Lembu tanduk besar, affrican cattle!

cattle cow, cow picture, cattle horn large, lembu tanduk panjang, lembu pelik,

Yang uniknya spesis lembu ini, mempunyai banyak kegunaan bukan sahaja dari susu dan dagingnya untuk dibuat makanan harian. Tanduknya yang panjang juga boleh dijadikan sebagai tarikan pelancong. Ditambah dengan, kalau pandai berenang lembu nie, ok juga ya?

Diantara spesis lembu yang mempunyai tanduk yang panjang dan besar seperti kerbau. (kalah kerbau). ia digelar sebagai “Raja Lembu”. Nama sientifiknya dipanggil Ankole-Watusi. Panjang tanduk yang pernah ditemui dalam lebih kurang 1.5-1.75 meter. (bayangkan??)

Sejarah, dan mitos.

Lembu ini, telah ditemui dalam sejarah Mesir atau Hamitic Longhorn, kelihatan dalam piktograf dalam piramid-piramid Mesir. Dikatakan pada zaman itu, Orang Mesir Longhorn berpindah dengan pemilik lembu ini dari sungai Nil ke Etiopia , dan kemudian berpindah ke selatan sampai Afrika.

Boleh jumpa dekat mana?

Sangat luar biasa ialah lembu ini boleh ditemui di negara seperti Uganda, Rwanda , dan Burundi. Di Uganda, kepelbagaian Sanga kaum Nkole dikenali sebagai Ankole. Di Rwanda dan Burundi, dalam kepercayaan Sanga kaum Tutsi dipanggil Watusi. Keturunan biasa Rwanda Watusi dipanggil Inkuku. Secara tradisi, Ankole-Watusi dianggap suci. Mereka dibekalkan susu bagi pemilik-pemilik, tetapi hanya jarang-jarang digunakan untuk pengeluaran daging, sejak kekayaan seorang pemilik dikira dalam haiwan hidup.

Lembu Ankole di luar Afrika.

Disebabkan oleh rupa ketara mereka yang unik , dan keupayaan mempunyai tanduk yang besar dan untuk tujuan domestik dalam untuk menarik pelanggan-pelanggan berbayar, lembu Ankole telah diimport dari Afrika oleh zoo-zoo Eropah semasa kurun ke-19 dan awal kurun ke 20. Zoo-zoo dan taman-taman buruan haiwan di Jerman, Sweden , dan England ialah antara pembiak-pembiak baka lembu ini di luar Afrika. Lembu telah dipanggil Ankole, atau Ankole-Watusi , dan mereka telah dirawat sebagai satu tunggal baka. Zoo-zoo orang Amerika dan tarikan pelancong lain mengimport lembu Ankole-Watusi dari zoo-zoo Eropah dalam 1920s dan 1930s.

Pada Januari, 1983, orang Amerika Utara juga meminati baka lembu Ankole-Watusi menemui dalam Denver, Colorado , dan membuat Ankole Watusi International Registry. Ramai dari orang ini telah membiakkan lembu Ankole-Watusi sejak sebelum 1978. Dalam lima bulan, Registry mempunyai 74 anggota seluruh negara. Satu usaha yang harus diberi pujian.

Ramai diantara pengusaha yang lain membela lembu ini kerana ia mempunyai daging kolesterol yang rendah dan rendah lemak. Namun kajian terperinci masih lagi diperlukan.

lembu tanduk panjang, kettle long torn, cow, cow long torn, cow cute, picture cow,

Kesian kan lembu nie. Huhu.

Sumber dan gambar: website okstate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

  1. says

    tanduk ni kalu digunakan sebagai senjata untuk manusia..memang musuh pun boleh rasa gerun.. kalah gading gajah

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. says

    panjang betul tanduk dia?mau mati kalau kene tanduk ni.hehee

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. says

    tu diaaa aku ingatkan hero DOTA td (warcraft) rupanya binatang betui wujud di alam fana itu huihu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      apa hero agaknya ??? pit lord?? aku pun lupa lah…hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      berat yang gambar last tuh..kesian pun ada jugak…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. says

    teringat tanduk tempat arwah datuk letak topi koboinya..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      dirumah kawan ada diletak tanduk di tepi pintu rumah..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. says

    hari tu pegi kat zoo melaka macam ade.. tapi tak sure sama ker tak..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      samalah tuh kot… bro.. huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. says

    cuba bayang jika manusia
    ada tanduk besar tu….nak solat
    kena rukuk dan sujud….mesti
    berat dugaan Allah berikan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. says

    confirm klu kena kejar mmg tak cukup tanah dibuatnya…hehehe…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      lari selaju yang mungkin…. tanduk dia menakutkan sungguh..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  8. says

    gila besar tanduknya. ni kalau buat sup tanduk lembu pun sedap.hehe…
    agak-agaknya boleh bawak baka bela kat malaysia tak?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      boleh jer… tapi tak takda sesiapa yang nak bawak ke malaysia.. mungkin kena dapatkan link dari government dulu kot???

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. says

    longhorn… huhuhu macam biasa dengar tu… info perlu baca ni dan rugi kalau tak baca sampai habis… cuma terpikir.. apa kelebihan tanduk pada lembu ke kerbau ke? errmmm…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      kerbau dan lembu tanduknya lagi panjang lagi bernilai… tapi itulah masih tak tahu mana lagi bagus, lembu /kerbau…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • says

        apapun seekor lembu memang banyak kegunaannya…

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  10. says

    Setahu aku la kan…tanduk ni lagi mahal daripada daging kalau jual….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      tanduk memang harganya mahal.. macam tanduk gajah tuh… di bunuh gajah semata-mata untuk gadingnya tuh..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  11. says

    teringat pulak dulu kalau tak silap ada windows versi Longhorn sekejap :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. says

    gile bapak besar tu, huhu. tak berat kepala dia, nampak steady jer

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      dia penat jer tuh bro.. kejap lagi dia angkat lah.. hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      hehe… jangan dia pun nak nakal2 jugak lembu nie..huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  13. says

    bapak besar n panjang tanduk tu. tojoh orang, padam la jawabnya…pergh! pic last tu tak tahu nak cakap apa. kesian pon ada kelakar pon ada. ish2. bapak besar

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      tuh time dia penat kot… berat woo tanduk dia tuh…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  14. says

    kalau tanduk lembu semahal gading gajah dah tentu jutawan penternak lembu ni.besar2 tanduknya.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      semestinya… dah ramai juga yang ambil kesempatan dengan tanduk2 seperti ini… banyak kegunaannya…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  15. says

    wow, tengok tanduk pun dah gerun. Kalau jumpa ni kena lari laju-laju

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. says

    Salam…

    Tanduknya amat berguna tu…

    1. Boleh buat lastik.
    2. Buat hulu pisau atau keris.
    3. Buat sarung pisau atau keris.
    4. Boleh buat tiup, mcm org apa tuh….yg guna tandung utk meniup masa sukan hari tu…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      erm terima kasih kak berkongsi kegunaan tanduk tuh… yang keempat tuh.. kira macam trompet lah ek… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  17. says

    mak oiii tanduk..nie kalau tanduk orang nie, mau parah nie…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      segera standby ambulan…. nasib baik kat malaysia takda sukan yang macam ala2 kat sepanyol tuh..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  18. says

    mak aihh besar betul tanduk tu
    kalau kat malaysia(malaysia lagi..haha) urm alamatnya ada ar redbull kawasan kita ni yer..
    semua dok menyedok.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      mahu ada kes kena tanduk jer…. ah sudah…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  19. says

    salam..
    mak aihhh..
    besarnya!!
    ini baru betul
    berat kepala
    he he.. :biggrin:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      kesian pun ada jugak.. takpe lah.. tuh time dia tak boleh handle, mungkin tengah penat… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  20. says

    mahal tanduk tu..
    jual pun best..
    eheheeee

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      kalau ada dia punya orang tengah.. mahu beribu riban nih.. huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  21. says

    oh tidak..takut pula klu nak tgok dri jarak dekat hiii

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      sekali kena tanduk… tak tahu apa akibatnya lepas nie??

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  22. says

    Mak oii.. tanduk macam Hellboy punya laaa… (time dia jadi jahat) :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      tanduk hellboy.. separuh.. huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      lagi mahal dari daging… tak ukir pun memang dah mahal sangat…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      rasanya daging dia keras kot??? tak tahu.. tak pernah rasa…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  23. says

    waaa, terkesima melihatnya. Dah macam tanduk setan pun ada. Sekali tengok macam lambang black metal je..

    P/s: Jemput singgah blog Bro ye..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. says

    Ni kalau tanduk manusia mahu tercampak 18 meter ni. Kalah lembu matador. Pic last tu tgk macam kesian je kat lembu tu. Tapi rasa lembu tu steady je kot sebab lembu tu mesti dah ada DNA yang relevan untuk tanduk sebesar itu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      amik masa jap nak tegakkan kepala dia… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge