Iklan raya 2010 kena banned!

http://www.littlegreenfootballs2.com/wp-content/uploads/banned.gif

BANNED!!
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Nampaknya ini mungkin kali pertama dalam sejarah malaysia, iklan raya 2010 oleh TV3, kena banned. Memang tidak dinafikan unsur-unsur yang diterapkan itu keterlaluan disebabkan oleh adanya unsur agama yang lain, dan sebagainya.

Pengajaran buat tv3.

Walaupun tv3 telah memohon maaf pada 05 september 2010, (malam tadi) ketika Buletin Utama 8.00-9.00 malam, ternyata iklan seperti itu harus ditapis terlelbih dahulu dan mendapatkan kelulusan dari pihak berwajib.

Unsur illuminati.

Memang ada sedikit sebanyak dan juga unsur menghina agama islam. Untuk maklumat lanjut sila ke laman blog ini.

Soalan cepu emas kepada tv3.

a) Siapa pengarah iklan ini?
b) Adakah kita perlu samakan perayaan aidilfitri dengan perayaan krismas?
c) Kenapa tulisan jawi (refer kepada video) diterbalikkan muncul di dalam iklan ini?
d) Perlu ke letak bunga teratai yang menjadi kepercayaan agama Budha diakhir iklan?
e) Apa motif meletakkan bandar Pulau Pinang, Perak dan Kuala Lumpur? Semua bandar ini berkait rapat dengan freemason?

**Update : Douglas Khoo Hong Seng adalah pengarah iklan raya tersebut,  dengan kos penerbitan RM200,000 dan banyak menggunakan teknik janaan pengimejan komputer (CGI). Suatu pembaziran disitu.

Jom baca entri hidup seorang blogger.

Sumber disini.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Comments

  1. says

    ohh org cina rupanya … patutu le di luluskan shja… tak patut..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. says

    x perasan rupanya kita ni..
    TV3 pun dah dipengaruhi dgn geng freemason..
    ape lagi kat dalam malaysia ni yg masih bebas dari freemason??
    mcm x de je..
    hehe tahniah laa malaysia!
    MERDEKA!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. aniqa says

    salam…hurm..agak la sket klu nak wat iklan raye pon…..ni da melampau…klu xpon xpayah iklan baru…iklan lame pon belambak xabes tengok…yg baru sume terpesong jek lebey…..lain kali…alert sket bab2 ni…jgan nak terima membuta tuli je…bole bikin marah sume pihak tau x…..sendiri ade akal guna la betul2….salam lebaran buat semua….maaf andainya bahasa saya agak kasar….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. says

    alangkah bagusnya kalau orang islam sendiri yang buat iklan nie ….

    p/s: zik aku dah hantar email ke zik tadi..tentang tempahan banner

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. says

    iklan raya TV3 pun kena banned jugak..hrp pihak TV3 ambil iktibar dr kejadian ini.
    Selamat Hari Raya buat Saudara Zik…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      yup… patutnya kena tindakan nie… tapi lantak deme lah.. selamat hari raya bro…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. says

    konon nak gempak tapi tersalah percaturan… moga akan datang terus menjadi pedoman…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      huh tuhla pasal… dah jadi bubur …

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  7. says

    he..23x dalam kepala bro je nie

    penang -DAP
    KL – DAP
    Perak _ DAP sebenarnye… selepas tolak UMNO, MIC & MCA (BN)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. firdaus says

    BODOH!! TV3 BUKAN TERLEPAS PANDANG. IKLAN INI MMG DIRANCANG UNTUK MENYESATKAN. SEKALI PANDANG DAH TAHU TV3 TIDUR SATU SELIMUT DGN GOLONGAN YG CUBA MENYESATKAN.SIAPA YG MELULUSKAN PATUT DIBUANG KERJA DAN DIBERI MAKAN ANJING.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      sabar2 bro… bertenang….. nantikan tindakan dari pihak2 yang bakal menentangnya…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. says

    diorang ni tak spatutnya menyamakan 1agama dan 1malaysia…hancur2…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. says

    kat Ipoh perak.ade loji freemason.
    dulu pernah nampak pergi-balik
    lalu kat loji freemason. :alien: :alien: :alien:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. says

    idea paling lalok pernah jumpa..haha.. nasib baik dah tarik balik. memang ada something kat belakang tabir.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. says

    Soalan cepu emas tersebut belum terjawab. Macam nak kenal sangat la orang yang terlibat dalam pembikinan iklan ni.

    Pihak TV3 ada semua maklumat mengenai mereka,. Saya yakin yang mereka sebenarnya sengaja.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. says

    harap lepas ni mane2 pihak lebih sensitif bab2 camni..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      kena tapis dulu…jangan main approve jer…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  14. says

    saper la yg jd pengarah iklan tu, pastu saper pula yang meluluskan tayangan iklan itu dan siapa yg bertanggungjawab pada semua iklan tu

    TV3 nak cari kontrovesi betul, harap melodi kat tv3 tu highlight isu ini, jangan kena kat batang hidung sendiri terus senyap

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. says

    baguslah kalau tv3 dah stop..harap lepas nie tidak akan terjadi lagi…1st time tengok iklan tue pun dah ada rasa macam ta kena..apatah lagi nampak sangat beca terbang tu macam santa klaus..

    alahai tv3, kata stesen tv nombor 1 malaysia..tapi sensitiviti rakyat langsung tak peka..apa cerita!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. says

    aku pun masa mula-mula tengok iklan ni terkejut. awal-awal iklan ni lagi mengejutkan apabila seorang tua datang ambil budak-budak naik beca yang boleh terbang. orang tua itu lak berambut putih.
    biarlah orang kata aku berfikiran sempit, tapi aku tak rasakan ianya secara kebetulan. mana munkin secara kebetulan? sedangkan nak buat iklan bukan ambil masa yang pendek dan sekejap.
    ada unsur tersirat yang ingin disampaikan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      memang bukan secara kebetulan nie… nampak sangat dah nie bro..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  17. says

    pengajaran buat kita semua ni..
    jangan dikata iklan je, banyak benda lagi kita tak sedar apa yang berlaku..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      ya betul tuh bro…. kuman dekat pulau boleh nampak…gajah dekat depan mata buat tak nampak jer… lebih kurang macam tuhla..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  18. says

    maybe benda ini secara tak sengaja atau meman dirancang… tapi oklah kalau dah stop kua tv kan :) :cool:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      nasib baik dah stop…kalau tak ..naya nie …

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  19. says

    ysang pasal tulisan jawi terbalik tu mmg x perasan. pas tgk betul2 mmg ada nampak.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. says

    nak sangat 1Malaysia..amik ko…boleh plak campur aduk tentang soal religion dalam iklan…amik part perkongsian cara hidup dah lah..xyah nak masukkan unsur agama…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      hah tau takpe…. habiskan duit jer… mau dekat rm200 k tuh belanja buat iklan tuh bro… dah rugi tuh….

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  21. says

    grafik iklan nampak gempak..mesti makan belanja bnyk tu semata-mata nak buat iklan ni…nasib baik tv3 tarik balik iklan ni…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      mau dekat rm200k katanya… yang aku paham la… memang membazir betul….

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  22. says

    tak berpeluang tgk iklan tu. tapi akan mencarinya di youtube.
    1 malaysia tu boleh..tp bukan semua agama dicampur adukkan jadi 1

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      ada dekat atas tuh bro… huhu…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  23. says

    banyak maksud tersirat kat iklan tu..sapa la pengarahnya..sakit aty je tngok

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      orang china bro… aku baru update nama dia .. Douglas Khoo Hong Seng

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  24. says

    soalan cepumas tu memang terbaik
    tapi…
    tak akan dijawab oleh tv3 sampai bila2…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      tak tahu lah….. jawab dalam hati jer kot…diaorang nie… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  25. says

    oo.. dah kena banned rupenye iklan ni.. bagusla.. saya pun pelik camne iklan mcm ni leh terlepas.. memang x menarik langsung iklan ni.. rasa sakit ati bile tgk :angry:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      patutnya kena tapis lah dulu…nie main lepas jerk….. kan dah kontroversi.. sekarang nie…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  26. says

    nampak gaya kena buka balik buku agama masa belajar utk SPM dulu, cari maksud asas hari raya tu huhuhu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      dah lama sangat tinggal agama… ish2

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      mahu dekat rm 200,00 katanyalah..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  27. says

    grafik n cgi video tu nmpak cantik je.
    mereka terus terima.tayang tanpa
    tgk btol2.ape yg tak kena.Banned!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. says

    Memang Iklan tu banyak unsur-unsur Christianisasi, Freemason n Illimuniti, dan Hindu…Kononnya 1 Malaysia… tapi kita sebagai umat islam amat sensitif… nasib baik kita umat Islam bertindak cepat

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      nasib baik cepat tangkap…kalau tak… parah2 tuh..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  29. says

    aku memang pelik dgn iklan ni.
    bukan kebetulan dah ni kalau banyak sangat unsur2 tersirat dlm iklan ni.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      memang dirancang nie… rasanya lah… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  30. says

    bagus lah.

    sebab soal agama tak leh dicampur adukkan.
    bukan masalah open mind atau tidak kan? :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge