Siapakah yang mencipta basikal??

basikal, bicycle innovator,

Masih tercari-cari siapakah pencipta basikal ini

Hari ini, penggunaan basikal di malaysia sudah berkurangan dek kerana mempunyai alternatif yang lebih cepat dan pantas. Iaitu keretapi, bas, kereta , motor dan sebagainya.  Namun, penggunaan di tahun-tahun zaman 1900 an. Penggunaannya memang diakui banyak digunakan oleh hampir semua golongan, dari golongan kanak-kanak (basikal budak kecik), remaja, orang dewasa, orang tua, lelaki dan perempuan.

Pada zaman waktu itu, sesiapa yang mempunyai basikal memang dikatakan sangat mewah.

Siapa pencipta??

Ada percanggahan pendapat dari ahli sejarahwan US. Pada awalnya  Pierre dan  Ernest Michaux, the dikatakan yang mencipta basikal sekitara tahun 1860an. Namun ahli sejahrah hari ini tidak bersetuju,dan mempunyai bukti basikal dicipta lebih dari tahun-tahun sebelum itu. Namun begitu, para sejarahwan , bersetuju mengatakan Ernest Michaux mengubahsuai basikal moden, dengan meletak pedal basikal dan engkol pada tahun 1861.

Adakah dia mencipta basikal? Mungkin soalan sebenar sepatutnya berbentuk begini ‘apa kah bentuk sebuah basikal ketika dahulu?’ Karl von Drais membina satu kenderaan dua roda dalam 1817, dipanggil sebagai ‘Kuda Kepang’. Ia bergantung pada penunggang pukul jalan dengan kakinya untuk pendorongan. Tetapi adakah ini prototaip yang sebenar?

Ada banyak version yang menyebabkan aku pening untuk bercerita asal usul basikal nie. Basikal yang beroda tiga katanya dicipta dahulu, ada yang katanya beroda empat. Aku akan cuba selesaikan masalah ini, untuk entri akan datang. Bagaimana dia punya flow perjalanan sejarah penciptaan basikal ini. Tunggulah ya.

Yang pastinya bukan dari orang malaysia yang mencipta. Namun idea yang dicetuskan telah menyebabkan idea-idea innovasi telah bertambah dari yang pakar-pakar dalam bidang ini. Ada yang boleh dilipat, basikal bertiga penunggang, basikal yang sangat ringan(digunakan dalam perlumbaan basikal seperti le tour de langkawi) dan bermacam-macamlah.

Akan datang, jenis-jenis basikal unik yang ada di era millenium.

Sumber innovatorsabout.com

Comments

  1. says

    bab nak tahu siapa yg sebenarnnya tu yang sush nak pastikann..kekadag bila dah buat posting rasa ada lenih maklumt dari tu pula..last2 suri suka cari topik lain pula..yg lebih meyakinkan huu..

  2. says

    Basikal tetap akan relevan 100 tahun akan datang. Tanah Melayu pun ditakluk oleh tentera Jepun mengunakan basikal ketika memasuki Malaya. Ia tetap akan terpahat didalam Sejarah

  3. says

    aku baru mendalami objek bernama basikal ni, follow2 member aku singgah kat kedai basikal…baru aku tahu basikal2 ni ada yang berharga rm10k…ada plus lagi tuuu…mak aii..terkezut juga den. dulu beli basikal rm150 jer,haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge