Permainan Rubik’s Cube yang mencabar minda!

http://img413.imageshack.us/img413/7224/rubikcube.png

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Rubik’s Cube (atau Kubus Rubik) adalah permainan mekanis berbentuk kubus tiga dimensi. Rubiks Cube yang klasik memiliki 6 sisi dengan 6 warna solid (putih, merah, biru, oranye, hijau, dan kuning).

Permainan rubik cube yang hari ini semakin digemari oleh generasi muda, ataupun golongan kanak-kanak ini sebenarnya ia suatu yang menarik. Apa yang menariknya permainan ini, ia memerlukan satu pengiraan, kepantasan tangan, minda yang cepat berfikir dan juga ketelitian.

Asal usul kubus rubik.

Permainan mekanis ini pertama kali ditemui pada tahun 1974 oleh seorang pengukir Hungaria dan profesor arsitektur berma Ern? Rubik. Pada mulanya permainan ini disebut dengan nama “Magic Cube“. Kemudian permainan ini di lesenkan dan dijual umum pada tahun 1980. Saat pelancaran permainan ini, Rubiks Cube telah mendapat penghargaan sebagai Best Puzzle pada Jerman Games of the Year. Sekitar 350 juta rubiks cube telah terjual di seluruh dunia sehingga Januari tahun 2009.

Diantara para penggemar permainan rubiks cube ini, ada mereka yang berusaha memecahkan permainan ini secepat mungkin, atau mencatat masa yang terpantas. Teknik ini dikenal dengan nama speedcubing.

Jom kita tengok video orang yang bermain pantas rubik cube ini.

11 saat, cuba bayangkan otak yang berfikir dan fokus serta juga kepantasan tangan.

Rumus untuk bermain rubik cube.

Ternyata rumus untuk bermain permainan ini sebenarnya tidak susah sebenarnya, apa yang penting ialah kita paham mengenai konsepnya.Untuk edisi yang akan datang, akan diterangkan bagaimana untuk bermain permainan ini. Kita cuba untuk memberi the basic step, baby step.

Ataupun anda boleh download disini mengenai rumus dan panduan dalam bahasa english oleh blogger bernama martin.

Serta versi yang baru , disini.

Adakah anda sudah bersedia untuk mencabar minda ini untuk bermain rubik cube ini? Fikir-fikirkan.

Sumber disini.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comments

  1. says

    kau semua gila…………….. kau tak kenal aku siapa aku paling pantas membuat cube…………………………………………………

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. says

    want to appreciation for the efforts you have made in writing this post. I am hoping the same best work by you in the future too. In reality your creative writing ability has encouraged me to get started on my personal website now.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
    • Zik says

      thanks for the comment blair.. you can start writing just simple and rileks bro…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. kyle says

    aku mule2 dulu xtaw langsung pasal bnda ni..blaja ngn adik aku bru dpt..aku kt kl adik aku kt kmpg (swak) siap kol nk tnye..last2 alhamdulillah bwh 3 min blh la bro..skang da setelkan 4×4 lak..nk main 5×5 lak.. :)
    p/s : actually bnda ni sng cume nk ngn xnk je..aku da ade 3 org murid n alhamdulillah sume berjaya.. peace
    *klu nk blaja blh juz bgaw je mase..n insyaALLAH 3 hari blh mahir percayalah…hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. says

    kalau xde keja memang main benda ni la..tapi lama2 bosan gak..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. says

    tak pernah lagi seumur hidup berjaya setel benda alah ni..paling mantap pun 3 muka sama kaler..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. says

    Dulu aku memang addicted dengan menda nih. siap lawan sapa solved dulu lagik. skang dah tua, dah lupa dah… huhu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. says

    ni permainan favourite aku bro..
    nak solve rubik ni tak susah kalo kita ada sikit effort untuk belajar..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. says

    permainan yang nampak simple tapi benar2 menguji minda dan tindakbalas otak dan penghantaran impuls ke anggota badan (tangan). Main game ni kadang2 wat separuh jalan tgk corak2 kaler cantik terus biar camtu je (sebenarnya da mati akal)haha

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. says

    bro, main rubik juga ke? senang2 lawatla page rubik aku, tengok ok tak solutionnya

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      orait bro …akan bertandang kesana.. huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  10. says

    anak saudara suka main si kiub ni.. mula2 mmg sush lama2 bila dah dok mengadap 3 jam baru le blh mjdi heee…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. says

    rekod aku ialah baru depat sebelah je, huhuhu nak dapat penuh macam tu memang berjam pun tak dapat

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      kira ok la tu bro mijie… heee

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  12. says

    bro sampai la nie xmampu2 lagi..

    tp kalau ceraikan n pasang blik mmg mampu he..23x

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. says

    Dah lama tak main permainan ni.
    Rasanya ada lagi saya simpan, kalau tak hancur oleh adik-adik lar.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      owh patutla… kira hebatla main mendalah nie??

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  14. says

    hahahah 3 minit aku dah jem otak main menda ni… itu video banyak ligat dia punya otak…. peh!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      memang genuis betul otak dia nie..huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  15. says

    benda ni ada kelab dia sendiri sekarang dan ada yang bergelar pemain professional untuk main benda ni

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      bukan kelab jer..pertandingan pun ada ikut kategori umur…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  16. says

    seumur hidup main benda alah ni tak pernah dapat selesaikan dengan sempurna. tangan naik lengoh, otak semakin buntu!
    bagi yang berminat memang ada jalan untuk mempelajari, tapi bagi saya sekadar suka-suka main anak punya…..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      erm betul tuh bro… sekadar suka2 jer..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  17. says

    setakat aku boleh selesai satu muka je..nak sleesaikan ke enam-enam muka memang hampeh ar..haha tak pandai den

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. says

    pening gak aku ngan permainan ni.
    masa tu kecil lgi.malu pon ada.
    org lgi muda boleh selesaikan
    ngan mudah.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. says

    Kalau tak silap…. kalau kat US…. mamat kategori NERD…. memang expert pasal game nie…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. says

    pernah main benda ni
    rasanya ambil masa beberapa jam untuk siapkannya
    hahaha

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      kalau selalu main sekejap jer tuh…hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  21. says

    salam..
    dulu muda-muda cuba main juga
    tapi lama-lama dah lupa..iq pun
    dah tumpul..he he

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      hehe.. takpe2 orang muda nie boleh lagi kot…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  22. says

    adik sy selalu main bende ni…
    setahun nak siap bende ni kalau sy yg main…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      samalah kita… setahun pun belum tentu…huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  23. says

    memang bagus benda ni, boleh kuatkan minda ni, sekarang ni anak2 aku dok suka main benda ni

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      wah jr tomyam…hebat2.. semuanya

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  24. says

    salam,
    teringat masa budak2 dulu,bila tak dapat selesaikan,maka jadilah cube berkecai :) terima kasih atas info,selamat berhujung minggu! :biggrin:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  25. says

    fuhhhh…aku mmg tak pandai main benda ni.. haishhh

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      tahu takpe…memang outla… budak2 boleh la… kepala tak serabut lagi… hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge