Sejarah penciptaan kereta, orang yang pertama sekali mencipta kereta

http://img714.imageshack.us/img714/3909/070516008.jpg

Kereta, kenderaan darat paling laju.

Kereta merupakan satu jenis tekonologi automotif iaitu kenderaan beroda yang membawa motor sendiri, boleh dipandu dan membawa penumpang lebih laju dari basikal, dan motorsikal.

Sejarah automobil mencerminkan suatu evolusi yang menjadikan satu industri yang sangat hebat sehingga hari ini. Contoh paling hebat ialah kemunculan pertandingan perlumbaan F1 dalam mencari pengeluar yang hebat no 1 dunia.

Adalah dianggarkan bahawa lebih 100,000 paten dicipta dalam sejarah automobil yang moden.

Kereta Pertama dicipta.

first car, first car made by Nicholas Cugnot

“Kereta” yang pertama telah dicipta pada tahun 1769, apabila Nicholas Cugnot mereka bentuk wap berkuasa jalan raya kereta. Kenderaan telah dibina di Arsenal Paris, dan telah digunakan oleh tentera Perancis untuk bergerak meriam dari titik A ke titik B. Ia adalah sebuah kereta tiga roda dengan dandang di hadapan dengan enjin. Walaupun “kereta” mampu untuk mencapai kelajuan kira-kira 4 MPH, ia adalah cara untuk berat dan lambat untuk menjadi berguna.

Sejarah kereta:

Satu ciri berbilang bahagian pada sejarah kereta yang bermula dengan stim pertama, elektrik, dan enjin kereta gasolin (minyak). Kalau korang tengok “myth and busted” dalam rancangan astro ada beberapa siri teori mereka buat dalam mencari sejarah dan kepentingan enjin pembakaran dalaman.

Dalam mencariĀ  siapa pembuat automotif, banyak dikira secara terperinci dengan halaman khas di barisan pemasangan, asal-usul automobil nama, pertikaian paten, dan banyak lagi. Ini bermaksud ada beberapa siri , ia dibina bukan dari satu komponen semata-mata. Semua, termasuk, engin, radio kereta, aircond, cermin kereta dan macam-macam lagi.

Bersambung..

Sumber investor about.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (26 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +15 (from 15 votes)
Sejarah penciptaan kereta, orang yang pertama sekali mencipta kereta, 8.3 out of 10 based on 26 ratings

Comments

  1. auni says

    terima kasih atas dorongan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Zik says

      naik beskal lah jawabnya..hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
    • Zik says

      memang hebat… brilliant idea..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 4.4/5 (5 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
    • Zik says

      corner .tiba2 terbabas.. hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 2.3/5 (3 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      teknologi mereka bergerak pantas.. jauh berbanding malaysia

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      yer memang susah nak mold, nak kasi betul2 solid dan balance..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      tiga roda… mula2 nak balance agak susah

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      pastinya sukar… mungkin kalau ada alternatif lain… kenderaan udara…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
    • Zik says

      yes agreed with you…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      boleh lah sikit2 jer nih….

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge