Rumput dan penggunaannya hari ini

ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site

Rumput merupakan nadi bagi penduduk bumi kerana ia melepaskan oksigen, sepertimana diperlukan oleh manusia untuk hidup sehingga hari ini. Sebabnya rumput merupakan hidupan yang terbanyak dan juga tumbuh secara liar dikebun belakang rumah, dan dikomersialkan untuk tujuan tertentu, seperti membina padang badminton, golf, hoki, bola dan sebagainya.

Rumput menjana pendapatan negara.

Rumput pun boleh buat duit apa?Kenapa tak percaya? Hurm memang boleh buat duit kalau dikampung, sebabnya boleh dijual kepada penternak lembu dan kambing yang malas nak memotong rumput. Tetapi kadang-kadang, kebiasaanya penternak ini membuat kerja memotong sendiri seperti bro dnobiz, (aku agak je).

Selain itu, rumput sekarang nie sudah dikomersialkan. Ditanam secara besar-besaran (dijaga rapi), bukan dibiar hidup secara liar. Namun rumput yang dimaksudkan ini, bukan sebarang rumput. Ada banyak jenis rumput.

Rumput untuk perhiasan.

Ya, kegunaan rumput hari ini, semakin menjadi perhatian berdasarkan gambar dibawah.

http://img834.imageshack.us/img834/7401/rumput.png

Jenis-jenis rumput.

Kita kena tahu jenis-jenis rumput yang sesuai untuk membangunkan sesuatu kawasan, tengok jenis tanah dan juga suhu, cuaca yang sesuai.

  1. Rumput Lembu cow gras,
  2. Rumput karpet, carpet gras
  3. Rumput Filipina (Zoysia)
  4. Rumput Mutiara (Pearl Grass)
  5. Rumput Bermuda (Cynodon spp.)
  6. Rumput lidah ular (Hedyotis dfussa Willd), atau rumput mutiara (Hedyotis corymbosa Lamk)
  7. Rumput Bambu (Lopatherum gracile Brongn)
  8. Rumput Teki (Cyperus rotondus)

Rumput Karpet Filipina (Saiz: 1 kaki x 2 kaki). Diatas ialah contoh jenis rumput yang dikomersialkan secara terkawal. 

Anda yang budiman sekalian, rumput pun boleh buat duit, Nak tak nak jer. Jadinya memberi peringatan kepada diriku, jangan memilih kerja. Apa yang penting ialah kemahuan dan juga idea yang kreatif.

Business rumput ok tak??

Sumber disini, dan disini.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comments

  1. says

    lupa aku nk jual masa piala Dunia 2010.
    lain tahun kena cuba lagi. :biggrin:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. says

    jual kt Tiger woods boleh tak.
    senang die nk main golf. :cheerful:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      rasanya dia ada kot padang golf… berlatih… sendiri kat belakang umah…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. says

    Mengapa tidak? Perniagaan rumput juga boleh. Peringatan untuk diri saya juga.!!!!. :cool:

    p.s: eh, tetikus rumput pun ada. :sideways:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. says

    rasanya yg cowgrass tu nama saintifik dia axonopus compressus.. emm..x sure ngat..hehe.. info menarik ni zik. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. says

    rasanya yg cowgrass tu nama saintifik dia axonopus compressus.. x sure ngat..hehe.. info menarik ni zik

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. says

    setau aku, ade satu jenis rumput ne mmg ditanam utk diberi mkn pd lembu spya cpt gemuk.. mmg ade benih special.. harga pun bleh tahan mahal..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      owh yeker…. special tuh… mana nak cari benih jenis rumput khusus untuk pemakanan lembu nih..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  7. says

    jangan pijak rumput.papantanda kat sekolah.hehe
    rumput mmg berguna.dapat cantikkan halaman rumah

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. says

    bisnes rumput okey juga tu..
    dulu-dulu aku pernah tanam benih rumput utk halaman.. sekarang ni dah tumbuh subur.. agak2 boleh jual sudah..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. says

    bagi aku..bisnes rumput nie mmg ader untungnyer…lagi2 tempat2 komersial yg memerlukan rumput yang segar n cantik,xmacam rumput liar tue…buruk..hehehehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      rumput liar tuh pun still ada value.. boleh untuk jual/guna kasi lembu makan…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  10. says

    haha. lawa klu rumput guna untuk perhiasan. hee. cantik. yg mouse tu pon lawa :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      mahu beli ker.. mouse.. limited edition nyer…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  11. says

    aku rasa kat ebay pun mesti ada jual rumput ni sebab daun pokok ketapang pun ada orang buat bisnes kat ebay

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. says

    woww…rumput jadi gajah…memang cukup kreatif…tapi ini semua rumput mahal2…kat malaysia ni..ade jugak yg tanam rumput spesel utk bagi haiwan makan…

    kalau rumput utk padang bola, rasanya masih lagi guna yang biasa2 kot…tak macam padang old trafford tuh…

    bisnes rumput…mungkin niche panas lepas ni…hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
      • says

        buat ler ebook cara2 penjagaan rumput landscaping. sure akan meletup untuk pasaran tempatan dan international. sekarang suri rumah, pesara & yg miliki rumah sendiri berlumba2 nak cantikkan laman :)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  13. says

    ada rumpu baru nampak laman cantik..

    bayak juga nama2 rumput heee :biggrin:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      ada lagi tuh… tak sempat nak masukkan lagi..hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  14. says

    tak pernah aku terfikir..rumput boleh diperbagaikan bisnes macam ni..nice info bro

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. says

    macam2 jenis rumput ye ada.. rumput boleh dibuat perhiasan lalu mungkin boleh jadi sumber menjana pendapatan juga kan.. :biggrin:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      boleh jadi… kalau betul caranya …

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  16. says

    suka rumput karpet..dulu kat sekolah mesti ada signboard, dilarang pijak rumput…takut rumput karpet rosak…
    tertarik dgn mouse rumput tu…ada jual ker?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      tak pasti ada jual ke tak?? mouse rumput tuh?? hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  17. says

    kreatif… wakakaka sekarang ni takde alasan untuk malas mencari duit kan?
    ngee.. bole gak, bisnes satay rumput, bagi blogger Belalang makan, wakakaa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      no more excuse untuk menganggur sekarang nie.. hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  18. says

    Zik, kalau kena caranya business landscaping memang masyuk, ok. yang penting kena ada kemahiran & contact. sama je macam pemasangan karpet bangunan pejabat. ada yang dah jadi jutawan dah lepas bermula sebagai kontraktor pasang karpet pejabat :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      wah … ya betul tuh… contact mesti ada…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      terima kasih diatas maklumat tuan…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  19. says

    rumput kalau nak cantik, kena siram selalu..kalau tak, kuning lah kalernya..hoho

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      haha.. itu rumput sensitif/rumput mahal… kalau rumput liar tuh… huh.. lantak biar jer.. hidup jugak..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  20. says

    Biznez rumput untuk hiasan perkarangan rumah. Molek sangat tu. Ramai org byk duit skrg tatau nak buat apa. Bagi cantik halaman rumah la. Beli rumput.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      yang tak tahu nak buat dgn duit terlebih tuh.. apa lagi beli rumput.. hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  21. says

    Gajah suka makan rumput. Tapi kalau rumput tu dah di bentuk mcm rupa gajah tu, dia sanggup makan lagi ke?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      tak tahu lah bro… dia bau2 dulu…kalau rasa dia cakap.. nie bukan sedara aku nie… kenapa warna lain… so bedal jela..hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  22. says

    Rumput pun boleh buat duit dizaman sekarang ni.
    Kalau kita pergi zaman lampau dan bagitahu mereka, mesti tak percaya.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. says

    rumput klu bt komersial pun jd rumput padang bola je kot bgs ni…gambar kt ats tu menjukkan manusia mmg kreatif..hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      rasa nak naik atas bada binatang tu jer hee.. :blush: :ninja:

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  24. says

    memang masyuk buat bisnes rumput…mesti ramai yg memerlukan di sebuah lanskap rumah atau lain2…kat Malaysia ini jarang ada buat rumput gajah dan pelbagainya kan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      tengah nak try rumput untuk mouse…ehehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  25. says

    Benda kita rasa tak berharga..kalau diolah dapat menjanakan pendapatan..Allah itu maha mencipta :biggrin:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. says

    Nak komersialkan mestilah yang ada kualiti yang tinggi dan gred yang baik. Memang untung agaknya jual rumput..

    sebagai makanan tambahan untuk kambing

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      Dekat area Sungai Buloh memang terkenal dengan Nursery tempat jual pokok. Setakat rumput memang diusahakan secara besar-besaran didalam tray plasti macam dekat atas. Tepi highway selepas Hospital Sungai Buloh dah boleh nampak

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  27. says

    boleh tak sesiapa usahakan cantikkan sikit rumput padang bola kita..suram je aku tgk..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      hah.. kementerian belia dan sukan punya tugas nih…uhuuu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  28. says

    kalau nk wat bisnes rumput ni, katne ek kita nk gi wat sbg rujukan? FAMA? hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. says

    Berseni sungguh zirafah dan gajah dari rumput. Mulanya aku tengok binatang apa pulak yang kat bawah gajah tu… Tetikus rupanya…. Lepas ni bolehlah tanam rumput untuk djual.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      jual pada penternak mmg bgus sekali hee… :heart:

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge