Bila sebut pasal pokok bonsai nie ia salah satu seni cabang seni, memang tidak dinafikan sentuhan tangan seni diperlukan untuk menghasilkan pokok yang betul-betul nampak cool lah. Bahkan ada dibuat kursus untuk kita hadiri dalam memahirkan dan juga menajamkan lagi skill dalam pengubahsuaian seni pokok bonsai.
Perihal Bonsai.
Bonsai sebenarnya adalah dua perkataan, “Bon”, dan “Sai”. Perkataan “Bon” bermaksud “dulang” dan “Sai”, “berkembang” atau “menanam”. Oleh itu, kedua-dua perkataan ini diletakkan bersama-sama memberikan terjemahan “berkembang dulang” atau “menanam dulang”. Lebih kurang berkebun dalam pasulah. Hehe.
Apabila kita sebut jer perkataan, “Bonsai” kepada orang ramai, mereka biasanya berfikir sejenis pokok. Walau bagaimanapun, bentuk seni ini sebenarnya satu cara yang semakin meningkat spesies yang berbeza yang banyak tumbuh-tumbuhan dan pokok.
Tujuan seni bonsai.
Teka berapa harga pokok bonsai nih??
Ingat suka-suka jer nak buat seni ini. Maksud bonsai terutamanya renungan (bagi pemerhati) dan menjalankan menyenangkan daripada usaha dan kebijaksanaan (untuk penanam). Ia tampak berbeza dengan amalan penanaman tumbuhan lain, bonsai tidak bertujuan untuk pengeluaran makanan, perubatan, atau untuk mewujudkan meter saiz atau taman-taman-taman atau landskap saiz. Sebaliknya, amalan bonsai memberi tumpuan kepada jenis penanaman jangka panjang dan membentuk satu atau lebih pokok kecil yang tumbuh di dalam bekas.
Bonsai diwujudkan bermula dengan spesimen bahan sumber. Ini boleh memotong, anak benih, atau pokok kecil spesies-spesies yang sesuai untuk pembangunan bonsai. Bonsai boleh dibuat dari hampir apa-apa saka berkayu berpunca spesies pokok atau pokok renek yang menghasilkan cawangan yang benar dan boleh ditanam dikawasan yang kekal kecil melalui berpantang periuk dengan mahkota dan pemangkasan akar.
Sesetengah spesies yang popular sebagai bahan bonsai kerana mereka mempunyai ciri-ciri, seperti daun atau jarum kecil, yang membuat mereka yang sesuai bagi skop padat visual bonsai.
Macam ini pun dikira seni bonsai.
Macam mana nak buat?
Langkah pertama yang perlu dilakukan peminat bonsai ialah cari dan pungut pokok biasa (jangan pokok tauge!) yang dianggap sesuai untuk dikatikkan. Pokok yang menonjolkan keindahahan pertumbuhan seperti di alam semulajadi perlu diberikan keutamaan.
Peralatan yang diperlukan ialah sudip, cangkul, gergaji, pemangkas, gunting Jepun, karung plastik atau guni, dawai, benang, bekas semburan air dan tali, (bergantung, mungkin kurang atau lebih) Kelengkapan ini digunakan semasa menggali dan membawanya pulang.
Pasu juga menjadi salah satu faktor yang menyerlahkan pokok yang dikatikkan. Lantaran dengan itu, pastikan pasu memiliki sekurang-kurangnya satu lubang pengaliran air supaya tanah tidak mengekalkan kelembapan berterusan. Air yang bertakung menyebabkan akar pokok mudah diserang penyakit dan mengalami pereputan.
Secara jujurnya mempelajari kemahiran menanam dan menjaga bonsai memerlukan minat yang mendalam sebabnya kita harus tahu keperluan bonsai seperti udara, air dan cahaya matahari.
Jika kedua-dua syarat utama dipenuhi, iaitu minat dan kesabaran, tanaman bonsai akan menghasilkan balasan (end of result) keindahan alam semula jadi yang ternyata mendamaikan. Sejuk jer mata memandang. Dan boleh dijual dengan beribu-ribu ringgit. Bergantung kepada para pakar penilai harga.
Bersambunggg…
Akan datang, “bonsai dan kaitannya dengan fengshui”
Sumber emoss.com
dlu masa keje kt VPI, kl ada juga mmber bawak pokok ni kt pjbat..mmg hantu bonsai dema tu…klu ubah mmg cantik tu klu kena pada tuannya yang bertagan senilah
itu dah expert tuh…
Perlukan kreativiti bukan senang hendak membentuk supaya ia kelihatan menarik dan menimbulkan kemahiran seni yang tinggi
aliran cahaya pun memainkan peranan…
Memang minat ngan seni bonsai ni.. ade beli buku tapi rasanya belajar ngan orang lagi senang… Nak bukak kelas ke? ๐
lebih praktikal kalau ada kelas nih… takdalah sampai nak bukak kelas… advance sangat tuh
Salam;
dulu ada juga cuba buat..sekarang dah hilang minat dah,sbb kerja memerlukan kemahiran kreatif serta imaginasi yang tinggi…aku tak ada semua tu…
ingat kan aku je yang tu…,
siap belit belit dengan dawai lagi untuk hasilkan bentuk…
last last… terabai ๐
baru tahu apa maksud “bon” dan “sai”
nama ni mmg unik kan.
Klu betol2 mahir design pokok ni mmg sesuai
letak dalam rumah. Mmg cantik ๐
hati pun manyak senang… hihi
setakat ini hingga sekarang harga pokok bonsai memang “terbaik” ๐
puluh ribu pun ada….. erkkk
emak saya pon dulu suka tanam bomzai nih, skrg dah x, sekarang dia cuma hias jer, kasi lawa halaman rumah, bonzai ni kalau bebebtul memang lawa dan akar dia jangan cakap lah, memang besar dan mendalam, hehe
kasi hias biasa2 jer… kalau bonsai..untuk permulaan setiap hari kena adjust sana sini…
Tapi ade jugak orang guna bonzai nie untuk orang yang rendah ketinggiannya….
kalau orang rendah ketinggiannya ..rasanya dia lagi senang nak manage pokok nih….
sebut bonsai aku terbayang sesuatu yang kenit atau terbantut pembesaran ๐
ps : Masam mana kau boleh terpikirkan pokok tauge dengan bonsai ni zik… hehehehe
pokok bonsai sebab dia kan mini… tauge tuh kecik jugak..hehe
tapi kalau panggil bonsai ni tauge ok gak hahahah
pernah cuba tanam dan urus bonsai ni
tapi memang tak terdaya
agaknya bukan bidang aku ni…
bidang terjun boleh juga tuh… kalau attend kelas bonsai nih… boleh buat lepas nih…
hasil gabungan dua perkataan rupanya.
pernah niat nak tanam bonsai tapi tak cukup ilmu nak uruskannya
cita2 dah ada tuh… pergi dia punya kursus pun ok… lebih praktikal katanya…hehe
huhu..hobi yang mahal juga nih..
hobi nih tak berapa mahal sangat… pokok apa2 jer kita boleh buat dijadikan bahan eksperimen untuk dijadikan projek bonsai nih.. dari itu boleh jual . dari ratus2 hingga ke ribu2 ringgit ..kaching2..
Selain seni, perlukan minat yang tinggi dan kesabaran.
Emm…ayah saya tak tanam bonsai, tanam pokok cili dan terung sahaja depan rumah ๐
itu pun masyuk tuh… tak lama sangat dari bonsai nih…
Ayah bEe ada satu pokok bonzai
Tp skang bonzai tu dah tak mcm bonzai… hihihi
Salam.. saya new baby.. berminat tapi tak pandai nak bentuk.. boleh bagi tahu kalu ada kursus mana2 atau boleh saya bertandang ke rumah untuk belajar.