Bagaimana sabun terhasil, cara pembuatannya.

soap, google soap, limited edition soap, sabun dibilik mandi, sabun basuh, sabun gmail, sabun google, sabun menarik, sabun yang cantik, sabun artistik, sabun murah,

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sabun merupakan agen pembersih yang digunakan disetiap rumah, tak kira ianya berbentuk pepejal ataupun cecair. Penciptaannya sehingga ke hari ini, termasuklah jenis-jenis produk yang pelbagai, bentuk, warna,Β  jenama dan juga perhiasan yang sangat cantik.

Apakah itu sabun?

Sabun ialah satu kombinasi lemak binatang atau minyak tumbuhan dan soda kaustik. Bila kita larutkannya di dalam air, ia akan meninggalkan kotoran jauh dari permukaan-permukaan. Sabun nie telah digunakan untuk bukan sahaja untuk membersihkan, mengembalikan kudis-kudis kulit, mencelup rambut , dan sebagai salap atau melapah salap. Tetapi hari ini menggunakan sabun sebagai seorang pencuci atau minyak wangi.

Asal Usul Sabun.

Asal-usul yang tepat sabun tidak dapat dipastikan,(malaslah tuh)Β  walaupun sumber-sumber Rom ada mendakwa ia sejak sekurang-kurangnya 600 B.C. , apabila Phoenicians menyediakan ia dari abu kambing, lemak lembu dan kayu. Sabun juga yang diperbuat oleh Celts, penduduk-penduduk purba Britain. Sabun digunakan dengan meluas sepanjang empayar Rom, terutamanya seperti satu ubat.

Menyebut sabun sebagai seorang pencuci nampaknya tidak sehingga abad kedua-abad kelapan, sabun biasa di Perancis, Itali , dan Sepanyol, tetapi ia jarang sekali digunakan dalam yang lain Eropah sehingga selewat abad ke-17.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat sabun.

Sabun memerlukan dua bahan-bahan mentah utama: lemak dan alkali. Alkali paling biasa digunakan hari ini ialah natrium hidroksida. Kalium hidroksida boleh jadi digunakan. Kalium Berpangkalan sabun mengadakan produk lebih banyak larut air daripada natrium berpangkalan sabun, maka ia dipanggil “sabun lembut”. Sabun lembut, sahaja atau dalam kombinasi dengan natrium berpangkalan sabun, biasanya digunakan dalam tatal produk-produk.

Lemak binatang pada masa lalu telah diperolehi secara langsung dari sebuah rumah penyembelihan. Moden “soapmakers” menhgunakan lemak yang telah diproses ke dalam asid lemak. Ini menghapuskan banyak kekotoran , dan ia dikeluarkan sebagai air hasil sampingan daripada gliserin. Banyak lemak sayuran, termasuk minyak zaitun, minyak isirung sawit , dan minyak kelapa , juga digunakan di dalam pembuatan sabun.

Bahan-bahan tambahan adalah digunakan untuk menambahkan warna, tekstur , dan bau sabun. Keharuman dan minyak wangi adalah ditambah kepada campuran sabun untuk-

Developed around 1940 and used by today's major soap-making companies, the above illustrations show the continuous process of making soap.

Gambaran-gambaran di atas menunjukkan proses cerek membuat sabun.

-meliputi bau kotoran dan meninggalkan bau penciuman baru. Pelelas untuk meningkatkan tekstur sabun termasuk talkum, silika , dan pumis marmar (abu gunung berapi). Sabun membuat tanpa pencelup ialah satu warna coklat atau kelabu kusam, tetapi pengeluar-pengeluar moden sabun warna untuk membuat ia lebih banyak menarik bagi pengguna.

Akan datang, jenis-jenis sabun dan hiasan rumah terapi.

Sumber : info , dan gambar disini.

Kategori/Sitemap

Bidadvertiser

Comments

  1. says

    Dulu masa kecik kecik guna sabun debu untuk bunuh kutu kat kepala πŸ˜€

    Ps : zaman dulu orang kampung gunakan akar beluru yang diikat pada belahan limau nipis sebagai sabun dan alat penyental daki di badan….
    akar beluru pun menghasilkan buih gak πŸ˜€

    Pss : tapi kalau masuk hutan akar beluru boleh dijadikan sumber mendapatkan air πŸ˜€

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge