Nilai Kalori yang terbakar bila menaiki tangga

upstairs house, rumah hantu, house haunted, upstairs,

Kalau rumah korang macam nie, sanggup tak??

Kalaulah diberi peluang dipilih naik atau turun tangga, sudah tentu aku pun mahu turun tangga sebab kurang sedikit bebanan berbanding dengan naik tangga.Naik tangga kita perlu melawan graviti dan tenaga diperlukan untuk menaikkan berat badan kita itu.

Berapa banyak kalori boleh terbakar?

Ia bergantung kepada jumlah berat badan kita dan jumlah tangga itu sendiri. Lagi banyak tangga lagi bagus!. Contohnya berat badan kita ialah 75kg, (graviti 10)/(s^2), darabkan dengan joule.

75 * 10 * 2 1500 j = 636 calories.

Dianggarkan lebih kurang 7-9 kalori terbakar dalam seminit apabila naik tangga. Walaupun tak banyak berbanding dengan aktiviti yang lain lebih banyak kalori boleh dibakar seperti, jogging, memotong rumput, bercucuk tanam, berenang dan sebagainya. Namun, ia dianggap satu usaha yang berbentuk pasif (tidak disengajakan) untuk membakar lemak ini.

naik tangga, people using escalator, orang naik escalator, escalator jammed,

Morale: Kalau dah sesak macam kat atas nie, pulun jer naik tangga. Dibuatnya rosak escalator tuh, kan dah rugi masa duk menunggu. Senario ini betul-betul terjadi di ibu negara kita, terutamanya waktu puncak (peak hour).

Menaip pun boleh bakar juga kalori , tetapi berapa sangatlah. :whistle: :whistle:

Sumber livestrong.com dan gambar dari bumblyestore.com

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

  1. says

    kalau lompat katak menaiki tangga lagi banyak agaknya kalori dibakar hehe. hari tu naik tangga batu caves pun dah mengah…stamina dah banyak drop sejak setahun lebih dah tak bersukan huhu

  2. says

    Orang zaman moden telah terbiasa dengan kehidupan yang serba canggih dan mudah telah menyebabkan mereka menjadi malas untuk melakukan sesuatu yang dapat mengeluarkan peluh mereka.

    Semuanya mudah.Nak ke kedai yang tak sampai sekangkang kera pun naik motor.Naik bangunan setingkat pun nak guna lif,semuanya nak mudahlah.Ha…akibatnya mudahlah dapat penyakit.

  3. says

    Kat umah naik tangga tingkat 4.. dekat hostel kolej naik tangga tingkat 3.. kat kolej pun naik tangga pergi kelas. Conclusionnya badan still papagadez juga tak mahu kurus-kurus T_T

  4. says

    kenapa orang xbuat eskalator lebih lebar dari tangga biasa erk?? kan lau luas leh muatkan ramai orang. buat tangga yg biasa tu besar2 pun lau xde orang guna merugikan jer kan..hehehehe..

  5. says

    suka gak exercise ni. dulu rajin la sekarang ni tak pernah dah la jogging. aduhaiii…kalau naik tangga tu rasa terasa gak laaaa…hahaha
    siap ada rumus g to bro. sempoi lah :)

    • says

      utk cik Zul mungkin kena setahun kot..xpe,teruskan naik tangga cik Zul,nnt adalah hasilnya tu..jgn plak tunggu2, kalau tunggu mmg xnmpak hasil.. :D

  6. says

    Dulu time belajar aku kurus betul. One of the reason ialah aku tinggal di Pangsapuri Kg Kerinci menghadap higway tu. Kami tinggal ditingkat atas sekali (Penthouse he he :D) . Entah kenapa la lift kat situ selalu rosak… imagine la time naik tangga… errkkkk!

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge