Rumput dan penggunaannya hari ini

ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site

Rumput merupakan nadi bagi penduduk bumi kerana ia melepaskan oksigen, sepertimana diperlukan oleh manusia untuk hidup sehingga hari ini. Sebabnya rumput merupakan hidupan yang terbanyak dan juga tumbuh secara liar dikebun belakang rumah, dan dikomersialkan untuk tujuan tertentu, seperti membina padang badminton, golf, hoki, bola dan sebagainya.

Rumput menjana pendapatan negara.

Rumput pun boleh buat duit apa?Kenapa tak percaya? Hurm memang boleh buat duit kalau dikampung, sebabnya boleh dijual kepada penternak lembu dan kambing yang malas nak memotong rumput. Tetapi kadang-kadang, kebiasaanya penternak ini membuat kerja memotong sendiri seperti bro dnobiz, (aku agak je).

Selain itu, rumput sekarang nie sudah dikomersialkan. Ditanam secara besar-besaran (dijaga rapi), bukan dibiar hidup secara liar. Namun rumput yang dimaksudkan ini, bukan sebarang rumput. Ada banyak jenis rumput.

Rumput untuk perhiasan.

Ya, kegunaan rumput hari ini, semakin menjadi perhatian berdasarkan gambar dibawah.

http://img834.imageshack.us/img834/7401/rumput.png

Jenis-jenis rumput.

Kita kena tahu jenis-jenis rumput yang sesuai untuk membangunkan sesuatu kawasan, tengok jenis tanah dan juga suhu, cuaca yang sesuai.

  1. Rumput Lembu cow gras,
  2. Rumput karpet, carpet gras
  3. Rumput Filipina (Zoysia)
  4. Rumput Mutiara (Pearl Grass)
  5. Rumput Bermuda (Cynodon spp.)
  6. Rumput lidah ular (Hedyotis dfussa Willd), atau rumput mutiara (Hedyotis corymbosa Lamk)
  7. Rumput Bambu (Lopatherum gracile Brongn)
  8. Rumput Teki (Cyperus rotondus)

Rumput Karpet Filipina (Saiz: 1 kaki x 2 kaki). Diatas ialah contoh jenis rumput yang dikomersialkan secara terkawal. 

Anda yang budiman sekalian, rumput pun boleh buat duit, Nak tak nak jer. Jadinya memberi peringatan kepada diriku, jangan memilih kerja. Apa yang penting ialah kemahuan dan juga idea yang kreatif.

Business rumput ok tak??

Sumber disini, dan disini.

Comments

  1. says

    woww…rumput jadi gajah…memang cukup kreatif…tapi ini semua rumput mahal2…kat malaysia ni..ade jugak yg tanam rumput spesel utk bagi haiwan makan…

    kalau rumput utk padang bola, rasanya masih lagi guna yang biasa2 kot…tak macam padang old trafford tuh…

    bisnes rumput…mungkin niche panas lepas ni…hehe

  2. says

    Zik, kalau kena caranya business landscaping memang masyuk, ok. yang penting kena ada kemahiran & contact. sama je macam pemasangan karpet bangunan pejabat. ada yang dah jadi jutawan dah lepas bermula sebagai kontraktor pasang karpet pejabat :)

    • says

      Dekat area Sungai Buloh memang terkenal dengan Nursery tempat jual pokok. Setakat rumput memang diusahakan secara besar-besaran didalam tray plasti macam dekat atas. Tepi highway selepas Hospital Sungai Buloh dah boleh nampak

  3. says

    Berseni sungguh zirafah dan gajah dari rumput. Mulanya aku tengok binatang apa pulak yang kat bawah gajah tu… Tetikus rupanya…. Lepas ni bolehlah tanam rumput untuk djual.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge