Pencipta tulisan braille, dan asal-usulnya 40

braile, braille code, braille alphabet, braille technique, braille message

Sebenarnya bukan Louis Braille, cuma dia membaik pulih tulisan itu, sebelum itu dibuat oleh Charle Barbier seorang tentera, yang dibuat pada asalnya untuk satu kod rahsia message kepada tentera yang lain, sebagai strategi untuk mengelirukan musuh.

Asal usul braille.

Ia bermula pada tahun 1821, iaitu insan yang bernama Louis Braille seorang yang juga buta berbangsa perancis. Asalnya dia tidak buta, tetapi ketika kecil pad umur 3 tahun beliau mengalami kemalangan yang mana bermain jarum di bengkel bapanya. Dan terkena pada matanya, mengalami jangkitan kuman yang teruk menyebabkan matanya tidak dapat diselamatkan.

Braille seorang yang pintar dan mendapat tempat di hati keluarganya. Bila Louis Braille iberumur 10 tahun, dia memasuki Royal Institution for Blind Youth di Paris. Terdapat, ramai orang buta mempelajari bermain bunyi-bunyian dan bekerja dalam pekerjaan-pekerjaan yang dikehendaki kemahiran tangan. Mereka juga diajar membaca oleh satu sistem sukar surat biasa mencetak dalam bantuan. Pelajar-pelajar membaca dengan perlahan dengan sentuh, tetapi penulisan adalah sangat sukar untuk mereka.

Charle Barbier pencipta “penulisan malam.”

Pada waktu ketika itu satu kapten ketenteraan iaitu namanya Charles Barbier telah mewujudkan suatu sistem “penulisan malam” berdasarkan titik-titik untuk askar-askar memesankan mesej-mesej kepada satu sama lain di dalam kegelapan itu. Jadinya si Barbier nie menyedari yang sistemnya mungkin sangat berguna untuk orang buta, dan dalam 1821 dia cuba mengajarnya di Institution for Blind Youth. Bagaimanapun, keputusan tidak memuaskan sama sekali, sejak tanda-tanda sistem itu tidak senang membaca, sukar dan tidak mesra.

Dalam 1825, Braille, yang sudah diketahui sebagai satu pelajar cerdik dalam institusi itu, mula mengusahakan penciptaan suatu sistem membaca dan menulis juga berlandaskan titik-titik, tetapi lebih mudah dan lebih lengkap.

Pada tahun1829, satu percetakkan sebuah buku dengan watak-watak biasa mencetak dalam bantuan, di mana beliau menjelaskan sistemnya. Maka, Braille System merebak cepat seluruh Eropah dan benua-benua yang lain, dan telah diterima dalam semua sekolah-sekolah dan pusat-pusat untuk orang buta.

Detik kematian Braille.

Diwaktu itu, bangunan institusi itu sejuk, gelap dan tidak sihat, begitu banyak daripada pelajar-pelajar yang tinggal disitu menjadi sangat uzur. Serta, Louis Braille juga sakit teruk. Pada 28 tahun, dia mengalami gejala-gejala pertama batuk kering (ketika itu penawar batuk kering tiada lagi).

Dalam 1843, orang buta dan semua kakitangan institusi itu meninggalkan bangunan lama dan beredar bagi satu lebih besar, lebih banyak lokasi mencukupi. Bagaimanapun , kesihatan Braille telahpun semakin kritikal , dan dia boleh mengajar lagi dan cuma membataskan dirinya hanya mengajar pelajaran-pelajaran muzik.

Louis Braille mati pada 6 Januari, 1852, tetapi kerjanya telah kekal. Terima kasih kepada dia, orang buta mempunyai satu sistem yang cemerlang membaca dan menulis yang telah memberi mereka capaian kepada maklumat dan untuk kemajuan.

Kemajuan Braille hari ini.

Kalau ikutkan memang sudah banyak, termasukklah mesin menaip typewriter, kertas braille, printer dan yang terkini ialah handphone braile yang dikeluarkan oleh Samsung. Apakah product yang lain sesuai untuk mereka ini.??

Sumber asal disini.