Ini adalah point-point kalau korang nak guna untuk karangan dalam sekolah tuh pun boleh ok.
Baca juga : Cara mengatasi masalah kesesakan lalu lintas part 1
Benda ini memang dah menjadi satu trend atau topik hangat yang diperbincangkan tahun demi tahun. Memang tak dapat punya penyelesaian. Banyak benda yang harus difikirkan, ianya bukan masalah satu negara kita malaysia je yang berlaku. Tetapi diseluruh dunia menghadapi masalah ini.
Bila time nak raya, perayaan selalulah jadi macam ini sesak. Bila time peak hour, masa nak hantar anak sekolah, pergi kerja. Jammed, sesak. Masa kita tersangkut dekat jammed. Lagi-lagi kalau ada kemalangan. Memang jammed lekat jawabnya. Tak bergerak langsung. Boleh main badminton lah.
Apakah cadangan untuk mengatasi masalah kesesakan lalu lintas?
Penggunaan applikasi atau gps.
Penggunaan applikasi yang canggih seperti waze, google maps dan sewaktu dengannya sedikit sebanyak kita boleh tahu mana jalan yang betul-betul jammed dan waze apps ini (cadangan ada suggestion jalan lain untuk kita pergi). Walaupun perjalanan jadi jauh, tetapi dengan adanya apps ini, kita dapat mengatasi kesesakan jalanraya . Dapat jimat masa disitu. Tetapi kalau ikutkan ,kadang-kadang masalah dari capaian internet, atau tiba2 jadi rosak ke, kita kadang-kadang tak boleh percaya sangat 100%. Dah ada kes, masuk dalam laut, ikut sangat apps tuh haa. Yang terbaru, kereta masuk laluan motorsikal, dah kemalangan pulak. Jadinya kena berhati-hati. Jalan ikut jer, sambil tengok keadaan disekeliling.
Pergi kerja awal.
Yer, terpaksa bangun awal, untuk cepat pergi kerja. Bila dah last minit baru nak pergi kerja, jawabnya kau kerja kat dalam kereta jerla, jawab panggilan client. Huhu. Tapi masih tetap tidak dapat mengelakkan masalah kesesakkan bila time peak hour tuh. Dengan kalau ada kemalangan yang tidak dapat dielakkan.
Peraturan jalan raya. (kereta kecil)
Yang ini macam tak betul, tapi mungkin berkesan juga. Suruh orang guna jalan raya pakai kereta kecil jer. Dia dapat jimat ruang, selain jimat minyak pun ya. Sebab aku pakai kancil , jimat banyak beb. Jauh beza aku pakai kereta biasa-biasa macam myvi ke. Tapi sekarang keluaran kecil-kecil pun dah takda kan. Kereta kancil, kelisa. Takkan nak pakai kereta mini coper pulak.
Bersambung…
Leave a Reply