

Bagi yang terkandas akibat PKP, anda boleh membuat permohonan rentas negeri bermula pada (26 April) melalui aplikasi Gerak Malaysia. Kalau tengok rekod pada hari ini PDRM melaporkan lebih 300 ribu permohonan di applikasi gerak. Banyak betul. Ini kena lakukan dengan penuh cermat dan ikut peraturan yang telah ditetapkan oleh Kerajaan.
Menurut laporan akhbar, PDRM memberi masa tiga hari (1-3 Mei) untuk orang ramai melakukan pergerakan antara negeri (inter-state).
Keutamaan bagi yang menggunakan applikasi.
Permohonan juga boleh dibuat secara bertulis di balai polis berdekatan namun keutamaan akan diberikan kepada pengguna aplikasi Gerak Malaysia.
Bila Keputusan Akan Diketahui?
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, berkata mereka yang membuat permohonan menerusi aplikasi tersebut perlu mengemaskini permohonan pada 29 April untuk mengesahkan destinasi perjalanan. Kemaskini boleh dilakukan melalui aplikasi ini.
Apakah Residential Address?
Semasa mengisi borang, akan terdapat di mana anda perlu memasukkan residental address pada ruangan borang. Untuk makluman, residental address adalah merujuk kepada tempat anda sekarang. Iaitu tempat / alamat yang anda sedang terkandas. Mungkin di kampung, atau tempat persinggahan kita. Ianya bukanlah alamat tempat yang dituju.
Bila Perjalanan Boleh Dilakukan?
Pertama sekali, permohonan anda perlulah diluluskan terlebih dahulu. Kalau tak lulus, jangan degil ok. Patuh sahaja dengan arahan kerajaan. Boleh jadi kawasan red zone, susahlah untuk kerajaan luluskan. Semua itu untuk memudahkan kerja semua orang. Kita tak boleh nak jadi pentingkan diri sendiri. Semua memainkan peranan yang penting dalam hal ini. Sangat kritikal.
Kemudian, ikuti jadual di berikut untuk bergerak pulang.
- 1 Mei 2020, JUMAAT– Kelantan, Perak Johor
- 2 Mei 2020, SABTU – Melaka,Pahang, Pulau Pinang, Kedah, Perlis
- 3 Mei 2020, AHAD – Terengganu, Kuala Lumpur, Selangor,Negeri Sembilan.
Peringatan Semasa Perjalanan.
Sepanjang anda bergerak, pematuhan penjarakan sosial tetap dijalankan dan sentiasa memastikan kebersihan tangan terjaga. Jika mempunyai penutup hidung dan mulut, pakai sentiasa. Handsanitizer juga disediakan.
Bagi mereka yang menggunakan Lebuhraya Utara Selatan (PLUS), adalah diingatkan bahawa, tiada sebarang kemudahan makanan disediakan di kawasan rehat dan rawat (R&R).
Selain itu, adalah tidak dibenarkan berhenti beramai-ramai contohnya di tempat rehat RNR, stesen minyak. Stesen minyak akan beroperasi pada mula jam 6 pagi hingga 10 malam.
Seperti biasa, tidak dibenarkan solat berjemaah di surau rNr.
Hanya fasiliti tandas sahaja awam sahaja yang dibenarkan beroperasi.
Bagaimana Perjalanan Untuk Sabah dan Sarawak?
Ianya akan diumumkan oleh pihak berwajib dalam masa terdekat ini.
Hubungi
Jika terdapat sebarang persoalan, hubungi:
Semakan status permohonan akan dimaklumkan bermula 1 Mei nanti. Lulus atau tidak.
Ada beberapa SOP (standard operation prosedur) yang harus dipatuhi untuk elakkan covid19 terjadi.
Kawasan meletak kenderaan hanya dibenarkan untuk tujuan rehat dan pengguna lebuh raya tidak dibenarkan keluar daripada kenderaan semasa dalam tempoh rehat kecuali untuk menggunakan tandas awam.
“Satu kenyatan media berhubung tatacara pendaftaran aplikasi Gerak Malaysia akan dikeluarkan pada hari ini dan diikuti dengan satu sidang media pada 29 April mengenai pergerakan mengikut negeri bagi memastikan perjalanan mereka lancar dan teratur,” katanya.
MUATTURUN (download) APLIKASI GERAK MALAYSIA
Aplikasi ini boleh dimuat turun di Google Play atau App Store bermula hari ini. Sekarang lah apa lagi.
Daftar email dan berpeluang untuk menang cabutan bertuah setiap minggu/bulan
Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.
Thank you for subscribing.
Something went wrong.
Leave a Reply