Siapakah yang mencipta basikal??

basikal, bicycle innovator,

Masih tercari-cari siapakah pencipta basikal ini

Hari ini, penggunaan basikal di malaysia sudah berkurangan dek kerana mempunyai alternatif yang lebih cepat dan pantas. Iaitu keretapi, bas, kereta , motor dan sebagainya.  Namun, penggunaan di tahun-tahun zaman 1900 an. Penggunaannya memang diakui banyak digunakan oleh hampir semua golongan, dari golongan kanak-kanak (basikal budak kecik), remaja, orang dewasa, orang tua, lelaki dan perempuan.

Pada zaman waktu itu, sesiapa yang mempunyai basikal memang dikatakan sangat mewah.

Siapa pencipta??

Ada percanggahan pendapat dari ahli sejarahwan US. Pada awalnya  Pierre dan  Ernest Michaux, the dikatakan yang mencipta basikal sekitara tahun 1860an. Namun ahli sejahrah hari ini tidak bersetuju,dan mempunyai bukti basikal dicipta lebih dari tahun-tahun sebelum itu. Namun begitu, para sejarahwan , bersetuju mengatakan Ernest Michaux mengubahsuai basikal moden, dengan meletak pedal basikal dan engkol pada tahun 1861.

Adakah dia mencipta basikal? Mungkin soalan sebenar sepatutnya berbentuk begini ‘apa kah bentuk sebuah basikal ketika dahulu?’ Karl von Drais membina satu kenderaan dua roda dalam 1817, dipanggil sebagai ‘Kuda Kepang’. Ia bergantung pada penunggang pukul jalan dengan kakinya untuk pendorongan. Tetapi adakah ini prototaip yang sebenar?

Ada banyak version yang menyebabkan aku pening untuk bercerita asal usul basikal nie. Basikal yang beroda tiga katanya dicipta dahulu, ada yang katanya beroda empat. Aku akan cuba selesaikan masalah ini, untuk entri akan datang. Bagaimana dia punya flow perjalanan sejarah penciptaan basikal ini. Tunggulah ya.

Yang pastinya bukan dari orang malaysia yang mencipta. Namun idea yang dicetuskan telah menyebabkan idea-idea innovasi telah bertambah dari yang pakar-pakar dalam bidang ini. Ada yang boleh dilipat, basikal bertiga penunggang, basikal yang sangat ringan(digunakan dalam perlumbaan basikal seperti le tour de langkawi) dan bermacam-macamlah.

Akan datang, jenis-jenis basikal unik yang ada di era millenium.

Sumber innovatorsabout.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.1/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 4 votes)
Siapakah yang mencipta basikal??, 7.1 out of 10 based on 8 ratings

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

  1. says

    hehe..aku dah lama tak naik beskal..last naek masa sekolah menengah form 1-3. form 4 dah naek moto dah..
    aimannajmy recently posted..Mana salahnyaMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      aku start naik motor dengan tegar… tingkatan 2..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)
  2. says

    dulu g sekolh naik basikal..rasa rindu pula zaman2 sek dulu hee..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      kebanyakkan semasa sekolah jer naik basikal… sekarang nie jarang2..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  3. says

    bab nak tahu siapa yg sebenarnnya tu yang sush nak pastikann..kekadag bila dah buat posting rasa ada lenih maklumt dari tu pula..last2 suri suka cari topik lain pula..yg lebih meyakinkan huu..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. says

    Sebelum ni tahu naik saja kan saya ni. Tak terfikir pun siapa yang mula-mula mencipta basikal. Cuma sesekali terfikir, macam mana rupa basikal yang mula-mula dicipta.
    Mrs.Ayie recently posted..Kisah Cinta merekaMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      mula2 bentuknya lain sedikit… nanti tunggu artikel akan datang..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. says

    Basikal tetap akan relevan 100 tahun akan datang. Tanah Melayu pun ditakluk oleh tentera Jepun mengunakan basikal ketika memasuki Malaya. Ia tetap akan terpahat didalam Sejarah

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      tetap relevan… mungkin suatu hari nanti bekalan minyak akan habis…dah takda jalan alternatif lain…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. says

    aku baru mendalami objek bernama basikal ni, follow2 member aku singgah kat kedai basikal…baru aku tahu basikal2 ni ada yang berharga rm10k…ada plus lagi tuuu…mak aii..terkezut juga den. dulu beli basikal rm150 jer,haha

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      naik harga lah pulak…. antik kot??

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • says

        bukan antik la bro..tapi memang khas untuk aktiviti lasak n bersukan.ringan jer basikal dia. tu yang buat mahal
        Amry recently posted..Gangguan TMNETMy Profile

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      honda edaran along motor..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      bagus tuh bro.. keluar peluh…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  7. says

    aku ada satu basikal yang boleh dilipat
    masih elok dan boleh digunakan
    teht recently posted..Cuba Teka 4My Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      wah… best2 tuh…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      idea awal2 nie yang paling susah nak dapat….

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      samalah dah jarang naik basikal nih…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      lesen , tapi tak tahu berapa kena bayar… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      parut aku di mata.. macam orang jahat dah nie..tapi dah kecik sekarang nie.. tak berapa perasan.. huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  8. says

    Fuh, habatnya basikal tu tarik muatan sampai mcm tu sekali. Boleh jadi basikal kontena ni menggantikan lori kontena.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      mungkin akan terjadi???? nantikannya…. huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      basikal , motor pun belum lagi nih… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      kadang2 tak terfikir…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. says

    di China esp Beijing, basikal mmg menjadi antara pengangkutan favorite.. bila melintas jln bukan shj nk kena tgk kereta tp kena tgk basikal..ada berjuta2 basikal kat sana..
    ciksembang recently posted..Restoran Makanan Arab HadramawtMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      china penduduk paling ramai didunia…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  10. says

    bermula dr basikal lah manusia boleh mencipta motosikal dan kereta….tiada yg dulu tiada sekarang.. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      ntah larat ntah tak orang tuh??? larat nie… uhuew

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  11. says

    Sensei saya mengkhabarkan basikal menjadi pisang goreng panas di Jepun buat masa ini, gara-gara gempa yang melumpuhkan pengangkutan awam dan jalan raya.
    muhammad fakhruddin recently posted..Spot The SejadahMy Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      betul juga…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      sekarang masih relevan… cuma dah kurang penggunaannya ..tak macam dulu2 lagi..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      kalau di malaysia mungkin…belum habis lagi kajiannya..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  12. says

    korek bro.. jangan tak korek.. he he… :D
    Nanti boleh tukar blog ni jadi Zikopedia.. he he..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      masa dulu… tayar ada tiga.. tayar depan satu… belakang dua… rim dia belum pasti..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  13. says

    Kajian yang begitu berilmiah. Bagus tu. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge