Sejarah penciptaan kereta, orang yang pertama sekali mencipta kereta

http://img714.imageshack.us/img714/3909/070516008.jpg

Kereta, kenderaan darat paling laju.

Kereta merupakan satu jenis tekonologi automotif iaitu kenderaan beroda yang membawa motor sendiri, boleh dipandu dan membawa penumpang lebih laju dari basikal, dan motorsikal.

Sejarah automobil mencerminkan suatu evolusi yang menjadikan satu industri yang sangat hebat sehingga hari ini. Contoh paling hebat ialah kemunculan pertandingan perlumbaan F1 dalam mencari pengeluar yang hebat no 1 dunia.

Adalah dianggarkan bahawa lebih 100,000 paten dicipta dalam sejarah automobil yang moden.

Kereta Pertama dicipta.

first car, first car made by Nicholas Cugnot

“Kereta” yang pertama telah dicipta pada tahun 1769, apabila Nicholas Cugnot mereka bentuk wap berkuasa jalan raya kereta. Kenderaan telah dibina di Arsenal Paris, dan telah digunakan oleh tentera Perancis untuk bergerak meriam dari titik A ke titik B. Ia adalah sebuah kereta tiga roda dengan dandang di hadapan dengan enjin. Walaupun “kereta” mampu untuk mencapai kelajuan kira-kira 4 MPH, ia adalah cara untuk berat dan lambat untuk menjadi berguna.

Sejarah kereta:

Satu ciri berbilang bahagian pada sejarah kereta yang bermula dengan stim pertama, elektrik, dan enjin kereta gasolin (minyak). Kalau korang tengok “myth and busted” dalam rancangan astro ada beberapa siri teori mereka buat dalam mencari sejarah dan kepentingan enjin pembakaran dalaman.

Dalam mencari  siapa pembuat automotif, banyak dikira secara terperinci dengan halaman khas di barisan pemasangan, asal-usul automobil nama, pertikaian paten, dan banyak lagi. Ini bermaksud ada beberapa siri , ia dibina bukan dari satu komponen semata-mata. Semua, termasuk, engin, radio kereta, aircond, cermin kereta dan macam-macam lagi.

Bersambung..

Sumber investor about.com

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge