Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz Tokoh maal hijrah 1432, PICC 2010

http://4.bp.blogspot.com/_aObFLS4rOBU/SK2cNMaAiLI/AAAAAAAAAhY/ZgeUnyNIut8/s320/zeti.jpg

Siapa yang tak kenal, dengan Gabenor Bank Negara, yang pakar dalam ekonomi, kewangan dan juga seorang pemikir yang dinamis, itulah Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz hari ini diumumkan sebagai penerima Anugerah Tokoh Ma’al Hijrah bagi tahun 1432H. Beliau bagi aku memang layak, kerana banyak sumbangannya kepada negara dari  ancaman ekonomi anasir-anasir luar negara dan dalam negara.

Ia diumumkan pada majlis sambutan Ma’al Hijrah 1432H/2010 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini, sebentar tadi , pukul 11.30 pagi , dalam waktu tempatan. Tahniah diucapkan.

Hadiah disampaikan oleh yang dipertuan agong, YANG di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan menyampaikan anugerah Tokoh Maal Hijrah bagi tahun 1432H kepada Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz pada sambutan Maal Hijrah peringkat kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. (PICC)

Sedikit mengenai latar belakang Gabenor Negara kita ini.

Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz’ merupakan gabenor sekarang ini gabenor yang ke7 Bank Negara Malaysia, bank pusat. Dia menjadi gabenor sejak Mei 2000 , dan merupakan  wanita pertama yang menjawat jawatan ini. Zeti Akhtar Aziz dilahirkan di Johor Bahru, Johor, untuk Professor Diraja Ungku Aziztentang Circassian dan keturunan Melayu , dan Sharifah Azah Mohamed Alsagoff, yang mana adalah Hadhrami Arab dan keturunan Melayu. Dia menerima pendidikan awal pada Assunta High School, Petaling Jaya dalam 1958.

Pada tahun 1970, dia menerima darjah Sarjana Muda dalam Ekonomi dari Universiti Malaya. Dia kemudiannya melanjutkan pelajarannya diSekolah Wharton University of Pennsylvania, dan mendapat PhD dalam kewangan dan ekonomi antarabangsa. Sebagai sebahagian daripada PhD kajiannya beliau ada menjalankan kerja perintis ke atas aliran modal dan implikasi-implikasinya untuk dasar kewangan. Zeti Akhtar Aziz bermula kerjayanya sebagai  penganalisis ekonomi untuk South-East Asia Central Bank Training & Research Center, tetap pada jawatan itu dari 1979 untuk 1984.

Dia kemudiannya dilantik Timbalan Pengurus Ekonomi Department pada Bank Negara Malaysia. Dia menyertai Ekonomi Department dalam Bank Negara Malaysia dalam 1985 dan telah dilantik Setiausaha untuk Lembaga Pengarah masukkan 1987. Dalam 1989, dia telah diposkan kepada Bank Negara Malaysia London Representative Office sebagai Chief Representative. Atas kembali untuk Head Office dalam 1994, Dr. Zeti telah dilantik Chief Bank Ahli Ekonomi dan Head Ekonominya Department. Dalam 1995, dia telah dilantik Penolong Gabenor, bertanggungjawab untuk ekonomi, pengurusan rizab, operasi pasaran wang dan asing dan kawalan pertukaran.

Dalam itu juga dia  memegang sebagai lembaga pengarah Khazanah Nasional Bhd dari 2004 untuk 2008. Pada 16 November, 2008, dia telah terpilih sebagai satu daripada ahli-ahli satu pasukan tugas khas pada Bangsa-bangsa Bersatu untuk memeriksa reformasi sistem pasaran global.

Zeti Akhtar Aziz telah berkahwin kepada Dr Tawfiq Ayman dan dikurniakan dua orang anak.

Sumber  disini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge