Selamat datang ke Zikri Husaini Store Dismiss

  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Zikri Husaini

Str Login Sumbangan Tunai Rahmah 2024

  • Tentang Penulis
    • Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka
    • Pertanyaan
    • DMCA
    • Tolong buat Artikel ini (request article)
      • Hantar/Kongsikan Artikel Anda disini!
    • Pengiklanan
  • Disclaimer
    • Privacy Policy
  • Affiliate Area
  • My account
  • Shop
    • Cart
      • Checkout
    • Goods / services / delivery policy
    • Refund policy
    • Terms and conditions
    • Contact Us :
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Akademik / Karangan- Melawat Bandar Bersejarah

Karangan- Melawat Bandar Bersejarah

Zik · May 16, 2019 · Leave a Comment

Share this on WhatsApp

bandar bersejarah, kota a farmosa,

Tulis Sebuah Karangan tentang lawatan tempat menarik berdasarkan peta minta tersebut.

 

-musim cuti melawat bandar bersejarah -pelabuhan penting.

sejarah Hang Tuah- bangunan bersejarah -pernah dijajah.

puteri gunung ledang- Sultan Melaka -Air Keroh.

tempat menarik -makan tengah hari- cencaluk

-pantai klebang.

MELAWAT BANDAR BERSEJARAH. 

Pada musim cuti sekolah, sekolah saya mengadakan lawatan ke Bandar Raya Melaka Bersejarah. Saya tidak mahu melepaskan peluang untuk menyertainya.

Selama ini saya banyak membaca sahaja tentang sejarah negeri Melaka, lebih-lebih lagi tentang kisah kepahlawanan Hang Tuah dan sahabat-sahabatnya, melalui kartun dan juga buku sejarah yang ayah saya belikan untuk saya baca. Suatu ketika dahulu Melaka boleh dikatakan satu kuasa besar, sebuah pelabuhan penting dan diperintah oleh Kesultanan Melayu Melaka.

Bas rombongan kami dari Pahang sampai ke Bandar Raya Melaka pada pukul sebelas pagi. Kami dibawa melawat bangunan-bangunan lama peninggalan sejarah seperti Kota A’ Farmosa , Bangunan Stadhuys atau dikenali sebagai Bangunan Merah, Gereja St. Paul, Kuil Cheng Ho dan Dataran Portugis. Menurut Cikgu Suraya, suatu ketika dahulu Melaka pernah dijajah oleh Portugis, Belanda dan Inggeris.

Selepas itu, kami dibawa pula melawat Perigi Hang Tuah dan kemudian makamnya serta sahabatnya iaitu Hang Jebat. Selepas itu kami dibawah pula ke tempat pelancongan yang menarik di Air Keroh yang merangkumi Mini Malaysia, Mini Asean, Taman Rama-Rama, Taman Buaya dan Taman Rekreasi Air Keroh.

Selepas makan tengah hari kami dibawah menikmati udara segar di Pantai Kelebang. Pemandangan di situ sangat menarik. Sesuatu kelainan disana adalah ada satu tempat deretan bas lama yang dijadikan gerai jualan.  Bas-bas itu kelihatan seperti pameran bas pula!. Kami pulang membawa kenangan yang indah.

 

Share this on WhatsApp

Akademik karangan tentang bandaraya bersejarah melaka, Karangan- Melawat Bandar Bersejarah, pengalaman melawat bandar bersejarah melaka

About Zik

Berkongsi ilmu tentang, isu semasa, sukan, ekonomi, akademik, bijak wang, lelaki kacak dan peringatan untuk manfaat bersama-sama. Insyallah. Lanjut tentang penulis disini
PERINGATAN!! Pihak Zikri Husaini Dot Com, tidak bertanggungjawab atas komen pembaca. Ia adalah pandangan peribadi pembaca dan tidak mewakili pandangan dan pendirian kami. Pihak kami berhak memadam komen yang tidak wajar atau dianggap keterlaluan. So, just be nice ok.

CNY PROMO LAZADA 2024

Blogger Kacak Semalaya. Sebarang pertanyaan boleh tanya di contact@zikrihusaini.com Read More…

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Laman Website/ Blog ini didaftarkan dibawah syarikat ZIKRI TECHNO ENTERPRISE (JR0050749-T) beralamat di POS 157, KAMPUNG PARIT NO2, JALAN YUSOF, 83610, MUAR, JOHOR.