Cara pembuatan tempe secara tradisional

tempeh, gambar tempe ,tempe mentah, pembuatan tempe, khasiat tempe,
Tempe merupakan makanan tradisonal, yang popular di johor. Namun begitu, tak tahulah dinegeri lain? Mungkin ada yang kenal, mungkin juga ada yang tak pernah nampak apa benda tuh?? Tapi sekarang ini, tempe mustahil orang tak tahu apa benda agaknya.

Tembusi pasaran international.

Ya, banyak tempe sudah dipasarkan ke luar negara, ia tersenarai dalam 29 produk dalam bantuan oleh bank SME. Selain itu juga, permintaan yang tinggi  dan bukan sahaja enak dimakan, tetapi kerana kandungan protein yang bagus untuk kesihatan. Yang menjadikan ia beza cuma dari segi pembungkusan yang kreatif dan kedap udara berbanding di malaysia, kalau di kampung-kampung pembungkusan daun pisang menjadi pilihan.

Cara-cara untuk membuat tempe:

Ikuti langkah dibawah ini,

  1. Biji kedelai (biji soya) yang telah dipilih/dibersihkan dari kotoran, dicuci dengan  air sumur yang bersih selama 1 jam.
  2. Apabila sudah pasti ia bersih, kedelai ini direbus dalam air selama 2 jam.
  3. Kedelai kemudian direndam 12 jam di dalam air panas/hangat bekas air perebusan supaya kedelai mengembang.
  4. Selepas itu pula, kedelai direndam dalam air sejuk selama 12 jam.
  5. Setelah 24 jam direndam seperti pada step 3 dan 4 di atas, kedelai dicuci dan  dikupas kulitnya.
  6. Setelah dikupas, kedelai direbus untuk membunuh bakteria yang kemungkinan akan membiak selama dalam proses perendaman.
  7. Kedelai diambil dari dandang, diletakkan di atas tampah dan diratakan tipis-tipis. Selanjutnya, kedelai dibiarkan dingin sampai permukaan keping kedelai kering dan airnya menetes habis.
  8. Sesudah itu, kedelai dicampur dengan laru (yis 2%) guna mempercepat/merangsang pertumbuhan jamur. Proses mencampur kedelai dengan yis memakan waktu sekitar 20 menit. Tahap peragian (fermentasi)  proses menyalai/penapaian adalah tahap penentu keberkesanan dalam membuat tempe kedelai.
  9. Bila campuran bahan fermentasi kedelai sudah sebati, campuran tersebut dicetak pada loyang atau cetakan kayu dengan lapisan plastik atau daun yang akhirnya dipakai sebagai pembungkus. Sebelum itu, plastik dilubangi/ditusuk-tusuk. Tujuannya ialah untuk memberi udara supaya jamur yang tumbuh berwarna putih. Proses percetakan/pembungkus memakan waktu 3 jam. Daun yang biasanya buat pembungkus adalah daun pisang atau daun jati. Ada yang berpendapat rasa tempe yang dibungkus plastik menjadi “kureng” dan tempe lebih mudah busuk (dibandingkan dengan tempe yang dibungkus daun).
  10. Campuran kedelai yang telah dicetak dan diratakan permukaannya dihamparkan di atas rak dan kemudian ditutup selama 24 jam.
  11. Setelah 24 jam, tutup dibuka dan campuran kedelai didinginkan/diangin-anginkan selama 24 jam lagi. Setelah itu, campuran kedelai telah menjadi tempe siap jual.
  12. Untuk lebih tahan lama, tempe yang akan dihantar  menjadi produk eksport dapat dibekukan dan dikirim ke luar negeri di dalam peti sejuk.

Mekanisme Pembuatan  tempe, proses pembuatan tempe, cara mebuat tempe, tempe mbah, proses pemeringkatan dalam membuat tempe,

Ringkasan pembuatan tempe.

Atau anda ingin melihat pembuatan tempe melalui video version dari seberang indonesia:

Selamat mencuba!

Akan datang, khasiat dan resepi-resepi tempe.

Sumber hmktim.blog roslymultiply

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

  1. says

    terimaksih atas info nya,
    info nya sangat bermanfaat,
    jangan lupa kunjungi alamat kami hhtp://www.unsri.ac.id

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. sapari segamat says

    cakap pasal tempe…aku la hantu nye…hari2 pekena tempe pun tk ape…tempe tu bukan takat goreng aje….mcm2 boleh buat. Kita ni kreatif la sikit… mcm chef wan tu.Bkn takat goreng aje… masak sambal blh…masak lemak blh…masak kari blh…tempe gorreng sotong…tempe masak taucu…tempe campur sayur goreng….issshh macam2 blh jadi….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Zik says

      macam2 kita boleh buat, orang kita memang kreatif.,..hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 2 votes)
  3. says

    wah tempe!! i llikeeee!! makanan faveret aku neh, goreng ranggup cecah pulak dengan kicap sambal perghhhh telioq wehh!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      ranggup tuh memang sedap beb..lagi2 panas ….

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. says

    seriously, mula-mula aku makan tempe tu macam tak best je…lepas beberapa kali makan, rasa sedap pulak…haha, sekarang boleh dikatakan setiap kali makan tengahati ataupun malam wajib ada tempe~ :)
    SyafzMagz recently posted..Senarai Sembilan Sekolah Berprestasi TinggiMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      samalh aku masa kecik2… tak suka.. tapi bila dah besar.. makanan feveret lah pulak…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. says

    Ehem…. hujan2 neh makan tempe panas2 sedapnyer! Pastikan kena goreng betul2 tempe baru lazat dimakan. Hehehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      kalau tak.. rasanya memang lain macam… erk…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      hehe bagusnya…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      goreng tuh dah senang sikit kan kerjanya…hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. says

    masa yg diambil agak lamer jugak..
    berhari2 jugak tue..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      ya memang betul… take a time to do this tempe… hasilnya memuaskan… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  7. says

    tempe buat goreng bagus gak…bubu ikan bilis..cili gorang2 sama bawang merah dan putih sedap gak tuh makan bersama nasi putih

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Zik says

      jowo totok…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  8. says

    tempe goreng..mmg sgt sedap..

    tp org kata..kalo wat tempe ni ikut org juga kan..kalo ati x tenang atau sumthing wrong sumwhere…tempe tu xkan menjadi..kiranya ada pntang larang gak la

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      erk.. lebih kurang jer dia punya pantang larang, kalau kita masak apa2 resepi

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. says

    tempe ni feberet aku. tempe goreng cicah ngan sambal kicap, best sampai menjilat jari.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      yeah betul tuh….

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      rugi2..kena belajar makan tempe nih..hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      tempe sana mahal tak>>

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      Bud pernah juga makan..tapi kena ada lawannya….

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  10. says

    saya jarang makan tempe. Kalau makan pun sekali sekala je baru dapat makan. mungkin kat tempat saya tak berapa popular sangat kot tempe ni..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      kat kelate ker??

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      pelik namanya… takpe janji sedap dimakan..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  11. says

    Besarnya tempe dia buat. Macam roti dah main potong macam tu. Puas makan. Hehe.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      itu belum dipotong lagi…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      itu feveret aku jugak tuh bro mijie..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      sedap bro… cubalah bro… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      itu sudah bagus2… boleh speak jawa tak nie??

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      dah siap belum?? hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      sah memang bukan keturunan jawa… keh2

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      terima kasih kembali…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      mudah kalau bahan dan barang dah sedia ada….

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      tempe mbah… hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge