Pencipta tulisan braille, dan asal-usulnya

braile, braille code, braille alphabet, braille technique, braille message

Sebenarnya bukan Louis Braille, cuma dia membaik pulih tulisan itu, sebelum itu dibuat oleh Charle Barbier seorang tentera, yang dibuat pada asalnya untuk satu kod rahsia message kepada tentera yang lain, sebagai strategi untuk mengelirukan musuh.

Asal usul braille.

Ia bermula pada tahun 1821, iaitu insan yang bernama Louis Braille seorang yang juga buta berbangsa perancis. Asalnya dia tidak buta, tetapi ketika kecil pad umur 3 tahun beliau mengalami kemalangan yang mana bermain jarum di bengkel bapanya. Dan terkena pada matanya, mengalami jangkitan kuman yang teruk menyebabkan matanya tidak dapat diselamatkan.

Braille seorang yang pintar dan mendapat tempat di hati keluarganya. Bila Louis Braille iberumur 10 tahun, dia memasuki Royal Institution for Blind Youth di Paris. Terdapat, ramai orang buta mempelajari bermain bunyi-bunyian dan bekerja dalam pekerjaan-pekerjaan yang dikehendaki kemahiran tangan. Mereka juga diajar membaca oleh satu sistem sukar surat biasa mencetak dalam bantuan. Pelajar-pelajar membaca dengan perlahan dengan sentuh, tetapi penulisan adalah sangat sukar untuk mereka.

Charle Barbier pencipta “penulisan malam.”

Pada waktu ketika itu satu kapten ketenteraan iaitu namanya Charles Barbier telah mewujudkan suatu sistem “penulisan malam” berdasarkan titik-titik untuk askar-askar memesankan mesej-mesej kepada satu sama lain di dalam kegelapan itu. Jadinya si Barbier nie menyedari yang sistemnya mungkin sangat berguna untuk orang buta, dan dalam 1821 dia cuba mengajarnya di Institution for Blind Youth. Bagaimanapun, keputusan tidak memuaskan sama sekali, sejak tanda-tanda sistem itu tidak senang membaca, sukar dan tidak mesra.

Dalam 1825, Braille, yang sudah diketahui sebagai satu pelajar cerdik dalam institusi itu, mula mengusahakan penciptaan suatu sistem membaca dan menulis juga berlandaskan titik-titik, tetapi lebih mudah dan lebih lengkap.

Pada tahun1829, satu percetakkan sebuah buku dengan watak-watak biasa mencetak dalam bantuan, di mana beliau menjelaskan sistemnya. Maka, Braille System merebak cepat seluruh Eropah dan benua-benua yang lain, dan telah diterima dalam semua sekolah-sekolah dan pusat-pusat untuk orang buta.

Detik kematian Braille.

Diwaktu itu, bangunan institusi itu sejuk, gelap dan tidak sihat, begitu banyak daripada pelajar-pelajar yang tinggal disitu menjadi sangat uzur. Serta, Louis Braille juga sakit teruk. Pada 28 tahun, dia mengalami gejala-gejala pertama batuk kering (ketika itu penawar batuk kering tiada lagi).

Dalam 1843, orang buta dan semua kakitangan institusi itu meninggalkan bangunan lama dan beredar bagi satu lebih besar, lebih banyak lokasi mencukupi. Bagaimanapun , kesihatan Braille telahpun semakin kritikal , dan dia boleh mengajar lagi dan cuma membataskan dirinya hanya mengajar pelajaran-pelajaran muzik.

Louis Braille mati pada 6 Januari, 1852, tetapi kerjanya telah kekal. Terima kasih kepada dia, orang buta mempunyai satu sistem yang cemerlang membaca dan menulis yang telah memberi mereka capaian kepada maklumat dan untuk kemajuan.

Kemajuan Braille hari ini.

Kalau ikutkan memang sudah banyak, termasukklah mesin menaip typewriter, kertas braille, printer dan yang terkini ialah handphone braile yang dikeluarkan oleh Samsung. Apakah product yang lain sesuai untuk mereka ini.??

