a365f3347204313d5ebf4adf8287c761fefaf962

Comments

  1. Oleh kerana aku bukan dari bidang industri ini, maka apa yang aku tahu adalah apa yang biasa lihat & sering disebut namanya seperti contoh yang dinyatakan oleh Zik di dalam artikel ini. Selebihnya..wow!, banyak sungguh. :blink:

    Dilihat dari sudut yang lain pula, memang hebat ciptaan sesebuah kereta. Hal ini juga menunjukkan otak & akal fikiran manusia sangat berkuasa. 😎

  2. 1. Pernah dengar perkataan ‘Engineer skru berbulu’ merujuk mengunakan pemutar skru yang tidak sesuai untuk mengetatkan skru menyebabkan skru rosak.

    2. Ini lagi satu bahana apabila pasang balik mesin ada skru lebih. 🙂

  3. erm… bila kita nak kaji teknologi yg digunapakai kat sesebuah kereta… ceraikan semua komponen kereta tu dan kaji… dengar2 lecturer cerita… even big company buat macam tu… 🙂

  4. yang saya paling tahu pasal kereta ialah macam mana nak memandu, isi minyak, check angin tayar, check minyak hitam, check air wiper dan coolant. lain-lain serahkan kat mekanik atau ayah saya. ni dah due untuk tukar tayar tapi tak tahu nak pilih tayar apa. teruknyee… huhu..

  5. untuk menghasilkan sebuah kereta maka wujudlah berjuta juta peluang perkerjaan..
    Dan sebab itulah mantan PM Che Det berusaha bersungguh sungguh mempertahan kan Proton…
    Dalam masa singkat memang kita tak nampak, tapi untuk jangkamasa yang panjag banyak kelebihannya…

    • peluang pekerjaan dari bidang automatif sangat banyak… walaupun bukan dari bahagian engine.. marketing pun ok juga… marketing sales… mulut kena manis… huhu

  6. lepas ni mungkin ada jual permainan baru. car puzzle. harga permainan ini mungkin rm30k ke atas.. 😀

    btw, mostly car parts takkan datang satu-satu pieces. contoh macam tayar, company lain buat, dashboard orang lain buat, panel meter orang lain buat. so kiranya takdelah pening sampai macam gambar di atas..

  7. wahahaa komponen kereta dasyan kuro tau la zik, kalau gini gayanya memang makan tahun la nak siap ikut manual.. sialp2 salah pasang n tak mau hidup plak keh3

  8. dulu ada kereta mainan pas main rajin cat boday dia jer lain2 tak tahu plk..

    ada kereta tahu naik..tapi klu nak repair sndri mmg tak tahu..klu satu dua skru hilang mau gak bahaya makan diri sndri huuu..

  9. kalau bab pasal pasang balik, lepas tu ada skru lebih, maknanya ada bahagian yang kita tengok betul-betul, kalau kerja nak cepat itulah jadinya. So far aku pasang tak pernah ada skru lebih, skru jahanam adalah, pasal skru ni besi, apabila dibuka-pasang kemudian dibuka-pasang, kekuatan struktur dalamanya akan rosak.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Assign a menu in the Left Menu options.