KUALA LUMPUR: Jaguh perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia mengesahkan tempat ke pusingan kalah mati di Sukan Olimpik Tokyo 2020 selepas menewaskan Brice Leverdez di Musashino Forest Sport Plaza, sebentar tadi. Game yang mudah . Kita yang sebagai penonton agak takut juga sebab dulu pemain ini penah tewaskan LZJ. Ada statement dia kata nak hampakan penyokong rakyat malaysia.
Kemenangan 21-17, 21-5 ke atas pemain Perancis dalam tempoh 35 minit menyaksikan Zii Jia yang juga juara Seluruh England 2021 itu muncul juara Kumpulan M.
Pemain nombor sembilan dunia berusia 23 tahun itu sebelum ini hanya memerlukan 25 minit bagi menundukkan Artem Pochtarov dari Ukraine 21-5, 21-11 pada aksi pembukaan kumpulan.
Kejayaan Zii Jia melepasi peringkat kumpulan terus meletakkan dia sebagai salah satu harapan untuk skuad badminton meraih pingat di Tokyo selain pasangan beregu Aaron Chia-Soh Wooi Yik yang masih meneruskan perjuangan dalam temasya itu.
Suku akhir, akan bertemu siapa?
Ikut jadual, LZJ akan bertemu dengan Chen Leng beb. Ianya menjanjikan satu pertarungan yang cukup sengit. Kita harap LZJ mampu untuk menjinakkan Cheng Long.
Aaron Chia-Soh Wooi Yik mara selaku naib juara Kumpulan D dan akan menentang gandingan nombor satu dunia dari Indonesia, Marcus Fernaldi Gideon-Kevin Sanjaya Sukamuljo di suku akhir, esok.
Leave a Reply