Ikan koi, ikan hiasan yang unik

Erkk, abaikan buaya kecik tuh. Hehe

Ikan koi tidak sama seperti ikan laga dan juga ikan keli ataupun ikan gupi. Namun ikan koi ini boleh juga mempunyai keunikan tersendiri kerana mulutnya yang sentiasa terbuka (nak kata lapar pun bukan!) membuat aku tertanya-tanya.

Ikan apa nih??

Ikan Koi merupakan sejenis ikan kap yang dipelihara sebagai ikan hiasan kerana sifatnya yang cool dan steady. Kalau ikut pengkelasan, memang dalam keluarga ikan emas.

  • Nama Saintifik: Cyprinus carpio
  • Potensi Market: Moderate
  • Size: Dari 3 inci hingga12 inci panjang (ada juga lebih, yang ini standard )
  • Market: Ornamental
  • Saranan untuk tempat pembiakan: Kolam

Jenis Ikan Koi,kalau ikut pengkelasan memang jenuh nak disenaraikan Tetapi ada 3 jenis yang paling popular, iaitu Gosanke. Yang termasuk Gosanke adalah :

1. Kohaku Kohaku merupakan jenis ikan koi yang mempunyai corak warna merah di atas warna putih.

2. Sanke Sanke adalah jenis ikan koi yang mempunyai corak warna merah dan hitam di atas warna putih. Corak hitam tidak terdapat di kepala.

3. Showa Showa adalah jenis ikan koi hitam dengan corak warna merah dan putih.

Layan video ikan koi hisap botol baby. Cool beb.

Info-info berkaitan dengan ikan koi dan juga jenis-jenis ikan koi yang lain mengikut gred-gred tertentu.

  1. Facebook ikan koi
  2. Terminalikankoi 
  3. 4 hal berkaitan kolam ikan koi
  4. Breeder Koi 

Akan datang, penjagaan, harga pasaran ikan koi.

Sumber ornamentalfish.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

  1. iza says

    Assalam, hehe bru td beli ikan koi nie..
    Tgk mulut nganga2, risau ingat sesak nafas ke kn…
    Owhh rupanya mmg style die cm2 haa, hahaa.. n_n

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Zik says

      kena upah org lain… hehe..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. says

    aku still terganggu dgn buaya tuh, x bahaya ker ikan tuh, kang kena gigit, hehhee

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. says

    Aku pernah makan ikan koi yg warna putih tu..kengkawan pejadal…ikan tu depa ambik kat kolam depan KGSAS(Kelab Golf).

    Asalnya ikan tu macam nak mati..so owner suruh buang…ada lah pulak kawan pi bawak masuk dapur dan masak…lepas tu dorang offer sapa nak makan ambiklah..aku ingat ikan kap…apa lagi ngaplah..last dorang kata tu ikan koi yg dalam kolam hiasan tu…citt…tapi sedapa gak he3..
    azman recently posted..Malaysia’s First Ever Blogger MasterChef!My Profile

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge