Permainan Rubik’s Cube yang mencabar minda!

http://img413.imageshack.us/img413/7224/rubikcube.png

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Rubik’s Cube (atau Kubus Rubik) adalah permainan mekanis berbentuk kubus tiga dimensi. Rubiks Cube yang klasik memiliki 6 sisi dengan 6 warna solid (putih, merah, biru, oranye, hijau, dan kuning).

Permainan rubik cube yang hari ini semakin digemari oleh generasi muda, ataupun golongan kanak-kanak ini sebenarnya ia suatu yang menarik. Apa yang menariknya permainan ini, ia memerlukan satu pengiraan, kepantasan tangan, minda yang cepat berfikir dan juga ketelitian.

Asal usul kubus rubik.

Permainan mekanis ini pertama kali ditemui pada tahun 1974 oleh seorang pengukir Hungaria dan profesor arsitektur berma Ern? Rubik. Pada mulanya permainan ini disebut dengan nama “Magic Cube“. Kemudian permainan ini di lesenkan dan dijual umum pada tahun 1980. Saat pelancaran permainan ini, Rubiks Cube telah mendapat penghargaan sebagai Best Puzzle pada Jerman Games of the Year. Sekitar 350 juta rubiks cube telah terjual di seluruh dunia sehingga Januari tahun 2009.

Diantara para penggemar permainan rubiks cube ini, ada mereka yang berusaha memecahkan permainan ini secepat mungkin, atau mencatat masa yang terpantas. Teknik ini dikenal dengan nama speedcubing.

Jom kita tengok video orang yang bermain pantas rubik cube ini.

11 saat, cuba bayangkan otak yang berfikir dan fokus serta juga kepantasan tangan.

Rumus untuk bermain rubik cube.

Ternyata rumus untuk bermain permainan ini sebenarnya tidak susah sebenarnya, apa yang penting ialah kita paham mengenai konsepnya.Untuk edisi yang akan datang, akan diterangkan bagaimana untuk bermain permainan ini. Kita cuba untuk memberi the basic step, baby step.

Ataupun anda boleh download disini mengenai rumus dan panduan dalam bahasa english oleh blogger bernama martin.

Serta versi yang baru , disini.

Adakah anda sudah bersedia untuk mencabar minda ini untuk bermain rubik cube ini? Fikir-fikirkan.

Sumber disini.

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

  1. says

    want to appreciation for the efforts you have made in writing this post. I am hoping the same best work by you in the future too. In reality your creative writing ability has encouraged me to get started on my personal website now.

  2. kyle says

    aku mule2 dulu xtaw langsung pasal bnda ni..blaja ngn adik aku bru dpt..aku kt kl adik aku kt kmpg (swak) siap kol nk tnye..last2 alhamdulillah bwh 3 min blh la bro..skang da setelkan 4×4 lak..nk main 5×5 lak.. :)
    p/s : actually bnda ni sng cume nk ngn xnk je..aku da ade 3 org murid n alhamdulillah sume berjaya.. peace
    *klu nk blaja blh juz bgaw je mase..n insyaALLAH 3 hari blh mahir percayalah…hehe

  3. says

    permainan yang nampak simple tapi benar2 menguji minda dan tindakbalas otak dan penghantaran impuls ke anggota badan (tangan). Main game ni kadang2 wat separuh jalan tgk corak2 kaler cantik terus biar camtu je (sebenarnya da mati akal)haha

  4. says

    seumur hidup main benda alah ni tak pernah dapat selesaikan dengan sempurna. tangan naik lengoh, otak semakin buntu!
    bagi yang berminat memang ada jalan untuk mempelajari, tapi bagi saya sekadar suka-suka main anak punya…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge