Tips Belajar: Cara untuk menghafal dengan berkesan

teknik menghafal, otak manusia, human x-ray

Kembali kepada akademik, cikgu lelaki kacak nak bagi tips untuk senang hafal nih. Hehe!!

Salah satu kaedah belajar adalah dengan menghafal. Contohnya menghafal formula Matematik, menghafal perkataan yang menarik dan menghafal fakta-fakta Sejarah. Itu adalah contoh subjek di sekolah. Kalau di peringkat lebih tinggi, contohnya subjek management, marketing ataupun subjek Logistics and material management [ aku punya silibus semua bahasa English]. Yang penting, pokoknya ia adalah kepada subjek yang banyak membaca.

Teknik ini adalah  salah satu cara paling baik untuk mengingati sesuatu. Namun, kebanyakkannya sekadar menghafal tanpa memahami walau satu perkataan sekalipun. Ini sebabnya kita tak boleh jawab dalam periksa nanti. Sebabnya, nanti dah nak exam, menggelabah, cuak, hati tak tenteram nak jawab soalan. Oleh sebab itu, persediaan sangat penting bro!

Apakah tips menghafal dengan berkesan?

Hafal dan faham. Pemahaman sesuatu perkara adalah asas paling penting dalam proses belajar. Tiada gunanya menghafal walau seribu formula jika satu pun tidak faham. Kesan buruknya tidak tahu formula mana perlu digunakan untuk sesuatu masalah [blur lah jawabnya masa exam nanti]. Asas pemahaman boleh dibentuk dalam kelas bersama guru dan juga rakan-rakan yang lebih pintar.

Menghafal dan melakukan apa yang dihafal. Dalam erti kata yang lain melakukan ulangkaji. Contoh paling mudah adalah formula Matematik. Umum mengetahui formula Matematik memang susah diingati tetapi apabila menghafal dan kerap melakukan latih tubi, pasti dengan mudah dapat menguasai formula tersebut. Sebab tuh, orang yang rajin, walaupun otak dia lembab tapi sebab dia gigih, akhirnya dia beroleh kejayaan.

Hafal dan tulis. Untuk mengingati semua perkara mungkin mustahil tetapi untuk membaca semua perkara memang tidak mustahil. Jadi, tulis setiap formula, setiap fakta pada buku. Kemudian baca dan baca setiap masa. Kalau iktukan pengalaman aku, buat nota ringkas dan buat point-point yang penting sahaja. Yang dalam huraian tuh , boleh goreng nanti masa exam. Kena ingat kunci point utama jer. Kalau nak buat nota tuh, kasi cantik-cantik dan berwarna-warni. Baru otak tuh ada feel dan ada mood untuk menghafal, ok!

Menghafal dalam keadaan tenang. Maksudnya dalam minda yang segar tanpa keletihan atau tekanan. Contohnya, selepas bangun tidur waktu pagi, ketika sedang berehat di ruang tamu dan ketika sedang beristirehat di bawah pokok. Menghafal dalam keadaan yang tenang dapat meningkatkan fokus dan juga pemahaman sesuatu perkara. Cuba, kalau kita nak menghafal dalam keadaan yang lapar, fuh tak fokus dibuatnya. Ingat, nasi lemak, kopi O dan mungkin KFC.

Menghafal dan suka perkara yang dihafal. Tak kenal maka tak cinta. Sama juga halnya dengan menghafal. Perlu ada minat dan sifat suka pada perkara yang dihafal barulah tidak cepat berasa bosan. Apabila minat datang, maka lebih mudah perkara yang dihafal diserap ke minda.

Penting!!: Jangan esok baru nak exam, baru mula nak menghafal. [aku ler masa zaman study, haha!] Kesannya, menyesal tak sudah. Owh ya, bersambung….

Sumber kaedah.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (19 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 6 votes)
Tips Belajar: Cara untuk menghafal dengan berkesan , 7.5 out of 10 based on 19 ratings

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

    • Zik says

      Ada nanti saya update

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  1. angevelestha angel says

    ssh tul o exam nie ary..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  2. ariff says

    memang la aku esok baru nk exam naas aku cma ne ni ….heheh….huhuhh aku takut…:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 2 votes)
  3. nhd888 says

    Penting!!: Jangan esok baru nak exam, baru mula nak menghafal.
    hahah… same with me, esok pg nak exam, skrg baru gugel teknik nk hapal!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 5 votes)
  4. says

    Nak tanya.. ermm, kal0 kurang sbulan lgi nak exam, berksan ker kal0 sy gna tips-tips abng nie.. hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
    • Zik says

      Insyallah.. apepun elakkan last minute…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)
  5. alamanda98 says

    petang nih exam, pagi baru nak hafal. kalau laa doraemon ade :|

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 3 votes)
  6. syafiq says

    mcm mane yea nk hafal formula matematik?susah nk hafal formula yg berbelit belit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
    • Zik says

      kena buat selalu latih tubi.. mesti ingat punya lama2..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)
    • Zik says

      yer betul tuh bro… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)
    • Zik says

      memang malas… tapi kalau masa masih panjang sempat lagi.. cuma kalau dah last minute , terpaksa guna cara lain lah jawabnya..huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)
  7. says

    Memang perlu suka kepada apa yang kita buat
    Sama juga bila kita sukakan seseorang
    Semuanya jadi senang
    tehr recently posted..Pantun BinatangMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  8. says

    Saya perlukan lakukan kesemua diatas untuk ingat dan faham kerana saya adalah golongan jenis Visual, Audio dan Kinesthetic(VAK) rujuk kepada ‘Learning Style’. Saya perlu melakukan ‘extra effort’ berbanding orang lain. :-)
    akubiomed recently posted..Bantu saya cadang untuk masakan ikan SalmonMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  9. says

    Mind mapping juga berguna untuk menghafal dengan senang.
    Jobless Girl recently posted..SalesMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge