Pilih IPTS yang diiktiraf MQA.

Pastikan yang mendapat pengiktirafan dari MQA (dahulunya dikenali LAN)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Peringatan ini ditujukan khas kepada pelajar-pelajar yang baru habis SPM/STPM, dan bakal bergelar siswa-siswi.   IPTS ini akan menjadi pilihan yang kedua sekirannya tidak/gagal mendapat tempat di IPTA yang mana sudah pasti IPTS adalah the next target.

Perlu diingatkan, IPTA tidak semestinya bagus dan IPTS tidak semestinya tidak bagus untuk dijadikan tempat menyambung pengajian.  Namun ia sebenarnya bergantung kepada anda dan ibubapa anda dalam bijak menilai kursus yang bakal diambil dan institusi sebagai tempat untuk belajar.  (Seeloknya mengkaji dan meneliti keadaan semasa dan akan datang mengenai peluang perkerjaan yang akan diambil.)

Berikut adalah senarai-senarai IPTS yang diiktiraf oleh badan MQA.

Anda semua boleh rujuk di laman www.mqa.gov.my untuk memastikan maklumat ini adalah benar, almaklumlah zik nie kadang-kadang silap.

Senarai IPTS di Malaysia yang telah mendapat pengiktirafan MQA. (Ini berdasarkan pemerhatian zik ye..bukan dari pakar-pakar profesional yang  lagi cendekiawan bagi pendapat ok!).

1.Universiti Kuala Lumpur!! (promote nampak)

2. Universiti Limkokwing (tempat khai belajau )

3. Taylor Kolej.

4. Universiti Industri Selangor (UNISEL)

5. Monash University

6. Multimedia University (MMU)

7. Open University Malaysia (OUM)

8. Universiti Tun Abdul Razak (UNITAR)

9. The University of Nottingham Malaysia Campus

10. Curtin University of Technology Sarawak Campus

11. International Medical University (IMU)

12. Kolej Profesional Mara. Ah! terlebih 2 lah pulak.. (tak masuk carta!!, tempat belajar Diploma zik dulu).

Dan untuk lebih lanjut lagi silalah ke http://www.mqa.gov.my/mqr/akrbyipts.cfm (korang cari sendirilah, malas ah zik nak tunjuk semua).

Kalau anda pergi dilaman web MQA nie, anda akan dapat lebih kurang senarai 329 institusi IPTS yang telah mendapatkan pengiktirafan yang sah. Namun ada sedikit kekurangannya, laman web ini tidak update dari segi kos (kursus yang ditawarkan, ada yang sudah tak offer lagi kursus itu, namun masih lagi ditulis). Untuk mengatasinya, anda perlu dapatkan info yang lebih lanjut di laman web rasmi institusi itu (rujuk dilaman web MQA) atau hubungi ke no telefon pejabat institusi yang anda minat, untuk kepastian yang lebih jelas.

IPTS bertambah bak cendawan selepas hujan.

INSTITUSI pengajian tinggi swasta (IPTS) di negara ini tumbuh bagai cendawan selepas hujan dan menawarkan pelbagai program kepada pelajar. Peningkatan jumlah IPTS bagi zik ia sesuatu yang positif  kerana ia memberi peluang pendidikan tinggi kepada pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) yang gagal memasuki institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Dengan pelbagai program yang ditawarkan, pelajar mempunyai pelbagai pilihan program pengajian yang boleh diikuti mengikut kelayakan dan minat masing-masing. Bagaimanapun, pelajar yang mahu mengikuti program pengajian di IPTS perlu bijak memilih kerana ada sesetengah program ditawarkan tidak memperoleh perakuan daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Daripada 1,087 program pengajian di IPTS yang menjalani penilaian MQA, sebanyak 1,065 program mendapat perakuan akreditasi, manakala 22 permohonan ditolak sehingga Februari lalu.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, program pengajian yang gagal mendapat perakuan akreditasi disebabkan kemudahan pembelajaran tidak memuaskan, kurikulum program gagal mematuhi standard, tenaga pengajar tidak menepati kriteria dan pengendalian subjek wajib tidak memuaskan.

Kegagalan IPTS mendapat perakuan MQA dalam program mereka memberi impak negatif kepada pelajar. Bayangkan, pelaburan wang ringgit dan masa selama dua atau tiga tahun untuk memperoleh sijil, diploma atau ijazah tetapi berakhir dengan kekecewaan.

Justeru, di mana silapnya dan siapa harus dipersalahkan? Timbul tanggapan apakah kebanjiran IPTS di negara ini sekadar mengaut keuntungan atau memberi pendidikan tinggi kepada pelajar? Timbalan Presiden, Gabungan Pelajar Semenanjung Malaysia (GPSM), Rosdi Amir, berkata dalam konteks pendidikan, kita perlu melihat kepada dua aspek iaitu nilai ilmu dan pengiktirafan sesuatu program pengajian itu.

Jadi oleh itu sebenarnya dalam aspek ekonomi dan pembangunan pelajar, untuk maju ke hadapan, kita harus mendapatkan ilmu sebanyak mungkin tetapi nilai ilmu itu tidak perlu pengiktirafan.

“Ilmu yang kita cari adalah untuk bekalan di masa depan, cuma mungkin untuk mendapatkan pekerjaan yang sesuai,” katanya.

Dari segi pengiktirafan program pengajian itu, katanya ia perlu melihat kepada IPTS dan kewujudannya.

“IPTS tidak boleh beroperasi tanpa kelulusan kerajaan atau Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

“Dalam hal ini, KPT perlu meneliti kembali peraturan penubuhan IPTS dan pemantauan perlu dibuat selepas kelulusan diberikan terutama membabitkan program pengajian,” katanya.

Bagi mengelak pelajar menjadi mangsa terhadap permasalahan ini, KPT perlu mewujudkan peraturan yang seragam sebelum memberi kelulusan terhadap penubuhan sesuatu IPTS itu.

“IPTS sendiri perlu mendapatkan pengiktirafan terhadap program pengajian yang ditawarkan sebelum diberikan kebenaran menubuhkan pusat pengajian.

“Daripada maklum balas yang kami terima, lepasan IPTA juga mempunyai masalah yang mana kumpulan pertama program pengajian yang baru ditawarkan tidak mempunyai pengiktirafan,” katanya.

Justeru, dalam hal ini GPSM mencadangkan KPT meneliti dan mewujudkan peraturan seragam bagi memastikan program pengajian yang ditawarkan itu diiktiraf.

“Jika ada halangan memperoleh pengiktirafan, program pengajian itu mungkin boleh diberikan pra pengiktirafan atau jaminan.

“Ia penting supaya pelajar tidak membuang masa dan rugi wang ringgit mengikuti program pengajian yang tidak diiktiraf,” katanya.

Mungkin dalam hal ini, kewangan bukan satu isu tetapi bagi pelajar dari keluarga berkemampuan tetapi bagaimana dengan mereka yang berpendapatan rendah, “Sekarang ini, jumlah pelajar yang layak memasuki IPTA melebihi jumlah kekosongan yang ada. Oleh itu, mereka terpaksa memohon ke IPTS. “Jika KPT tidak berbuat apa-apa dalam soal pengiktirafan program pengajian, ramai pelajar IPTS akan menjadi mangsa,” katanya.

Dalam masa terdekat ini, GPSM akan berjumpa Menteri Pengajian Tinggi bagi mengemukakan permasalahan ini dan mencari jalan penyelesaian.

Mengulas mengenai langkah yang harus diambil oleh pelajar yang menamatkan pelajaran tetapi program pengajian itu tidak diiktiraf, Rosdi mencadangkan mereka menceburkan diri dalam bidang keusahawanan.

“Cuba bidang keusahawanan secara kecil-kecilan yang ada kaitan dengan pengajian yang dipelajari.

Bidang keusahawanan satu langkah yang perlu direbut pelajar demi masa depan mereka.

“Pelajar perlu ingat, peniaga yang mempunyai ilmu adalah berbeza dengan peniaga yang tidak mempunyai ilmu,” katanya. Selain itu, bagi mengelak perkara ini, pelajar perlu bijak memilih program pengajian atau tempat melanjutkan pelajaran.

Selidik dulu IPTS itu dijalankan oleh badan yang memang terbabit dengan bidang pendidikan atau sebaliknya. Berikan keutamaan kepada IPTS yang dikendalikan oleh kerajaan.

“Jika tidak pasti, pelajar boleh bertanya kepada KPT dan Jabatan Perkhidmatan Awam atau MQA sendiri,” katanya.

Katanya, satu perkara yang perlu pelajar ingat ialah, jangan pilih program pengajian itu mengikut apa yang diminati sebaliknya pilih mengikut permintaan pasaran.

Seterusnya, yang perlu dititikberatkan pelajar ketika mencari program pengajian di IPTS adalah implikasi kewangan.

“Lihat nilai jumlah atau bayaran program pengajian yang dipilih di beberapa IPTS sebelum membuat keputusan. “Setiap IPTS mempunyai jumlah bayaran yang berbeza walaupun program pengajian sama.

“Selepas memilih program pengajian dan IPTS, pelajar perlu membuat persediaan membabitkan pinjaman pendidikan.

“Memohon pinjaman pendidikan seharusnya dilakukan sebelum pembelajaran dan bukan selepas itu,” katanya.

Sekiranya anda ada pendapat/komen dan ingin mempromosikan mana IPTA/IPTS yang bagus untuk sambung pengajian ini, anda dialu-alukan untuk komen diruangan bawah ini ya.  :-)

Dipetik dan diolah dari http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Usahbuangmasa_wang/Article

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

  1. says

    Secara amnya, kedua-dua Institut Pengajian Tinggi Swata iaitu dan Institut Pengajian Tinggi Awam iaitu mempunyai fungsi yang sama. Walaupun begitu, setiap universiti itu unik dengan caranya tersendiri.
    Penubuhan institusi pendidikan ialah satu usaha murni dalam mewartakan proses penggarapan ilmu pengetahuan dan penyelidikan secara formal.

  2. andy says

    salam…

    Executive Bachelor in Electrical & Electronic Engineering Technology from Open University Malaysia ( OUM)
    adakah sijil exec.bachelor dari OUM ini diiktiraf?
    mintak encik komen.
    apa beza Executive Bachelor dan Bachelor?
    Terima kasih tuan

    • Zik says

      Pasal iktiraf ke tak kena tanya oum untuk lebih jelas sebab saya pun sibuk sekarang nih nak tanya. Beza executive bachelor dan bachelor sebenarnya takda beza, dua2 adalah ijazah, yang nampak beza ialah ayat executive itu lebih kepada profesionalisme kepada kerja pejabat.. Nanti dah habis belajar sendiri boleh explain apa itu exec bachelor…

  3. guganes says

    bro .i dapat tawaran dri kolej vmiuc.business admin boleh belajar dalam online shj.kena attent.3 class shj.bro kalau i nak belajar dalam online dari rumah apa kolej yang sesuai.

  4. says

    asalamualaikum .. sy budak lpsn STPM..nk smbung degree dkt IPTS ..
    ape ITPS yg paling ok untuk bidang sumber manusia dan jugak perbankan islam & jugak yg diiktirraf :)

  5. wahyu says

    saya nak tnya. inti tuh diiktiraf tak inti international university kat subang. antara inti dan ktac mana okay ? asap

  6. emy says

    salam , saya nak tanye . spm saya aliran sastera tpi biler masuk kptm saya amik dip akauntansi walaupun sy xde basic .. akaun ni susah ke .? adakah saya patut tukar kos ?

    • Samel says

      And lagi satu business information technology and accounting dkt kptm kl ni diiktiraf tak? Please reply bang, sy takau nak pilih apa ni :(

  7. says

    Hye.. sy nk tnya, ipts mana yg diiktiraf yg offer course math n statistik? Sy btl2 xtau kt mana nk cari.. Tlg reply asap.

  8. hadi says

    Salam,,saya nk tnye sikit..saya dapat diploma science computer dkt KPTM kl dan diploma engineering computing dkt unikl…agknye mne yg lagi bgus?..

  9. hazman says

    saya nak tanye ? adakah kptm diiktiraf oleh mqa , saye was2 , saye nak sijil yang dikeluarkan laku .

  10. Izzat says

    Saya nk tanya adakah mudah untuk mendapat kerja apabila mengambil diploma kejuruteraan teknologi (pembinaan dan penyelenggaraan kapal) di UNIKL?

  11. Amy says

    Salam abg Zik nk tnye bnding accountancy, business management, corporate communication, accounting & finance dgn entrepreneurship, yg mna lebih senang dan okay ?

  12. najah says

    nak tanye saya dapat kptm gambang course information technology and unikl miit course engenering technology(computer and networking). mana lagi bagus?

  13. miyyoe says

    Salam .. Sy blur skrng ni xthu nk smbng mne .. Sy ad apply 2IPTS dlm kos tknlgi mkml prubtn sy xthu kolej ni diiktiraf atau tdk .. KLMUC dn kolej integrasi kejururawatan dan kesihatan bersekutu .? Bntu sy scpt mngkn

  14. zahra says

    salam, nk tnya.. adik sy dpt twrn diploma kt politeknik kos pendidikan awal kanak2.. then dia dpt tawaran kolej universiti unifield kos sains komputer..mana satu ok ye, sy bimbang jika kt unifield kos pengajian tinggi.. plz help.. tq..

  15. Adi says

    Asalam…saya ada dapat tawaran dari KPTM di Bangi , courses Diploma Business Management….nak tanya sama ada kursus tersebut ada mendapat kelayakan MQA n JPA ??… n bolehkah jika mahu menyambung degree di mana2 ipta ? thanks…

  16. gayah ismail says

    saya nak tanya untuk anak saya. Netherlands Maritime Institute of Technology ini diiktiraf mqa ke. ok ke kalau anak saya belajar di situ. anak saya dapat 5a dalam spm 2012 dan dia dalam jurusan sains

  17. piya says

    City university college ni
    ok tak? Dpt offer buat foundation
    Dan sambung degree in architectural design.. Ok ke u ni. Baru amik spm 2012.
    Tu pn dot tau masa mara edu fair kat pwtc. Foundation course setahun dibiayai
    Penuh pastu sambung degree bole apply ptptn n mara. Kalo mara dpt poket mney rm700.. ok ke city university ni bro. Time ksh.

  18. piya says

    salam bro
    sya baru tamat spm2012. Pergi mara edu fair sya
    Dan emak confuse byk sgt pilihan. Tp emak sya tertarik
    Dgn offer city university kat pj tu. Sbb foundation 1 yr
    Dicover oleh city u. Then degree in architectural design 3 yrs.
    Sya minat bidang ni. Tp ok tak uni ni? Tlg nasihat
    Sya plsss…. City university owned by selia group. tq sgt!

  19. zira says

    salam , abg zik na tnya la diploma accountancy at kptm bangi iktraf mqa tk ? plsss :'( rep asap . sbb cari at mqa ta da pun .

  20. says

    salam.. saya lepasan SPM, saya nak tanya pendapat tentang UNITAR course culinary art? adakah menjamin saya dalam pekerjaan? ada tak cadangan IPT lain untuk course tu?? dan bagaimana dengan kos pengajian..

    • Zik says

      Insyallah… tapi saya tak berani jamin ya, sebab persaingan mana2 dalam apa2 bidang memang terlalu banyak, itu kita sendiri perlu kreatif bina strategic yang lebih cepat sebelum habis belajar, plan betul2.. … kos pengajian memang mahal lah sebab ia ipts..

