KEPUTUSAN PENUH MELAKA UNITED 1-1 JDT
Jaringan oleh :
- Leandro Velaquez 27″
- Justin Baas 39″
Setakat ini jdt belum kalah lagi, 2 seri 7 perlawanan semua menang. Sri pahang dan Melaka united yang berjaya ikat JDT. Cuma belum ada pasukan yang dapat tewaskan JDT dalam saingan liga super pada musim ini. Apakah akan ada pasukan yang akan tewaskan pasukan jdt musim ini?
Nampaknya impian pasukan JDT untuk belasah Melaka United tidak berjaya di bumi hang tuah apabila terikat seri 1-1 di stadium Hang Jebat. Hanya di separuh masa pertama 2 jaringan terhasil dari jdt satu dan melaka united 1. Separuh masa kedua agak terbantut takda sebarang jaringan. Biarpun jdt banyak buat serangan last di minit-minit terakhir namun semuanya menemui jalan buntu. Apabila bergson mengalami kecederaan, segala serangan tidak tajam.
Apepun dengan seri perlawanan pada malam ini, menjarakkan JDT di tangga pertama dengan 23 mata. 3 mata didepan dengan hutang 2 perlawanan lagi. Belum lawan dengan Kedah dengan Sabah yang tertangguh perlawanan. Sabah akan bertemu dengan negeri sembilan pada 3 julai ini, esok.
Separuh masa pertama, awal minit ketiga jdt dah lebih awal membuat high pressing , Leandro membuat sepakan percuma dalam 20 minit, tetapi tersasar sebelah kiri gawang. Searangan demi serangan minit ke 13, Nazmi ada juga membuat rembatan namun tepat kepada penjaga gol. Akhir berjaya membuat gol pertama dihasilkan oleh Leandro Velaquez minit ke 27, satu gerakan yang menarik dari Forestieri kepada Safawi dan membuat satu setting yang baik kepada Leandro untuk terus merembat ke gawang melaka sebelah kanan , jdt di depan. Selang 12 minit perlawanan, giliran Melaka united menjaringkan gol penyamaan dari gerakan sepakan sudut , membuat gerakan one two yang tidak dikawal ketat, Adriono dan Sony Norde terus membuat sepakan ke gawang jdt dan disambar oleh Justin Baas yang tidak di kawal dengan pantas.
Rembatan sebelah kanan gawang melaka united oleh Leandro hasil gerakan menarik dari Fiorestri dan setting yang baik dari Safawi menewaskan 3 pertahanan melaka united.
Justin Baas yang tidak dikawal, meluru ke arah gawang menjaringkan penyamaan gol Melaka united hasil dari gerakan one two disebelah kanan, sepakan sudut.
Keputusan kekal 1-1 hingga ke tamat perlawanan, 5 minit masa tambahan pun tiada jaringan dihasilkan , serangan bertali arus tetapi tiada hasil sebab set piece yang tak tajam. Semua tepat kepada penjaga gol.
Penjaga gol melaka berjaya menepis sepakan kencang dari Fiorestri minit ke 88.
Leave a Reply