Sumber asal disini.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Pencipta tulisan braille, dan asal-usulnya, 1.0 out of 10 based on 1 rating

Comments

  1. says

    aku teringat kisah ‘Keabadian Cinta’ lakonan si Remy Ishak sebagai pekak bisu serta Sariyanti sebagai si buta.
    agak mustahil untuk si pekak/bisu jatuh cinta kpd si buta. tetapi, kuasa cinta mengatasi segala2nya. Si pekak/bisu belajar menggunakan isyarat braille,dan akhirnya dia dapat berkomunikasi dengan si Buta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. says

    kelebihan orang buta berbanding orang celik: boleh ‘baca’ tulisan dalam keadaan gelap..orang celik pun tak ley buat tu..huhu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      betul2… memang diakui…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. says

    I am totally amazed with braille and those special people who could read it…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      indeed… i hope one day.. i can learn about this braille ….

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. says

    owh..bru tahu…nice info..thanx for sharing…hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. says

    sekarang ni di butang lif pun dah banyak guna huruf braille

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      kebanyakkannya memang ada letak…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. says

    hehe, pasnie aku rasa akan ada satu teknologi yg lagi mantap.. yg lagi mudah dari braille.. tatau rr pedie. hehe

    aku slalu cube igt no. braile kat dalam lift kat u aku.. hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      owh yeker… erm aku pun tak berapa nak tahu braille nie.. nie baru tahu sikit2…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  7. says

    bagaimana orang buta boleh buat tulisan tu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      dia tak cipta.. dia baik pulih tulisan tuh… yang asalnya dibuat oleh tentera

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  8. says

    cuba korang byangkan lau semua tulisan2 yang ada skarang nie diubah menjadi tulisan orang buta? mesti malam2 pun korang boleh nk membaca dalam gelap kan..xyah bukan lampu n xmenggagu rakan sebilik nak tidur..huhu

    Latest Entry :
    -> Sila Klik Sini

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      sedikit mengganggu penglihatan kita.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. says

    salam..
    siapa sangka kan..
    betapa berjasanya
    Mr Braille dalam kehidupan
    manusia sekarang..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      ya tak sangka… sehingga hari ini…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  10. says

    inovatif, tidak mengkritik kelemahan sesuatu sistem tetapi mengubah ia menjadi lebih baik

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      membaik pulih… ia satu tugas menyambung tugas… mereka yang telah menciptanya…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  11. says

    Salam…
    Dulu ada seorang lecturer buta, bangsa cina. Kagum betul dgn dia. Dalam bilik dia serba lengkap dgn peralatan khas. Pandai bancuh air, tak takut kena panas, pandai jaga masa (selalu pakai jam), selalu ambil kedatangan dgn menaip kat kertas braille, mcm2 lg la…
    Time kelas, salah seorang student kena pi ambil dia kat bilik dan bawa ke bilik kuliah, pastu kena hantar dia balik.
    Selalu jgk dia minta tolong bayarkan bil2nya….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      erm menarik perkongsian… tuh kak.. sebelum nie memang takda kawan yang buta nie… erm..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      masa saya bersekolah dulu..tingkatan 3..ada juga guru buta yg mengajar form 5. mmg penyabar orangnya.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  12. says

    Bagus post kali nie….tulisan braille…kalau kita yang celik nie belajar dapat tak agaknye.Susah kot. tulah kelebihan orang cacat penglihatan.Walaupun tak nampak tapi dengan sentuhan jari aje boleh tahu.Kalau KM….ontahlah…eh apo nie bobiji-bijiklak huhuhu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. says

    Genius inventory.Perghh

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      Aku rasa, Bell lagi genius.

      Sampai sekarang aku masih tak percaya aku boleh bercakap dengan member 1000km jauh.. LOL

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • says

        ini bukan sapa lebih genius… cuma ia adalah bagaimana cara komunikasi selain dari pandangan mata…

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  14. says

    rupanya kod asal dia dari kod rahsia tentera,
    Ps : Us pernahgunakan bahasa sukukaum red indian sebagai bahasa penghantar untuk maklumat tentera

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      itu pasda asalnya… then guna sebagai medium pembacaan….

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      ha..ni ada masuk dalam cite apa tah. pelakon nicholes cage tu kan. Tp memang kisah benar.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  15. says

    eh.. mesin menaip typewriter tu camne lak.. dia punya key tulisan braille atau kertas yang ditaip tu..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      aku pun tak pernah tengok mesin taip braille ni

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      Mesin taip rata menyebabkan tulisa tadi timbul jadi memudah orang cacat penglihatan membacanya

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge