Selamat datang ke Zikri Husaini Store Dismiss

  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Zikri Husaini

Str Login Sumbangan Tunai Rahmah 2024

  • Tentang Penulis
    • Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka
    • Pertanyaan
    • DMCA
    • Tolong buat Artikel ini (request article)
      • Hantar/Kongsikan Artikel Anda disini!
    • Pengiklanan
  • Disclaimer
    • Privacy Policy
  • Affiliate Area
  • My account
  • Shop
    • Cart
      • Checkout
    • Goods / services / delivery policy
    • Refund policy
    • Terms and conditions
    • Contact Us :
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Akademik / Karangan -Punca Kemalangan Jalan Raya-pt3

Karangan -Punca Kemalangan Jalan Raya-pt3

Zik · Sep 6, 2021 · Leave a Comment

Share this on WhatsApp

Soalan.

Berdasarkan gambar dibawah ini, huraikan pendapat anda mengenai punca-punca kemalangan jalan raya di negara ini. Panjang huraian anda tidak lebih dari 120 patah perkataan. Selamat mencuba!!

  • Sikap pemandu
  • Keadaan Jalan Raya
  • Keadaan Kenderaan
  • Pejalan kaki tidak menggunakan jejantas

Contoh karangan.

Mengikut perangkaan, 96 peratus kes kemalangan jalan raya berpunca daripada sikap pengguna sementara 4 peratus lagi disebabkan oleh faktor-faktor yang lain.


Sikap pemandu yang melanggar peraturan jalan raya dengan memandu melebihi had laju adalah antara puncanya. Pemandu juga bersikap mementingkan diri dengan menggunakan lorong kecemasan dan seumpamanya. Ada juga pengguna jalan raya seperti pejalan kaki yang enggan menggunakan jejantas yang disediakan untuk melintas jalan lalu mengakibatkan kemalangan.

Keadaan jalan seperti jalan yang sempit, berlekuk-lekak, dan berlubang turut menjadi punca. Keadaan kenderaan yang tidak diselenggara dengan baik seperti brek kurang berfungsi, turut menjadi faktor penyumbang.

Selain itu, faktor cuaca yang menyebabkan bencana atam seperti tanah runtuh atau banjir juga boleh menjadi punca berlakunya kemalangan.

Kemalangan jalan raya dapat dielakkan jika semua pihak berusaha mengelakkan punca kemalangan.

Share this on WhatsApp

Akademik, Bahasa Malaysia Karangan -Punca Kemalangan Jalan Raya-pt3, karangan punca kemalangan, punca kemalangan

About Zik

Berkongsi ilmu tentang, isu semasa, sukan, ekonomi, akademik, bijak wang, lelaki kacak dan peringatan untuk manfaat bersama-sama. Insyallah. Lanjut tentang penulis disini
PERINGATAN!! Pihak Zikri Husaini Dot Com, tidak bertanggungjawab atas komen pembaca. Ia adalah pandangan peribadi pembaca dan tidak mewakili pandangan dan pendirian kami. Pihak kami berhak memadam komen yang tidak wajar atau dianggap keterlaluan. So, just be nice ok.

CNY PROMO LAZADA 2024

Blogger Kacak Semalaya. Sebarang pertanyaan boleh tanya di contact@zikrihusaini.com Read More…

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laman Website/ Blog ini didaftarkan dibawah syarikat ZIKRI TECHNO ENTERPRISE (JR0050749-T) beralamat di POS 157, KAMPUNG PARIT NO2, JALAN YUSOF, 83610, MUAR, JOHOR.