGSUNG
Credit to malaysiakini.com
5.58 petang: BN mendahului dengan 273 undi manakala PH di tempat kedua dengan 162 undi.
Berjasa mendapat tujuh undi, Gerakan (3), calon bebas Ang Chuan Lock (1), manakala seorang lagi calon bebas Faridah Aryani Abd Ghaffar tidak memperoleh sebarang undi.
Walaupun BN boleh memenangi undi awal dan undi pos, PH nampaknya mencatatkan peningkatan lebih baik.
Tentang kawasan Parlimen Tanjung Piai
- Ia diwujudkan ketika PRU 2004. Anggota parlimen pertamanya ialah presiden MCA ketika itu, Ong Ka Ting.
- Calon BN Wee Jeck Seng menjadi anggota parlimen di situ pada 2008 hingga 2018. Beliau tewas di tangan Md Farid Md Rafik dari Bersatu pada PRU lalu. Ia kali pertama BN gagal mengekalkan kemenangan di situ.
- Ia terletak di Pontian dan merangkumi dua Dewan Undangan Negeri (DUN), iaitu Pekan Nenas dan Kukup. Pada PRU lalu, Umno menang di Kukup manakala DAP di Pekan Nenas.
- Tanjung Piai dikenali sebagai penghujung benua Asia.
5.30 petang: Pengundian PRK Tanjung Piai ditutup secara rasmi.
Seramai enam calon yang merebut kerusi itu, iaitu Karmaine Sardini (PH), Wee Jeck Seng (BN), Badhrulhisham Abdul Aziz (Berjasa), Wendy Subramaniam (Gerakan) dan dua calon bebas Ang Chuan Lock dan Faridah Aryani Abd Ghaffar.
Kempen bermula pada 2 November dan berjalan selama dua minggu.
PRK Tanjung Piai diadakan susulan kematian penyandangnya, Md Farid Md Rafik dari Bersatu, akibat serangan jantung pada 21 September lalu.
Pada PRU lalu, Allahyarham Md Farid menang tipis dengan majoriti 524 undi. Beliau mendapat 21,255 undi manakala Wee 20,731 undi. Nordin Othman yang bertanding menggunakan tiket PAS meraih 2,962 undi.
PAS tidak bertanding dalam PRK ini dan menyokong BN.
Leave a Reply