Perlawanan yang ke 3 , sdatu game masih lagi tangguh vs korea utara. Mampukah skuad harimau malaya melakar kemenangan untuk mendapat tempat kedua sekurang-kurangnya dalam kumpulan ini,lubnan, hong kong, korea utara dan malaysia.
Barisan pemain pilihan Nelo Vingada, boleh dikatakan hampir serupa atau tidak banyak perubahan. Kenapa kita seperti miskin pilihan pemain atau adakah hanya ini sahaja barisan pemain dalam liga Malaysia yang boleh diharap, boleh diketengahkan, boleh dibawa memahami taktikal dan sebagainya. Sekiranya ada pemain yang tidak pun mendapat tempat sebagai kesebelasan utama pasukan mereka sendiri atau baru pulih dari kecederaan dan tidak mendapat kecergasan sepenuhnya untuk bermain (match fitness) tetapi masih dipilih, maka ini secara langsung adalah satu tamparan ke muka pemain lain yang sangat baik, sangat cergas, bermain kesemua perlawanan pasukan mereka sebagai pemain utama dan mempunyai match fitness. Jika ada la. kalau takda, bagus la.
Berbeza dengan pasukan Hong Kong dibawah kendalian Kim Pan-gon yang diberitakan menukar 7,8 pemain mereka untuk perlawanan malam ini. Pemain mana atau bagaimana proses naturalisi mereka tetapi jika perlawanan di Melaka lepas diambil kira, boleh lah dikatakan mereka memilih pemain bangang sebagai naturalisasi. Imbas kembali perlawanan terdahulu, beberapa peluang terbuka depan gol yang disia-siakan serta satu tendangan penalti lemah yang ditampan penjaga gawang kembali semula ke kaki… tendang keluar pulakkkk! …. bookie pun malu tunjuk muka la kalau macam tu punya main.
So, jangan lupa.
KELAYAKAN PIALA ASIA 2019
10 Oktober 2017 : Kumpulan B
HONG KONG lwn MALAYSIA
8.00 malam, Stadium Hong Kong, Hong Kong
Siaran langsung di Astro Arena
Boleh tonton terus disini
Harap Malaysia mng.