  21. says

    Assalam…nak tanya tentang course computer graphic design di Kptm di macam mana tu? boleh terangkan? course tu sama tak dengan,course Product design di U Limkokwing ? saya minat course product design,sebab minat dan mahu jadi Automotive Designer….so mana Ipts yg bagus ada course,berkaitan dengan product/automotive designer? help me :)

  22. munirah says

    Salam,
    Nak tanya, saya dah ada ijazah pertama dari ipta, dan lepas 2 thn kerja, saya berminat nak dapatkan satu lagi ijazah ( degree kedua)..boleh ker saya apply untuk ijazah nie di ipta. kena mohon online guna upu, atau pun kena guna cara lain? saya bekas pelajar matrikulasi..

  23. ayep says

    salam, saya dapat tawaran politeknik bidang kejuruteraan mekanikal. But family saya takut saya tak dapat bawak course tu nanti. Maybe sebab spm saya tak berapa bagus. So, saya rasa nak apply ipts dalam bidang bussiness or IT. Agak agak yg mana okay, kptm, kpm, unikl or else yg bagus. Terima kasih

  24. pqah says

    salam. sya nak tnye, sya ingin mlnjutkan pljran di UNIVERSITI KUALA LUMPUR BUSINESS SCHOOL (UNIKL BIS) dlam bdang ijazah sarjana muda accounting. sya cek pengiktirafan program tsebut tp xde.awak rsa bidang tuhh diiktiraf x???

    • fifi says

      assalamualaikum..saya nak tanya antara ijazah sarjana muda usuluddin n ijazah sarjana muda pengurusan n pembangunan islam yg mane lebih el0k…n adakah kos pmbgunan n pgursn islam diiktiraf di kolej uni islam melaka???

      • Zik says

        w’salam, ijazah dua2 atas nih dah cukup bagus nih… saya cadangkan ambil usuluddin… pasal pengikktirafan tuh sila tengok di laman mqa…

  25. says

    salam,
    saya graduan dri kptm dlm dip business management. rasa2nye dapat tak apply uitm memandangkan saya hanya dpt 2.68 je? mase tu dapat offer unikl dalam bidang BACHELOR OF BUSINESS ADMINISTRATION (HONS) (MANAGEMENT AND ENTREPRENEURSHIP). tapi saya tak pasti kos tu disahkan MQA ke tak.

    berbanding unikl n mmu, mane lagi okey dan peluang kerja lagi banyak dalam kos business?? :)
    bellabelina recently posted..RapuhMy Profile

    • Zik says

      susah nak jawab mana lagi ok.. sebab ianya bergantung kepada kebolehan sendiri (masing-masing) apabila sudah habis belajar… yang menjadi kelebihan buat masa sekarang ini ialah pengalaman.. dan mendapat pengiktirafan dari badan yang sah dari mqa.. kos unikl mgt and entrepreuship tue masih baru dan belum dapat mqa.. tapi mereka akan dapatkan sebelum habis grade.. persamaan mmu dan unikl , badan swasta… tapi yuran mmu lagi mahal… better amik unikl la… selamat berjaya

  26. ika nabila says

    salam. sya nak tnye, sya ingin mlnjutkan pljran di kolej universiti islam melaka (kuim) dlam bdang ijazah sarjana muda psikologi. sya sudah cek pgiktirafan prgam tsebut tp xde. sya ada kol phak kuim dan mreka ckap msih dlam pmohonan. tp xde mslah katanya. apa pndpat awk adkah koz tsbut komfom dpt kllusan mqa???

  27. edy says

    salam bro,nak tnya..kolej multimedia utara atau dahulunya dikenali sbg kolej latihan telekom diiktiraf jpa dan mqa x?

  28. suhadah says

    salam ,, nak tnya nhe saya dpat twaran ijazah sarjana muda sumber manusia d unisel ada kha ijazah nya di iktiraf mqa.. terima kasih :)

  29. latif says

    salam…
    nak bertanya nie…kalau ipts mcm unisel dia pnya kos subject smua d iktiraf tak olh MQA ….. and ijazah sarjana muda kos sumb er manusia d iktiraf tak olh MQA …. tQ

  30. redzuan says

    assalamualaikum, saya nak mintak tolong dalam membuat pilihan
    antara diploma dalam industri logistik(unikl),human resources(kptm) dan integrated logistic management(kpm) yang mana satu yang patut saya pilih mengikut dari segi kesusahan course dan suasana tempat belajar dan hostel ..saya ingin bekerja pejabat..saya risau tersalah membuat pilihan..

  31. ain says

    salam alaik…zik,nk tnya..sy nk ambik fondation sc kt private university bkn kolej tp sy xtw uni private ape yg exellent utk ni..sy nk uni n kos yg sy ambik tu stndard n brkelulusan dr mqa..cdgn dr zik?

  32. Aimi Nadia says

    salam..sye nk tnye..adakah kolej mcs nh bgus..sye sblum nh xpnah plak dgr tntang kolej nh..sye telah dpt twrn untk degree business admin di kolej trsebut s0 sye nk your 0pinion?..

    • Zik says

      kolej mcs nama panjang dia apa… kalau dalam business admin, dalam pasaran masih ada permintaan di malaysia ini.. so jangan risau.. all the best..

  33. maria says

    maknanya jika saya further dalam business admin di OUM n sekiranya tiada MQA tetapi pointer/cgpa tinggi, masih akan diterima utk further degree dimana2 IPTA?
    Satu lagi soalan saya, IPTA mana yang ada menawarkan e-pjj bagi calon yang bekerja utk diploma business admin? N IPTA mana yang paling bagus untuk kursus diploma business admin ini? terima kasih atas makluman anda dan sgt dihargai.

  34. maria says

    Saya ingin mengambil kursus ijazah pentadbiran perniagaan di OUM. Berpengalaman bekerja lebih dari 5 tahun dan menjalankan perniagaan kecil2an.
    Saya cuma memiliki sijil SPM kerana diploma accountancy UITM saya cuma separuh jalan. Adakah saya layak memohon kursus ini di OUM? Adakah kursus ini mendapat pengiktirafan (MQA)? Dan bolehkah graduan dari OUM
    memohon melanjutkan pelajaran ke program lanjutan di IPTA? Adakah akan diterima atau tidak?

    • Zik says

      tak boleh, syaratnya mesti ada sekurang-kurang diploma, atau matriks… oum nie dia lebih kepad international, ada yang MQA, ada yang tak, graduan dari oum boleh sambung ke ipta… bergantung kepada pointer/cgpa…

      • azfarina says

        maaf sy mencelah.oum klau utk flexible entry ada srp/pmr pun blh buat degre.syarat kna ambk test kat oum dlu.dgre 4thn.pjj

  35. says

    as salam,

    nak tanye..sy ingat nak sambung blaja degree kat MSU..nak amek kos Psychology with Marketing tp bile cek dekat web MQA & MSU..takde lak die kate lepas MQA ke tak..yg ade die kate lepas MQA ialah kos Retail Management..cmne ye?

    • Zik says

      maknanya kos physocology masih belum dapat mqa dan diaorang akan usahakan sebelum korang grad untuk dapat kan mqa….

      • says

        wah..bro jawap same macam yg org MSU tu jawap..siyes..kalau tak berjaya dpt mqa tu cmne? ade terjadi tak cmtu sblm ni?

        pstu surrounding plak cmne ek? ade ape2 masalah tak?

        • Zik says

          kalau tak dapat mqa , susah nak dapat kerja untuk kerajaan dan swasta tengok jugakla (tak semua mintak mesti ada kelulusan mqa)… pasal yang dapat ke tak, rasanya jangan risaula… memang ada kes tak dapat, tapi tengok jenis institusi tuh jugakla, msu nih branded jugakla … surrounding di tengah2 bandar.. tengok kat laman web rasmi diaorang .. cuba tengok sekali imbas.. http://www.msu.edu.my/v7/index.php

  36. aidil.mr says

    salam.

    adek sy berumur 21 tahun. tetapi beliau baru saje tergerak ati utk sambung belajar.
    persoalannya:

    1) adakah beliau masih boleh memasuki diploma di ipta atau ipts walaupun umur sudah 21 tahun?
    2) MAHSA kolej yg menawarkan kejururawatan. adakah ianya mempunyai jaminan pekerjaan? dan adakah yuran dia agak membebankan?

    terima kasih. =)

    • Zik says

      1.boleh je nak masuk ipts/ipta umur 21 …

      2. pasal jaminan tuh mungkin kena bersabar, untuk tunggu turn.. sebab ada kawan yang dia tunggu 1-2 tahun untuk dapat kerja sebagai jururawat, apepun kena pandai cari tempat yang ada kekosongan.. memang banyak kosong sekarang ini.. cuma jangan memilih tempatlah… kl memang banyak kosong…

      pasal yuran, memang mahal… tapi boleh buat pinjaman ptptn…

  37. baha says

    Salam. nk tanya, apa pandangan berkenaan ‘double degree’. Saya akan grad optometry dan ingin sambung wat medic. Atau saya sambung wat master je. tk

    • Zik says

      w’salam… memang ada yang buat double degree sebab dia nak sambung master, ke bidang yang lain, kena ada degre tertentu… saya rasa better sambung master jer.. boleh jadi lecturer ker.. huhu

      • says

        salam zik.

        UiTM terima tak student yg nk buat double degree : accountancy + finance? Kalau terima, macam mana nak apply through online? Bachelor in what? Terms & Conditons : CGPA ikut requirement subject @ kemampuan ambil double degree? MUET?

        • Zik says

          boleh ambil double degree.. tapi mesti ambil satu2 lah dalam setiap semester…dah settle satu degree baru settlekan satu degree ;al… muet mesti band 4 at least…. cgpa biasanya 3.00 keatas…

  38. elaine says

    askum zik..sy lepasan stpm 2011..sy apply msuk ipta but x dpt n kna srh buat rayuan..so,skang ne sy tgh tggu rayuan but at the same time,sy kna buat plan B juga kalau mcm rayuan sy x dpt..sy plan nak masuk unitar dan ambil bidang bachelor education or hospitiality managment..ni kna iktiraf MQA kaa juga n bgs ke sy ambik kos ni? hrp dpt bg pendapat . tq :)

    • Zik says

      w;’salam, kos nih bagus juga… cuma kos pembayaran (kos belajar memang tinggi sikit…).. huhu … pasal kerjaya nih.. sekarang memang susah nak dapat kerja… mesti pandai cari peluang.. huhu

  39. wawan. says

    salam..
    nak tanya,pendaftaran untuk ke Uni awam untuk tahun ni da habis ke..sebab sye nk apply ke UMP,tapi tanyer kawan die cakap kene malalui UPU,masalah nyer UPU ni setahun sekali je kan…so cm ner nk mohon untuk tahun ni jugak atau ad care lain untuk mohon….sebab tahun nie nyer UPU x sempat apply,,,,bru sedar tgh tahun nk smbg degree,,,mtk beri tunjuk ajar,,,,atau ad upu nyer ntuk kli kdua ke????
    slalu bln brpe intake kdua???

    • Zik says

      upu untuk intake julai dah tutup… boleh mohon untuk januari.. kalau nak masuk 2nd intake bulan 7/8 nih.. pun dah tak sempat … apepun boleh hubungi di upu yang anda ingin masuk… uitm ke, um, atau uum, dan sewaktu dengannya…

    • Zik says

      susah nak dapat kerja.. melainkan kerja sendiri atau swasta (tengok company apa)… kerja kerajaan memang tak boleh dapat…

      • scha says

        Unikl university yg bgus kan..so ade program dia yg masih tiada MQA..besa dorang akan fight utk dptkan MQA utk program tu or x….risau lak dah study t xdpt nk keje kerajaan or swasta…huhu

  40. mimie penang says

    adik saya dpt twaran kptm cheras .. dip entrprnuership..ok ke x eh? mntk tolong pndapat..cntik x kolej dia? =)

    • Zik says

      kptm cheras.. boleh tahan.. bagunan dia dah lama.. tapi masih cantik lagilah… diploma entrepreneur bagus untuk jadi business man/women..

  41. says

    salam…
    saya lepasan spm. skarang saya sambung form 6 sementara tunggu offer lain.
    nak tanya pasal kolej swasta Foods Institude Malaysia(FIM) bagi kos pastry and bakery.. diiktiraf ke tak?? ape pandangan awak?

  42. nura shekin says

    saya dapt tawaran ke kptm kl dalam course dip bisness,coprate comunication dan tourism management.rasa2 nye yang mana terbaik..then boleh smbung ijazah ke kt ipta or ipts..peluang pekerjaan die macam mna?or patut ke saya amik dip bisness dekat unifield teknologi collage..

    • Zik says

      amik kptm ok…bole smbung ijazah ..yg penting pointter mesti bagus.. senang nk masuk ipta,kalau ipts.. xbrapa tgok sgt pun pointer…

  43. mira says

    saya dapat tawaran kolej profesional mara diploma akaun jadi jika masuk ke kpm ni bila nak buat degree nanti hanya boleh di uitm sahaje ke atau boleh buat dgree di mana2 ipta nanti jika dari diploma kolej profesional mara ? dan adakah kpm ni bagus,berkualiti serta menjamin masa depan ?

  44. SarahMartin says

    assalamualaikum. sy nk tnya and minta pdapat ni. urgent! sy lepasan STPM thn 2010. sy nk smbg degree ke IPTA tp x dpt. mak cik sy ada rekomen 1 kolej, innovative international college, sruh sy ambik course business administration, nnt bleh smbg master dkt USM. dia kata kolej tu ok & diiktiraf, p awal2, x yah buang masa. so, nk tnya, betul ke x apa yg mak cik sy tu kata? sy x brapa nk trust la IPTS ni sbb ramai yg kata kbanyakan kolej ni suka tipu plajar, sukati charge pelajar n ptong dari duit ptptn pelajar, lebih2 lagi pelajar kampong mcm sy. and pada pndapat awak, kolej ni ok x utk sy further study sy? fyi, sy ni budak kampong, noob, and sy takut kena tipu. terima kasih. assalamualaikum. :)

    • Zik says

      w’salam… saya dah buat research.. apa kata cuba masuk ipts yang lain… macam kptm ker.sempat lagi untuk mohon… atau masuk di institusi mara. layari laman web mara.. di mara.gov kalau tak silap search google mara ..

      • SarahMartin says

        syukur alhamdulillah n thanks zik, sy dh dapat tawaran dip business management dri KPTM. tp masalah’y, sy blum prepare apa2 lg. duit x ada, acc bsn or cimb pn blum buat lg. nk buat ari ni, bank tutup. so, klau tolak tawaran 2, apply balik utk next entry, agak2 bleh x?

        • Zik says

          mungkin boleh.. cuba hubungi pihak pengurusan cakap memang nak masuk, tapi disebabkan masalah kewangan tak dapat nak register… ataupun cuba apply next semester (January 2013..)

          • SarahMartin says

            dh call dh. so, nk tanya lg 1 benda. last! hee. bnding accountancy, business management, corporate communication, accounting & finance dgn entrepreneurship, yg mna lebih snang n x peningkn kpala utk orang2 yg ada migrain mcm sy? :DDD

  45. muhammad syaed says

    salam saya pelajar lepasan spm 2011….. saya nak tanya , saya dapat tawaran diploma perakaunan dari kptm bangi …. adakah kptm bangi diiktiraq oleh MQA

  46. Nana says

    Salam. . sye lepasan SPM 2011. . sye nak tanye pendapat sikit. . sye dapat diploma kejuruteraan awam di politeknik merlimau. .& diploma of engineering technology in quality engineering di unikl(mitec). . .mana 1 yang lebih ok?. . sye buntu nak buat keputusan. . peluang pekerjaan kedua-duanya bagaimana?. . then,ramai cakap politknik tak bagus betul kew. . lagy 1,sye tak adew basic dalam kos uwh,bcOz mse sekolah dulu sye ambil sn tulen.. . sye ragu2 untuk ambil. . takod menyesal tak sudah nanty. . hehe. . susah tak kos uwh?. .

    harap dapat bantu saya. . :)

    • Zik says

      kos dua2 lebih kurang sama kalau tak silap… takda basic dan susah tuh bukan persoalannya… ramai juga nanti kawan2 yang dari sana nanti mungkin xda basic… mengenai peluang saya tak berani jamin, sekarang nih kena bersaing dengan pekerja yang berpengalaman… itulah masalahnya… apepun saya cadangkan nana, ambil kos dari diploma of engineering di unikl tuh…

    • saya gembira says

      kualiti engineering rasanya keluar nnti jadi QA/QC boleh kerja dengan sirim .swasta pun boleh di bahagian kuari n lain2.. kalau awam dip keluar nnti boleh kerja sebagai supervisor di tapak pembinaan .. bahagian bangunan . gaji rm 1800 bg permulaan kerja bergantung pada tempat .juga boleh kerja dgn kerajaan. contohnya majlis perbandaran & jkr …

  47. says

    salam abang zik…saya dalam dilema la…
    saya dapat unisel course accountancy bulan julai nie…saya tak tahu nak masuk ker tak???mahal tak yuran perndaftaran???keluarga saya nie bukannya banyak duitpun nak berbayar ribu2 semua tu…xleh dapat biasiswa dari yayasan selngor ker???leh ker gune ptptn???saya agak kurang pengetahuan la dalam selok belok semua nie…harap dapat membantu..

    • Zik says

      w’salam… sebab tue kalau boleh lepas spm..keje apa2 part time , 7eleven pam attendant , sebab nak cover untuk duit untuk bayar yuran ke, belanja nanti… rasanya boleh dapat buat pinjaman melalui ptptn(nanti bila dah masuk unisel dia akan bagi guideline nak buat pinjaman).. yuran mungkin dalam seribu lebih kot…

    • saya gembira says

      ipts n ipta rasanya yuran pendaftaran lebih kurang ja. cuma ipta yuran pengajian satu sem selalunya bg dip adalah rm5k n ijazah rm7k .. bergantung pada kursus yang diambil .. sila rujuk tempat yang anda pilih. ptptn selalu nya tiada masalah . kemungkinan besar akan dapat pinjaman kecuali ada masalah tertentu .contoh pernah disenarai hitam nama atau lain2.

      • saya gembira says

        *pembetulan . bukan ipta ..tetapi ipts .. ipts yuran pengajian adalah rm5k -7k bergantung pada kursus.

  48. nurul says

    Salam…Saya nk tanya,saya telah ditawarkan ke Kolej Profesional MARA Diploma In Bussiness Study,bolehkah jika saya ingin menyambung pengajian kepada Ijazah Sarjana Muda Perakaunan setelah saya tamat program diploma nanti dan adakah kolej ini diiktiraf oleh MQA,JPA?terima kasih…

    • Zik says

      w’salam… boleh… sambung ke ijazah perakaunan.. sebab DBS nie banyak belajar pasal asas accounting.. nak lagi puas hati amik kos DIA (diploma in accountancy) KPM pun ada … yang penting pointer mesti 3.00 above habis belajar nanti. nak lagi confirm dapat, 3.5 above… sekian terima kasih..

  49. fatin says

    Sy dpt poli premier kos IT. Tapi sy lebih minat kos TESL. So sy decide nk msuk kptm untuk kos tu. Boleh bg pndt on which is better? Need someone to convin n

  50. says

    assalamualaikum zik, saya aisyah. saya baru lepas habis spm tahun 2011 dan skrg saya dah sambung belajar form6. tapi saya masih kurang yakin utk meneruskan form6, takut tak boleh bawa :( lagipun saya ada dpt tawaran bljr dkt KPTM BANGI jurusan DIPLOMA IN BUSINESS MANAGEMENT. adakah saya patut teruskan form6 atau masuk KPTM ??

  51. mamaton says

    apakah perbezaan antara Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM) dgn Kolej Poly Tech Mara? Yang mana satu harus dipilih jika diberi peluang?Anak saya perempuan dan amat meminati bidang pendidikan (pendidik).

    • Zik says

      saya kurang jelas.. dari segi institusi ia adalah ipta… saya cadangkan anak cik masuk koley poly tech mara.. kalau pendidik dia lebih bagus upsi… atau maktab perguruan…

  52. mamaton says

    Salam. naka saya lepasan SMA mendapat 7A dalam SPM 2011. dia gagal mendapat tempat dimana2 IPTA. yang ada tawaran daripada Kolej Poly-Tech Mara Diploma TESL. apakah baik untuk beliau dan pasaran dimasa hadapan. adakah beliau boleh menajutkan pelajaran untuk menjadi seorang pendidik?

  53. stark says

    salam. sy dah grad dan ada diploma. tapi saya rasa macam dah silap pilih pathway. macam mana nk kembali ke zaman silam supaya sy boleh ambik foundation 1tahun dan degree 4tahun? sebab bila ambik diploma dah rugi 2tahun

  54. Linda says

    Salam.. sya dpt tawaran Foundation in Management dkt UNISEL.. so.. sya ingin smbung degree trus d unisel jika result sya ok… ini prsoaalan nya.. jika sya sudah ada ijazah dri unisel melalui foundation, boleh kah sya ambil MASTER dkt mana2 IPTA??? jika boleh, ipta yg mana shaja akan menerima dgree dri unisel nie?? jika ada kmuskilan, tlg nyatakn ya… TERIMA KASIH…

  55. adri sofeya says

    salam, sy knfuse lar, sye dpat twaran kt unisel diploma fisioteraphy, iALLAH ujung bulan 4 register, tp sye takut2 ambik kos ney takt dapt pengiktirafan mqa…..

  56. Liyana Kamal says

    Assalamualaikum,betul ke orang kata kalau ambil course TESL , peluang untuk sambung belajar ke luar negara semasa degree adalah 80% / tinggi ??

    • bakal kaunselor says

      prospek kerja TESL ia lebih kepada bidang pendidikan

      1- cikgu sekiranya anda mempunyai ijazah
      2- pensyarah -ijazah/master
      3- penulis buku /jurnal

      boleh berkhidmat dalam sektor awam atau swasta
      prospek kerjaya
      -cikgu,penasihat pendidikan,penulis buku/jurnal,wartawan,pensyarah,pegawai komunikasi ,

  57. Liyana Kamal says

    Oh yeke. Kalau result tak perform? Apa akan jadi? Kena repeat ke? Tapi adakah asasi TESL susah? Betul ke kalau kita masuk asasi di IPTS,pemarkahan lebih senang dan tidak terlalu strict? Mohon beri pendapat yang lebih panjang. Terima kasih saudara.

  58. Liyana Kamal says

    Assalamualaikum. Saya nak tanya,kalau saya dapat tawaran untuk diploma TESL di unisel,adakah ia berkualiti? Adakah peluang pekerjaan banyak? Saya keliru sama ada saya patut masuk diploma / asasi TESL. Adakah course TESL susah? Mohon beri pendapat dari saudara. Terima kasih ya.

    • Zik says

      W’salam.. TESL nih nak kata susah tak juga… tapi english memang nak kena stronglah… saya cadangkan liyana masuk/ambil program diploma lah.. mudah sikit.. jangan terlalu ambil risiko yang tinggi… tapi nanti takut resultnya tak berapa nak perform sangat. itu sahaja pendapat saya…

  59. saffanizanajihah says

    Salam..
    saya akan tamat politeknik dalam diploma logistic and supply chain man. ingat lepas ni nak terus melangkah ke UniKL untuk degree tp risau pengiktirafannye.

  60. Puan Yatima Yazit says

    Salam,

    Anak perempuan saya berniat menyambung pelajaran ke luar negeri. Bagaimana hendak pastikan universiti luar dan program yg diambil tersebut, diiktiraf oleh kerajaan Malaysia. TK.

  61. miera says

    salam … sya ingin brtanya adakah dip.prkaunn di unisel shah alam & dip.pgrsn prniagaaan d kolej risda diiktiraf oleh MQA ??? N adkh U nKolej trsbt diiktrf n ok untk bljr kt c2 ???

  62. ira has says

    Nak tye kalau dh amik foundation kat uia n then nak futher study kt ipts bleh ke? bleh terus amik degree ke or diploma?

    • Zik says

      yang itu tak pasti… tapi biasanya dia punya foundation tuh yang terima cuma kat UIA jer.. tapi boleh buat survey kat ipts lain dulu… foundation tuh ambil subjek apa?? kalau ipts biasanya boleh, tengok silibus jugakla….

      • ira has says

        sy amik foundation in english language and literature. bleh ke terus amik degree in mass comm ke or public relation kat mane2 ipts. just wondering if sijil uia ni laku ke x kt mane2 ipta or ipts lain.

  63. anis says

    saya lepasan stpm dtwrkan membuat degree kat kolej alpha dlm business.. ada org wat semakan tentang kolej tersebut, katanya buat degree kat alpha ta diiktiraf.. macam mana ni? betul ke tentang perkara ni?

  64. azwan says

    assalamualaikum saya nak tanya sikit boleh??
    saya bru habis study kat ikm sijil teknologi senibinna jadi boleh x terus aply untuk amik digree…

  65. billie joe says

    SALAM, nk tnye pendapat bro sket ah, saya dpt tawaran ke unikl tuk progam Bachelor of Engineering
    Technology (Hons) in Marine
    Electrical and Electronic . agak2nye bagus tak program tu dan bnyak tak pluang pekerjaannye……

  66. revolusi says

    Assalamualaikum,

    adakah anda tercicir ke IPTA…???

    atau masih tercari-cari kursus yang sesuai untuk anda…???

    “usah risau”

    di sini http://bit.ly/Best_Kolej kami akan membantu pelajar memilih IPTS/Kolej dan Kursus Pengajian yang bersesuaian dengan mereka.

    (Terdapat Ujian Personaliti dan Sistem Suaipadan di sediakan dalam my-kolej.com untuk memudahkan proses pemilihan IPTS/kolej dan Kursus Pengajian yang bersesuaian

  67. fa says

    salam. saye nak tanye sikit pasal bachelor undang2 dan bachelor kewangan di uum.due2 kos ni ok ke kat sini. i mean silibus die up-to-date ke tak. and macam mane pulak dengan kerjaye dalam bidang kewangan?

    • Zik says

      dalam bidang kewangan, macam2 boleh jadi.. bahagian admin, accountant ataupun di bidang lain pun boleh.. pasal uptodate tuh.. biasanya kos di uum akan buat rombakan dalam beberapa tahun ikut keadaan semasa dan keperluan semasa…

  68. leya maisara says

    sy dpt kos teknologi mklumat di uum..sy dgr cerita kos tersebut silibus byk ketinggalan. bole bg penjelasan x? bole sy membuat kputusan dgn tepat..

  69. lyna says

    salam.. sy nk tnye niey.. sy ad dpt twrn blajar at kolej universaiti islam melaka dlm jurusan pgurusan dan pntdbiran islam.. adakah kolej e2 diiktiraf?? dan cost e2 jgak pn diiktiraf?? brikn pndpt sngkah mdpt pluang pkrjaan dlm bdg e2???tlg bg pnerangan ngah bingung niey….dan bdg e2 cmner?????sy pn krg psti bdg e2 cmner… hrap tlg sye..

    • Zik says

      sila tengok di laman mqa… pasal kerjaya tuh… peluang untuk dapat kerja masih terbuka luas… jangan bimbang… yang penting kita mesti buktikan kepada mereka (majikan) kita adalah istimewa dan pekerja yang gigih…. insyallah…

  70. quarius says

    salam..sya nk tanya..sya skrg blajar kt satu u nie dlm kos diploma kej elektrik..skrg dh masuk sem 2..masalahnya skrg sya dh x bleh truskan sbb sya rasa kursus nie smakin susah..jd sya ingt nk bhenti je n minx spa..x pun minx ipts yg mnawarkan kursus yg sya mint..agk2 betul ke tindakan sya nie..harap2 reply ye..sya nk tahu sgt..

  71. BIkai says

    Salam. Nak tnya. diploma kejuruteraan awam kat politeknik ne susah tak? rasanya aku tak dapt nak angkatla dlm bidang tuh. tp aku ade dpt jg tawaran masuk kat unisel dlm diploma kesihatan persekitaran. Jd rasanye.. okay tak diploma kesihatan persekitaran tuh? cuz, takut ar lpas study ssh nak dpt keje..Pls reply okay. Thanx.

    • Zik says

      kejuteraan banyak pengiraan… nak kata susah , ia bergantung… diploma kesihatan… dalam bidang kesihatan tak ramai yang ambil.. jawatan ini banyak kosong…

    • saya gembira says

      saya bekas pelajar politeknik kulim dalam jurusan diploma kejuruteraan awam. dan saya adalah daripada aliran sastera semasa spm. bg saya tak susah sangt..boleh kalau banyak buat latihan. sem satu hinga enam banyak pengiraan terutama subjek seperti haidrologi,ukur,teori struktur,sains juruteknik n banyak lagi . mungkin anda akan tido 3-4 pagi hanya untuk buat asinment .tetapi dulu saya lebih banyak buat study group n jumpa lec. insyallah anda akan konvo juga nnti .

  72. says

    salam…. adakah IKIP collge pahang di iktirafkan??.. IKIP collge nie bagus x dalam bidang sains kmputer(information system)-UTM… selain collge nie.. mane collge manwarkan khusus sdemikian… harap.. membantu.. TQ

    • Zik says

      ikip kolej diiktiraf… sains komputer dalam ikip kolej tak pasti.. tapi dulu dan sekarang ikip dah banyak fasiliti untuk membantu pelajarnya dalam mencari bahan dan juga research.. kolej lain banyak sangat.. kosmo point, kptm… uitm (ipta) kolej komuniti pun ada jugak…

      • says

        oo… sbab saya ade dpt twaran disitu,,, sains kmpter kerjasama UTM… manenya akhir exam dn sijil ats name UTM ke?? bagi pendapt IKIP slama nie bagus x?? maaf tanye sbab first time nk msuk =)

        • says

          lagi satu saya dari selangor…. agk jauh tuk study sane.. tuk pastikan…. sbab sya seach dkt tent kurang ade kisah2 tentang IKIP nie.. tu buat saya berat hati dn confuse.. tuk melanjutkan distu atau tidak

          • Zik says

            tak pasti .. saya bukan student IKIP kawan ada belajar dekat ikip… tapi dia ada cakap mengenai masalah kewangan dan selalu tipu duit pelajar… kiranya sijil tuh memang atas nama UTM tapi tetap ada nama IKIP kiranya ia macam join venture tuhla… tawaran lain apa yang dapat??? IKM, KPTM, KPM ker pun ok jugak… jauh tuh jangan ambil kira sangatla.. saya dulu belajar perak.. asal johor… merata dah belajar … luar negara jer belum lagi.. hehe

      • din says

        sy amik bsc dlm software tech di ikip taun 2004.. twinning ngan napier university, scotland.. tp x diiktiraf oleh LAN..

  73. zura says

    sy ingun brtnye lg 1.. sy tggal di klg… sy buntu nk plih kolej yg mne 1 antra kptm, kolej ikip and kolej unifield?????????? sy ingin stdy di kptm pi hstel dye smoai sem 2 shaja… law nk cri umh sewa ssh ckit…lg 1 pgurusan tknologi toh cmne??/ tlg beri pndpt… sy btoi2 ngah buntu… sy xnk trlpas lg???

  74. zura says

    sy ingin brtnye…sy dpt blajar blm bdg dploma pgurusan prniagaan di kptm, kolej unifield alor gajah dan dpt juga twran di ikip kolej di phg dlm jrusan pgurusan tnologi mklumat… yg lbih bgos utk sy plih dan bila kuar ntg mdpt plung pkrjaan?????? sy sdah buntu…

  75. ezahnadia says

    Salam .. sy nak tnye . sy ade dpt dua tawaran .politeknik- IT(programming) & uitm – bussiness management .. hmm sy dah buntu tak tau nak pilih mana :| sy buntu dr segi subjek , peluang kerja & tawaran nak sambung ke ijazah tu .. mintak tlg bg pendapat ea .. thank you :)

    • Zik says

      dua2 mempunyai potensi yang besar… tetapi persaingan dalam kerja sekarang ini memang sukar untuk bersaing dengan pekerja yang lebih berpengalaman…. baik dalam bidang business management (admin) atau dalam bidang IT… tapi sekarang ini malaysia sudah membangun dalam industri IT (programming). so keperluan dalam jawatan ini memang masih lagi demand… so sebelum habis kerja kena banyakkan skill dalam programming… sambungla dalam politeknik… dan masih ada tawaran untuk sambung ke ijazah.. sekian terima kasih

    • Zik says

      uitm ,utm, ada kos dalam pendidikan, UPSI pun ok gak (lebih prefer amik upsi) … beli borang nyer dulu…tegok kos yang berkaitan dalam pendidikan

      manakala ipts tak sure, maktab perguruan pun ok gak…. boleh jer tukar amik dalam pendidikan.. tapi nak habis tuh mungkin ambil masa sebab subjek nak transfer mungkin tak banyak…

  76. Gee Wahab says

    Anak saya akan tamat pengajian di kolej komuniti selepas ini ada cadangan utk melanjutkan diperingkat diploma dimana IPTA atau IPTS untuk anak saya sambong studi dlm jurusan teknoloji maklumat, tolong beri pendapat

    • Zik says

      cuba mohon kedua-dua tempat ini.. sama ada ipta atau ipts… ipta boleh isi borang uitm, um, uum,utm (ada banyak jurusan teknologi maklumat) .. biasanya ia melibatkan pointer dari 3-3.5 keatas… kalau tak.. memang susah nak dapat… tetapi kalau ipts… 2.0-2.5 takda masalah boleh jer mohon… unikl, kptm (ada juga program ijazah dalam teknologi maklumat..), taylor kolej, MSE unisel dan sebagainya. pastikan IPTS itu ada dapat MQA.. check dilaman utamanya…

    • Shuk says

      Saya sarankan tuan/ puan jangan hantar anak puan ke UUM utk kos Teknologi mklumat (IT). Kerana pembelajaran kami ketinggalan. silibus subjek tak bersaing dengan U lain. kos ni di UUM selalunya ramai yang akan mengnggur bila dah graduate. Jadi saya cadangkan tuan /Puan apply utk anak tuan/ puan uitm, upm, utm, unimas sbb ianya universiti yg baik utk bidang ini.. saya pon bakal berhenti drpd uum demi masa hadapan yang lebih cerah. saya akan mohon unimas uitm atau upsi (^^,)

      • leya maisara says

        betul ke? bole bg byk lg penjelasan x? sbb sy baru dpt tawaran kos tersebut.. sy masih ragu2 mahu terima atau tidak..

        • Zik says

          ia berkaitan dengan diri sendiri , dari segi pengajaran pun ada kesannya jugak.. tapi untuk diri sendiri kalau kita tak mahu berusaha , masuk u manapun.. takda gunanya..

    • Zik says

      kat situ saya lihat semua paling tinggi degree yang ada mqa… INSANIAH University College
      (Previously known as : Institut Agama Islam Negeri Kedah Darul Aman (INSANIAH)). Pergi laman http://www.mqa.gov.my/ , pergi cari serach by keyword , taip INSANIAH University College, nanti dia akan keluar senari course yang ada dapat MQA…

  77. alizz says

    Assalamuailaikum…anak saya dapat sambung pelajarannya di Kolej Poly tech Mara dalam kursus Computer in Graphic Design(diploma) dan baru-baru ni dapat surat dari Politeknik dalam kursus Kejuruteraan Awam(diploma)…yang menjadi masalahnya dia sendiri tak tau nak pilih yang mana…pening gak..makcik2 dia duk cakap kejuruteraan awam ni..dah ramai sangat…apa pandangan encik..terima kasih..

    • Zik says

      w’alaikumussalam. kejuruteraan awal ini lebih kepada pengiraan dan ada lukis2 jugakla … saya sarankan masuk KPTM… pinjaman mara dan pasal kerja tuh… insyallah.. komputer sekarang memang demand …zaman IT…

      • nabilah says

        Saya rasa kalau result spm (english, add math, physic, chemistry) anak pak cik ok boleh je ambil civil….tapi yang penting sama ada dia minat dan dia mampu untuk ambil bidang ni…subjek dia memang agak susah tapi x ada masalah pun kalau kita rajin..awam ni banyak bidang dan x terhad pada satu scope saja…ada environment, pembinaan, geoteknik, trafik, etc..kami baru konvo tahun ni tapi ramai kawan2 saya dah dpt kerja…yang penting pointer kena jaga dan kalau boleh sambung lagi ambil ijazah…

  78. nabilah says

    assalamualaikum…adik sy study kat unirazak kuching(diploma of early childhood education programme)…uni ni cawangan unirazak selangor ke?…sy dah xpasti sma ada unirazak kuching ni di iktiraf ke x…

  79. radin anis adlina binti radin hasbani says

    salam..saya lepasan stam 2010..saya mendapat tawaran balajar di kuis selangor..dlm masa yg sme sye dpt tawaran dri unisel dlm ijazah…sye x tau nk plih yg mne stu..di kuis sye dpt dalam jurusan usuluddin tp di unisel saya dpt dlm bidang sains….

  80. wan says

    nk tnya skit, saya dah ada diploma psikologi dengan pointer 3.21… rasanya kolej mane yang menawarkan kos yang sesuai untuk saya dan kalu boleh saya nak yang menawarkan kemasukkan dalam tahun 2011 nie..

    • Zik says

      nak masuk kos yang sama , atau lain kos??? kalau lebih kurang , nanti akan cari kursus yang lebih kurang… kalau psikologi nih lebih kepada motivasi, kaunselor… pendidikan pun boleh… mohon upsi.. pun boleh,

  81. lyne says

    ai,nak tanye
    saye dpat ipta tp bkan dlam kos yg saye nk
    saye minat akaun n saye minat nk ambl BA akaun kat ipts,okie x?
    u asew macm manew?

    • Zik says

      tannya guna perkataan yang full bm boleh tak?? tak berapa paham nih…

      tak kisah nak ambil BA akaun ipts pun ok jer.. tapi kena pastikan betul2 ia dapat MQA … kalau tak time nak apply kerja nanti susah sikit… kalau takda mqa… lagi satu pasal loan/pinjaman kita kena tengok jumlah bayaran tuh.. kalau ipts memang 2,3 kali ganda lebih mahal yuran pengajiannya dari ipta..

  82. hemina says

    salam sejahtera,
    saya nak tanya sikit.. saya ingin sambung degree for partime tapi i masih taktahu nak pilih college yang mana satu.??? my cgpa for diploma is 2.85.. pls gv me some choice of college or university to continue my degree for business admin / business management.???

    thanks & regards

    • Zik says

      masih banyak pilihan… unirazak,taylor, college pun ok gak..untuk ipta agak susah sikit biasanya mereka akan utamakan pelajar diploma mereka.. contohnay dari uitm… dan ikut pointer sekurang-kurangnya 3.0-3.5

  83. says

    salam,

    saya mendapat tawaran belajar di msu dlm bidang ijazah pendidikan awal kanak-kanak.saya juga mendapat tawaran di uniRazak “Bachelor business management…” just dont remember the course.. and also at UNITEN..bachlelor in accounting..bidang mana y harus saya ceburi? saya lebih berminat untuk belajar di msu berbanding uniRazak oleh kerana tawaran dlm bidang yang saya minati.cuma yang saya takuti,adakah saya akan diterima untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi di universiti tempatan selepas ini dan apa bidang kerjaya yang bakal saya ceburi? really need ur reply asap:(
    Hada recently posted..Segmen : SAYA BLOGGER PRIHATIN !My Profile

    • Zik says

      untuk melanjutkan ke peringkat pengajian lebih tinggi… apa yang perlu dijaga ialah kena tahu kos yang kita belajar itu ada MQA, dan pointer yang agak baik 3.00 keatas. Tetapi kalau pengajian swasta… pointer bukan penghalang…. cuma MQA jer. dalam biadng kerjaya sekarang ini memang diakui banyak persaingan yang hebat dalam bidang business management. A[pa yang penting ialah perlu membuat persediaan ketika masih belajar lagi. iaitu kelebihan yang pekerja jarang ada.. 3rd skill… kena pandai develop dari sekarang… , pasal kerja jangan fikir dulu… just study jer k!!

  84. riey says

    salam hormat sahabat sekalian,KOLEJ UNIVERSITI TEKNOLOGI ISLAM – UNITI/MQA ada menawarkan DIPLOMA PENDIDIKAN PRASEKOLAH dan lain2 diploma untuk intake oktober 2011,yg berminat sila sms nam,alamat utk dihubungi

    ruang kerja yg luas dlm bidang prasekolah. sila sms nama,alamat ke 0196437996

  85. ikhmal says

    salam….nak tanyer niy…saya ada mendapat tawaran ijazah sarjana muda usuluddin dengan multimedia di KUIS. Saya nak tahu, adakah kos ini diiktiraf oleh MQA dan JPA??

  86. Norhayati Johari says

    salam,,,sy nk tanye,,,adakah kolej teknologi alpha diiktiraf oleh MQA? ,,,kwn sy pljr lepasan stpm 2010 dan telah dpt twran dlm bidang pengurusan perniagaan(degree) drpd kolej ni,,,n kolej ni usahasama dengan UUM,,,BTUL KE?,,,

  87. says

    salam..
    sy nk mintk pendapat kmu..adakh kolej yayasan sabah itu diiktiraf oleh kerajaan?? plan nk msuk sna mc ragu2 lg..mana tau bla dh habis pengajian sna..sjil x diiktiraf olh MQA plk..plzz help me……

  88. fiki says

    -unifield teknologi kolej diiktiraf oleh MQA atau tidak?
    -kursus yang di tawarkan oleh unifield teknologi kolej ialah diploma pengurusan perhotelan,adakah kursus yang ditawarkan itu diiktiraf oleh MQA?

    • Zik says

      kalau cukup requirement … takda masalah… sebenarnaya ada tapisan… kalau tak dapat peringkat pertama… masih ada lagi chance untuk 2nd intake…

  89. mimi says

    askm..saya nk tanye..adakah ktac @ kolej teknologi antarabangsa cybernatics diiktiraf mqa?? kolej ni kerjasama dgn upm. saya x dapat cari kat website mqa..and adakah kursus diploma pengurusan hotel dan katering di ktac diiktiraf..please reply ASAP..thanks

  90. Maria Ellena says

    Salam..

    Saya nak tanya… Seandainya kolej tu takde MQA, dan diploma tu boleh dikatakan tak laku la jgk kan?

    Dan kalau nak sambung degree ke IPTA misalnya UITM, memang tak boleh la kan???

    Saya nak sangat penjelasan berkenaan hal ni…

    Terima Kasih…

    • Zik says

      lebih kurang macam tuh..tapi kalau nak kerja dekat private company.. masih boleh consider lagi..berbanding dengan goverment sektor, kalau nak sambung ipta memang ketat sikit.. diaorang memang strict dalam mqa nih… kecuali ada orang dalam.. itu jerla… huhu

  91. Izzati says

    Salam, saya nak tanya kat mana alamat MQA sebab saya nak ambil surat akuan pengiktirafan HND saya dari Uni KL.

    Terima Kasih.

    • Zik says

      Malaysian Qualifications Agency (MQA)
      Tingkat 14B, Menara PKNS-PJ
      17, Jalan Yong Shook Lin
      46050 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

  92. miss_eyda says

    salam….sy nk mintak pendapat larh…sy seorg pelajar lepasan spm 2010 thn lepas..sy juga mendapat tawaran ke tingkatan 6 dan politeknik dlm diploma kejuruteraan elektronik……tp sy thu,nk masuk fomr6 msti de startegi sendiri n sy thu tahap kemampuan diri sy tuk terus ke fomr6 mmg larh susah….jd tuk ke politeknik pula sy mmg mendapat halangan drpd segelintir keluarge sy..mereka kata course yg sy dpt di politeknik itu tidak sesuai ngan diri sy n takut peluang pekerjaan dlm bidang kejuruteraan tuk perempuan seperti sy tiada tempat dlm industri stu ary nanty……so skrg tuk mase depan sy,sy dh mengambil keputusan tuk melanjutkan pelajaran sy di ipts sahaja…jd ipts yg sy pilih ialah kolej universiti islam selangor(KUIS) dlm bidang kejururawatan….so cmne rse2nye kolej tersebut??ok atau x rse2nye??

  93. hajar183 says

    salam…
    mcm mna plak dgn unisel….
    sy dpt twrn pengurusan pentadbiran di kampus shah alam…
    tpi xder tulis ttg cos tuw kt kmpus shah alam….
    tpi kat kmpus bestari jaya …
    adakah sme???

  94. NOR ANI MISRAN says

    kolej yayasan teknologi alor gajah , sekarang dikenali dengan unifield teknlogi college a famosa campus diiktiraf mqa tak

  95. Vasantha Kumari says

    I’m a mother who is a widow and I came through your website. I read it and it did give me some knowledge on the MQA. Thank you for it. My son got 9As but his Add Maths he obtained B so most of the scholarships we applied were rejected for it. my son is an ambitious boy who knows what he wants and knows very well what he would want to study for his future. I have enrolled him for a place in University Tenaga National for Mechanical Engineering. Do you have any comment and is there anything else I can do. I was told that Matriculation is his last choice for him to enter to IPTS. Any suggestions for you Sir.

    Thank you. I hope you will reply me to my email.

    • Zik says

      W’salam , terima kasih kerana bertanya. belum tentu lagi kita boleh dapat kerja. Sebab nya semua itu bergantung kepada diri masing-masing untuk cari kerja. Sekarang persaingan untuk mencari kerja semakin mencabar.. kebanyakkan semuanya nak yang ada pengalaman. Jadinya, mulakan dari bawah. jangan putus asa. sekian terima kasih sekali lagi.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge