Keputusan terkini malaysia vs Hongkong 2011 (Perlawanan persahabatan).

malaysia vs hongkong, perlawanan persahabatan hongkong vs malaysia 2011, perlawanan persahabatan malaysia bertemu hongkong

Dibawah ini ada sedikit ulasan perlawanan persahabatan yang anda boleh baca dan (feel it.) Walaupun kehadiran yang tidak berapa ramai di stadium ini, namun bagi peminat bola sukan tempatan ada juga yang menontonnya di televisyen saluran astro 801 dan sewaktu dengannya.

Keputusan penuh : Malaysia 2- Hongkong 0

Malaysia dengan jersi biru pada perlawanan malam ini dan hongkong berjersi merah.

Minit ke1 :- Baru start jer main.

Minit ke 4 :- Hantaran dari Gunalan ke safee sali. Tidak berjaya nampaknya, penjaga gol hongkong pantas menangkap bola.

Minit ke 10:- Safee Sali offside.

Minit ke 12:- Percubaan dari Safee Sali sekali lagi sepakan yang jauh dari gawang gol hasil dari hantaran safiq rahim, hampa terkena tiang lah pulak. Keeper sudah tewas..

Minit ke 17:- Shafri dapat kad kuning. Kekasaran berlaku disitu.

Minit ke 29 :- Perlawanan buntu tiada gol, khairul fahmi che mat belum lagi diuji.

Minit ke 31:- Percubaan yang merbahaya dari mahali, rugi-rugi yang amat. Sepatutnya membuat hantaran ke Safee Sali yang tiada orang jaga. Jangan tamak lah bro. huhu

Minit ke 43 :- Gooooll dari safiq rahim.. Hasil kesilapan dari pemain hongkong. Di bahagian pertahanan.

Minit ke 45:-  Percubaan dari Safee Sali. Tetapi penjaga gol pantas meluru kehadapan. Separuh masa pertama tamat.

Analisis separuh masa pertama.

Kebanyakannya malaysia banyak membuat percubaan, cuma finishing yang tak berapa kemas dan juga penjaga gol hongkong pantas membuat tindakan. Satu gol yang dihasilkan oleh Kapten Malaysia (Safiq Rahim) ialah dari kesilapan pertahanan yang membuat ingin membuat clerance tetapi terjatuh lah pulak. Kesilapan ini sama macam ala-ala gol pertama(pada masa itu idlan talahah)  ketika perlawanan akhir piala aff pertama menentang indonesia pertama. Apa yang dilihat ialah Bola juga banyak berada di tengah padang.

Perlawanan separuh masa kedua:

Minit ke 48:- Hongkong mula mengasak dan membuat percubaan. Serangan pertama dari mereka, tetapi keeper Khairul fahmi pantas menangkap bola itu walaupun pada mulanya sudah terlepas dari tangan. Bahaya!!

Minit ke 53:- Idlan talhah masuk Ahmad fakhri keluar.

Minit ke 57-58 : Safiq rahim mempunyai peluang untuk membuat gol, tetapi tidak berjaya. Khairul Fahmi keluar, diganti dengan penjaga gol (aku tak tahu namanya, nanti update lah).

Minit ke 68:- Permainan agak slow temponya. Pertukaran pemain yang begitu ramai. Kedudukan masih 1-0. Come on malaysia , dapatkan lagi gol!!

Minit ke 75 :- Percubaan yang menarik dari malaysia. Open gol disitu, tetapi terkena tianglah pulak. Hasil dari sepakan oleh Kunalan.

Minit ke 91:- Goool dari Amirul hadi Zainal. Kesilapan dari Penjaga gol yang kurang jaga sikit. Malaysia 2-0 Hongkong. Ia juga hasil dari hantaran yang cantik dari pemain gantian Sabree Abu.

Minit ke 94:- Games telah tamat. Tahniah malaysia kerana mengekalkan momentum kemenangan malam ini!

Man of the match: -Safiq rahim.

Analisa perlawanan :

Malaysia Hongkong
Possession 55% 45%
Short on target 11/7 7/4
Card 1 kad kuning ` 2 kad kuning

Tiada jaringan dari Safee Sali.

safee sali, safee salie, safee , safee ali , penyerang kebangsaan, pemain bola, pemain skuad kebangsaan, safe sali bermain masa lawan hongkong

Mungkin tiada rezeki buat Safee Sali untuk menjaringkan gol, memang ada banyak peluang. Nampaknya aku ingin mengucapkan selamat mahu jaya buat safee sali, yang akan beraksi di liga indonesia di kelab pelita Jaya!! semoga terus berjuang untuk negara dan perbaiki mutu persembahan. Anda ada yang terbaik,

Jom kita tengok video gol dari safiq rahim pada minit ke 44.

Manakala gol dari amirulhadi pada minit ke 91.

Bagitahu kalau tak boleh tengok video nih. Sekian terima kasih, sekiranya ada salah info dari segi nama pemain dan juga info-info yang lain, sila beritahu diruangan komen, aku hargainya.

Comments

  1. says

    masa match ni, aku tengok tulisan bergerak je di livescore.. pergi usha mamak, penuh pulak.. dam! kenapala dah makin ramai minat tengok bola.. he3!

    btw, dari highlight yang aku tengok, goal kedua amirulhadi amatlah tidak professional. dia sepatutnya boleh terus sepak ke goal selepas terima bola. tapi buat keputusan kurang bijak dengan cuba menggelecek keeper pulak. nasib baikla keeper hong kong tu slow sikit, kalau tak, memang tak wujud goal kedua tuh..

    berkenaan safee, dia memang kene ikat malam tu.. apa2 pun volley dia tetap menarik. ala2 steven gerard gitu..

    • says

      ada lagi pemain2 yang tidak dapat beraksi… namun begitu.. apa yang penting ialah kerjasama dari semua pemain untuk kekalkan semangat dan bersemangat waja..

  2. says

    wah.. ada lawan lagi rupanya…
    bagus malaysia… x rugu berlatih kt slovakia.. dgr cite safee sali pindah indonesia kan?? bagus sangat tu.. ambil ilmu dr liga indonesia……
    jangan dihalang kalau safee nak pergi…hehehe…
    gaji pun boleh tahan…
    kalau kurniawan bermain utk sarawak boleh dpt rm20k.. apatah lg pemain kita disana…mesti nak lebih punya… persatuan bolasepak indonesia memang kaya…byk betul beli pemain import dr luar termasuk dgn staf2nya sekali.. tp malang.. itu x cukup sebenarnya.. anak jati malaysia mampu tumbangkan mereka..
    tahniah “harimau malaya” !!

  3. says

    hm…ni yg aku nak join sekali..hehe

    penjaga gol tu namanya Farizal Marlias kot, jersi no 1 tu, katanya injured sebelum ni, prestasi pun lebih kurang sama macam Khairul, lepas tu ko pun taukan kita ada 1 lagi penjaga gol, ada 3 beb..mantapla lepas ni, tapi kena selalu mainla,

    gol Amirul Hadi tu, walau sudut sukar tapi better dia jaringkan awal, dia gelecek jauh sgt, ikutkan penjaga gol boleh tangkap dah tu,

    si Aidil pun dah main, banyak lak defender overlapping malam tadi, bagus gak bagi serang hendap sikit, mcm Mahali tu, aku rasa dia teragak-agak kot, nak pass ke shoot,

    ok cukup.. :D

    • says

      Aku setuju dengan pendapat kau berhubung gol amirul hadi itu. Sepatutnya mesti jaringkan awal. Walau apa2 pun, tahniah diucapkan untuk pasukan Malaysia.

      Ramai pemain Malaysia yang tidak bermain sebelum ini sudah kembali. Ini yang menambahkan lagi keghairahan bola sepak.

      Semoga terus meningkat naik. i’Allah. :cool:

  4. says

    wah..malaysia menang 2-0 ek? tadi tengok jap masa diorang tengah warm up. masa tu pengulas duk ajak penonton datang ke stadium bagi sokongan, jelas sangat tak ramai datang.

    tahniah kepada malaysia dapat balas dendam kalah 0-2 dengan hong kong sebelum ni

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge