
Esok kita dinasihatkan jangan panik dengan fenomena ‘Super Moon’ yang dijangka menyebabkan berlaku air pasang besar, malam esok. Ketanya dekat terengganu bakal berlakunya ais pasang yang besar. Tapi dengar juga sudah ada buat persiapan yang rapi dalam menghadapi apa-apa situasi yang bakal berlaku, kita take note juga tuh ha.
Pengarah Meteorologi Terengganu, Jenuwa Husin, berkata kejadian air pasang besar di negeri ini dijangka tidak membimbangkan dan semua aktiviti boleh dijalankan seperti biasa. Katanya, pihaknya akan mengeluarkan amaran jika dijangka ada kemungkinan bencana berlaku.
“Keadaan Laut China Selatan terdapat tekanan rendah dan pada masa sama, udara dari Pasifik Barat datang ke kawasan tekanan rendah di Laut China Selatan,” katanya.
Beliau mengingatkan orang ramai supaya tidak mudah percaya dengan berita tidak benar yang diviralkan di media sosial oleh pihak tidak bertanggungjawab kerana ia boleh menakutkan orang ramai.
Copy paste bharian.com.my
nikmati keindahan ciptaan Allah
Dinikmati saja jika ada fenomena alam yang bagus.
Dampak buruknya silahkan serahkan pada Allah penguasa alam. Kita selayaknya wajib bersyukur. ^_^