Cara Membuat Bunga dari Sedotan / Straw

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pada hari yang lepas aku sudah menceritakan tentang sejarah penciptaan straw. Oleh kerana banyak yang bertanya tentang cara pembuatan bunga dari sedotan/straw, aku pun cari di youtube adalah jumpa dua video.

Nah yang ini adalah contoh, cara pembuatannya pada prinsipnya sama dengan video youtube dibawah, cuma yang atas ini pakai straw yang lebih lebar dan tipis kira-kira lebarnya 3 cm dan model pemotongannya juga lain.

Cuba tengok-tengok cara pembuatannya.

Sekiranya ingin buat seperti gubahan bunga krisan ini, model rantai pakaikan kawat kabel yang berwarna kuning, kemudian jarumnya pakai jarum suntik.

Prinsip pembuatannya seperti ini :

Selamat mencuba!

Sumber disini

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.1/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Cara Membuat Bunga dari Sedotan / Straw, 8.1 out of 10 based on 9 ratings

Comments

  1. sharifah says

    lama xbuat bunga straw..mane nak dpt straw kaler2 ne pada harga murah?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      banyak benda boleh buat dengan straw nie..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)
  2. says

    yang ni aku tak pernah buat lagi tapi kalau bakul pakai kertas akhbar tu aku dah pernah buat

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      yeker… nanti kongsikan lah ek. bro

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. says

    Assalamualaikum,wa terbaik bro zik, masa arwah ibunda aku selalu jugaklah aku buat dengan arwah,buat suka-suka belajar dari sepupu create bunga dengan strow and satu lagi kertas surat khabar jadi pasu punya :),hehehehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      kertas surat khabar pun memang femes… sebab kos nya yang murah

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. says

    Bunga straw ini pernah menjadi hot cuma agak lama tidak dibuat

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      sekejap jer..pastu senyap balik…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      macam2 idea diaorang nie..

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • zetty says

        sye ade assiggment yg perlu mnggunakan stro..cdang nk wat bunge cik x mnjadi..sakit jantong ni

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  5. says

    Kalau kreatif apa2 pun boleh jadi. Aku pernah tengok org buat bunga dari mcm benda recycle seperti plastik, botol dsb. Ada je idea depa buat duit.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      otak bisness… kepala memang ligat… huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. says

    cantiknya bunga straw..saya tak pernah tengok bunga straw..kreatifnya.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. says

    trend bunga straw muncul kembali, untung peniaga yg jual straw sehingga habis stok. bagi kakak2 dan makcik2 di pejabat memang sibuk buat bunga straw. trend ni top masa awal tahun 2000…teringat masa keje makan gaji dulu :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      owh… yang jual straw nie senyum lebar jerla…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  8. says

    smart siot bungan straw tu..suke aku tgk…kalau kecil lg cute..huh

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      lagi kecik lagi mahal tuh.. huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. says

    bunga straw memang cantik..aku dulu pernah buat gak time sekolah menengah rendah subj p.seni..cuma sekarang da lupe da…bunga yang aku buat entah hilang mana pegi :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      kalau tak silap aku tuh ada dia punya pisau khas dia.. huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  10. says

    hehe..teringat pulak masa sekolah rendah dulu..masa tu musim org buat bunga straw..jiran2 sume dok pakat jual la, buat sama2 la..ahaha..miss that moment :lol:

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. says

    Dulu zaman straw mmg kuat.. Bunga straw bukan main banyak.. Jai sendiri penah gubah bunga guna straw, kalau sekarang buat, silap2 jadi pokok mati boleh la..hu3

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      pokok mati.. ada jugak rupa pokok.. dari tak jadi lansung.. huhu

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • says

        Ha3.. Jadi tu memang jadi, tapi berat mata memandang, berat lagi tangan yang membuatnya,..hangin tul

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  12. says

    Sekarang nie org ramai yang dah beralih ke konsep Go Green. Org xnak dah plastic2 nie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      Setuju go green. Bag plastik pun dah ada yang biodegradable sampai tempoh tertentu akan mereput dan tidak boleh digunakan lagi.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  13. says

    aku ni bab2 gubah ni memang failed… habis hancur straw tu aku kerjakan, jadinya tak gak…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      Aku guna straw untuk 3 perkara je,
      1. sedut air
      2. buat serumpit
      3. cungkil gigi kalau x jumpa toothpick kayu. (hak nie kegunaan yang sungguh keji tapi kerap jugak la buat) Hahaha.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      klu bhgian ini tak blh mgkin intan mahir dlm bahagian lain pula :biggrin:

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      sekali sekala jadi mat bunga..hehe

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  14. says

    uniknya..kreatif sgt..dulu msa musim bunga straw rajinlah nak buat skrg dah kurang rajin dah..hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • says

      masa dah berllu meninggalkan kenangan huuu :dizzy:

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge